Przejdź do głównej zawartości

Ciasto czekoladowo-mandarynkowe




       Ciasto czekoladowe z dodatkiem przypraw korzennych, wilgotne i bardzo smaczne. Polane masą mandarynkową, która podczas pieczenia częściowo zostaje na wierzchu ciasta tworząc chrupiącą warstwę a druga część przenika do środka i tworzy smaczny, lekki twarożek o smaku mandarynki. Całość oczywiście obowiązkowo oblana polewą czekoladową.




Składniki: 

  • 4 jajka 
  • 140 g cukru 
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego 
  • 200 ml oleju 
  • 270 g mąki 
  • 30 g kakao 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków 
  • 1 łyżeczka sody 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • szczypta soli 
Nadzienie mandarynkowe:
  • 4 jajka 
  • 150 g cukru 
  • 150 ml jogurtu naturalnego 
  • sok i skórka z 2 mandarynek (powinny być soczyste) 
Polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady 
  • 4 łyżki mleka 
  • 1 łyżka cukru pudru
  • szczypta soli 

Tortownica 24-26 cm

* Mandarynki powinny być dokładnie umyte i wyparzone (jeśli nie są ekologiczne)

        W misce mieszamy mąkę, kakao, cynamon, goździki, proszek, sodę i sól. Odstawiamy. Podbijamy jajka,  cały czas ubijając pomalutku wsypujemy cukry. Ubijamy tak długo, aż pod palcami nie będziemy wyczuwać grudek cukru. Następnie cienkim strumykiem wlewamy olej. Gdy całość się połączy delikatnie mieszając wsypujemy mąkę. Mieszamy tylko do połączenia składników. Przekładamy na spód tortownicy.
       Nadzienie mandarynkowe: Podbijamy jajka, wsypujemy cukier i ubijamy do jego rozpuszczenia. Wlewamy jogurt, sok mandarynkowy i dodajemy skórkę. Całość wylewamy na spód czekoladowy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy do "suchego patyczka" około 40-50 minut. Studzimy.
       Polewa: Wszystkie składniki rozpuszczamy w kąpieli wodnej. po lekkim przestudzeniu polewamy ciasto.






Komentarze

  1. Fantastyczne ciasto. Musi być bardzo aromatyczne :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Najlepsze smaki na zimę, czekolada na pierwszym miejscu :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Chyba jeszcze nigdy nie robiłem ciasta z mandarynkami. Chętnie wypróbuję ten przepis :>

    OdpowiedzUsuń
  4. I ciasto i blog wygląda pięknie :) Nie lubimy połączenia czekolady z cytrusami ale to raczej dotyczy sztucznych aromatów. Takim wypiekiem nie pogardziłybyśmy :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Z mandarynkami najlepsze<3

    OdpowiedzUsuń
  6. Zmiany widzę! Ślicznie tu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nadzienia mandarynkowego jeszcze chyba nigdy nigdzie nie próbowałam, jestem bardzo ciekawa jak się komponuje w takim czekoladowym cieście :D

    OdpowiedzUsuń
  8. O matulu, ależ smakowicie wygląda <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale ciekawa kombinacja. Przepis do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ooo jakie tu zmiany :) ciasto bardzo interesujące, wygląda wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  11. Czekolada, masa mandarynkowa - istne szaleństwo! :) No i jakie zmiany ja tu widzę!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mmm, pyszności :)
    Dawno już nie piekłam niczego z mandarynkami :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Świateczne ciasto i jakie zmiany u Ciebie. :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciekawe zmiany! A ciasto pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  15. Wspaniałe ciasto, nie piekłam jeszcze ciasta z mandarynkami, kuszące jest :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz