Przejdź do głównej zawartości

Sernik kajmakowy z nutką korzenną i musem gruszkowym





      Uwielbiam kombinować, mieszać smaki a na końcu tuptać przy piekarniku czekając aż ciasto się upiecze i będę mogła spróbować i ocenić co z tego wyszło :D  Tak jestem łasuchem i się do tego przyznaje ;D Tym razem miałam apetyt na połączenie sera i kajmaku a że mamy już jesień dodałam przyprawy korzenne i gruszki. Nie wiedziałam czy to wszystko ze sobą zagra, ale zagrało i to jeszcze jak! Sernik wyszedł nie za słodki (chociaż kajmaku jest sporo), zwarty a delikatności dostarcza mu mus gruszkowy. Całość wykończona czekoladą, która po prostu pasuje do wszystkiego i łączy ze sobą wszystkie smaki.




Składniki: 

Spód:
  • 1 szklanka mąki 
  • 100 g masła pokrojonego w kostkę
  • 1 żółtko 
  • 1 łyżka cukru pudru 
  • 1 łyżeczka kakao 
  • 1/2 łyżeczki kardamonu 
  • 1/4 łyżeczki cynamonu 

Masa serowa:
  • 1 kg. sera śmietankowego (w kostce)
  • 4 jajka 
  • 200 g masła temp. pokojowa 
  • 1 budyń śmietankowy 
  • 450 g kajmaku 

Mus:
  • 1,5 kg gruszek 
  • cukier do smaku (u mnie 2 łyżki) 
  • 1/4 łyżeczki kardamonu 
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • 3 łyżeczki agaru 

Polewa:
  • 150 g gorzkiej czekolady 
  • 1 łyżka cukru pudru 
  • szczypta soli 
  • 5 łyżek mleka 

Tortownica 26-28 cm, pergaminem wykładamy tylko dno formy, natłuszczona.



       Spód: Wszystkie składniki ciasta zagniatamy. Ciasto powinno być elastyczne. Jeśli ciasto nie będzie chciało się kleić proszę dodać odrobinę zimnej wody. Ciastem wykładamy dno blaszki.
       Masa serowa: Do roztartego masła dodajemy po łyżce kajmaku. Następnie na zmianę dodajemy zmielony ser i jajka. Na sam koniec dodajemy budyń. Masę serową przekładamy na spód i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160*C na 1.5 godziny. Studzimy (najlepiej całą noc w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach).
       Mus: Gruszki obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i dusimy do miękkości. Gdy gruszki będą się rozpadać miksujemy na puree. Dodajemy cukier do smaku i pozostałe składniki. Na koniec wsypujemy agar. Ja, na 800 ml musu dodałam 3 łyżeczki. Wsypujemy cały czas mieszając do rozpuszczenia, mus musi pyrkać. Zestawiamy z ognia i czekamy aż stężeje. Sernik przeważnie rośnie a następnie opada i powstaje coś w rodzaju zagłębienia. W miejsce tego zagłębienia przekładamy mus gruszkowy, wyrównujemy i odstawiamy do całkowitego stężenia.  
       Polewa: Czekoladę łamiemy, wkładamy do miseczki, wlewamy mleko, dodajemy cukier i sól. Ustawiamy nad garnkiem z wrzącą wodą (woda nie może dotykać miski). Gdy czekolada zacznie się rozpuszczać, mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Lekko studzimy a następnie polewamy nią cały sernik. Przechowujemy w lodówce do 7 dni.

* Zamiast agaru możemy wykorzystać galaretkę np. cytrynowa albo żelatynę.
* Możemy wykorzystać ser z wiaderka ale jeśli mamy taką możliwość to zdecydowanie polecam ser w kostce do zmielenia. 






Komentarze

  1. Ja łasuchem też jestem, ale nie drepczę nerwowo przed piekarnikiem bo do pieczenia nie mam talentu. Drepczę za to nerwowo w drodze do ludzi którzy to robią znacznie lepiej niż ja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Serniki to moje ulubione ciasta. Chyba nigdy mi się nie znudzą bo zawierają wiele tajemnic. Ty dzisiaj odkryłaś kolejną tajemnicę... boski sernik z takimi dodatkami... Genialnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny! Wygląda na bardzo kremowy. Wpadam na kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny pomysł z tym duetem: kajmak-gruszki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam serniki. A twój wygląda pysznie. Oj zjadłabym kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. chętnie bym zjadła kawałeczek.. ale narobilaś smaku ! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. O! Kocham kajmak! To coś dla takiego łasucha jak ja ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniale to wymyśliłaś :) Wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Robiłam w weekend coś w podobny deseń smakowy i też w napięciu czekałam jak wyjdzie :) fajna adrenalina :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale fantastyczny sernik z takim bogactwem smaków! Brawo :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jaki piękny, równiutki! Mus gruszkowy musi dodawać ciekawego posmaku, a do tego super wygląda w przekroju ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ooooo mamusiu to jest genialne! Już czuję zapach ciasta i jego smak rozpływający się w ustach!

    OdpowiedzUsuń
  13. Jest boski!
    Też jestem łasuchem, a przy takim serniku tuptałabym przy piekarniku bardzo niecierpliwie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Genialnie wygląda! Jest perfekcyjny :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Musiał smakować obłędnie :) Pięknie się prezentuje :)
    Pozdrowienia od Czerwonej Porzeczki!:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok