Przejdź do głównej zawartości

Biszkopt z jabłkami (na szybko)





       Lubicie wilgotne ciasta? Bo ja bardzo a do tego jak jeszcze jest szybkie w przygotowaniu a w smaku rewelacyjne to czego można więcej chcieć :D Polecam, mi bardzo smakowało :D



Składniki: 
  • 1 jajko 
  • 75 g przesianej mąki 
  • 100 ml mleka 
  • 5 g proszku do pieczenia 
  • 80 g stopionego i przestudzonego masła 
  • 50 g drobnego cukru 
  • 3 jabłka 
  • 60 g cukru trzcinowego 
  • 80 g kwaśnej śmietany 18-22%

Foremka 25x21cm, wyłożona pergaminem


       Jabłka obieramy i kroimy w średnią kostkę. Układamy na dnie blaszki. W misce mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, mleko, jajko i masło (wszystko musi się ładnie połączyć i tworzyć jednolitą masę). Wylewamy na jabłka i wkładamy do piekarnika na 20 minut w 180*C. Po upływie tego czasu wyjmujemy blaszkę i polewamy ciasto śmietaną wymieszaną z cukrem trzcinowym. Z powrotem do piekarnika na 15 minut. Bardzo dobre na ciepło jak i na zimno.  

* Jeśli chcemy do kwaśnej śmietany możemy dodać odrobinę kardamonu albo cynamonu.







Przepis pochodzi z książki "Kolacyjki"

Komentarze

  1. Jak świetnie wygląda! Z chęcią bym się do Ciebie wprosiła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To "flagowy" wypiek jednej z moich ciotek! :D uwielbiam je :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł na szybkie i pyszne ciasto, rewelacja. Zapisze sobie przepis, przyda mi się z pewnością :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Szybko i aromatycznie ! Już pokochałam ten przepis ! ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam ciasta biszkoptowe, pyszności, wypróbuję przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny przepis. Myk, myk i ciasto gotowe. Pyszniutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. z jabłkami każde ciacho jest dobre, tutaj nie ma co mówić :D

    OdpowiedzUsuń
  8. szybko i pysznie :) mniam mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Poproszę kawałek, ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Na szybko i mokre ciasto to idealna opcja dla mnie :))

    OdpowiedzUsuń
  11. chyba sama bym wszystko zjadła...

    OdpowiedzUsuń
  12. Oczywiście, że lubimy takie ciacha!

    OdpowiedzUsuń
  13. Super przepis skorzystam z niego.

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetne ciasto :) na pewno skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok