Przejdź do głównej zawartości

Ciasteczka cynamonowe





        Chwale się! :D Jedne z lepszych ciastek jakie do tej pory upiekłam :D Niesamowicie kruche, delikatne, rozpływające się w ustach po prostu rewelacja. A do tego ciasteczko obtoczone jest w cukrze wymieszanym z cynamonem dzięki czemu ciastko nabiera jeszcze większej chrupkości. A ten zapach! Polecam!



Składniki: 
  • 300 g mąki pszennej 
  • 100 g mąki ziemniaczanej 
  • 200 g masła temp. pokojowa 
  • 120 g cukru pudru 
  • 2 żółtka 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżka cynamonu
Dodatkowo:
  • 70 g drobnego cukru do wypieków 
  • 1 łyżeczka cynamonu 



        Do miski przesiewamy mąki, proszek i cynamon.Ucieramy masło z cukrem pudrem, następnie na przemian dodajemy żółtko-mąka. Stolnice posypójemy odrobiną mąki, przekładamy ciasto i zagniatamy (powinno być elastyczne i ładnie się zagniatać. W razie czego możemy dodać odrobinę mąki). Ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą część umieszczamy między dwoma arkuszami pergaminu i wałkujemy mniej więcej do 3-4 mm. Wykrawamy ciasteczka w dowolnym kształcie. Każde ciasteczko obtaczamy w cukrze wymieszanym z cynamonem. Przekładamy do foremki i pieczemy w 180*C około 12 minut. Tak samo postępujemy z drugim kawałkiem ciasta.








Komentarze

  1. Wyglądają pysznie... też mam w planach kruche ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam cynamon i z chęcią upiekę twoje ciasteczka bo wyglądają obłędnie :-):-):-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystko co z cynamonem kocham <3

    OdpowiedzUsuń
  4. No proszę... A dziś myślałem, żeby upiec podobne :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Cynamon ma jakąś magiczną moc. Jego intensywny zapach i smak jest niesamowity. Uwielbiam takie ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. cudne ! tam gdzie cynamon tam i ja :)

    OdpowiedzUsuń
  7. O mamo! Litości! Zeżarłabym co do jednego!

    OdpowiedzUsuń
  8. Najchętniej podkradłabym Ci wszystkie :-D

    OdpowiedzUsuń
  9. matko.. cynamon, cynamon i jeszcze raz cynamon <3
    cudowne są!

    OdpowiedzUsuń
  10. no nie mogłam sie nie poczęstować! :) cynamon to moje smaki zdecydowanie!

    OdpowiedzUsuń
  11. ja na razie wsuwam jabłka z cynamonem, ale te ciasteczka już mi pachną:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetny przepis na moje ulubione ciasteczka....zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Namówiłaś mnie :) Piekę !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pycha :) Ciasto rewelacja, mięciutkie i łatwo się wykrawało ! Mieliśmy z dziećmi fajną zabawę !

      Usuń
  14. Tak właśnie wyglądają- jak najlepsze ciasteczka z cynamonem :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam tego typu ciasteczka

    OdpowiedzUsuń
  16. Piekę je na 100% no chyba że kilka z Twoich jest dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Prześliczne cudeńka :) i te drobinki cynamonu tak ładnie widać :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Czuję się jakby mi się ktoś wkradł do umysłu i stworzył to, za czym tak rozum tęskni :)
    Cudowne ciacha. Kocham cynamon.
    Zapraszam do nas, do kuchni matki i córki :)
    www.wypisz-wymaaaluj.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  19. Zrobiłam je dokładnie według przepisu i jak dla mnie są bez wyrazu. Ani ziębią, ani grzeją... będzie na kaczki.

    OdpowiedzUsuń
  20. Proste i pyszne :) uwielbiam takie przepisy, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  21. Niezwykle kruche i aromatyczne ciasteczka - w sam raz w jesienno-zimowym okresie :) Dziękuję za przepis i zapraszam do siebie :)
    http://patricia-bakes.blogspot.com/2017/01/ciastka-cynamonowe.html

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok