Przejdź do głównej zawartości

Posty

Stripsy pułkownika Sandersa KFC

           Jakiś czas temu wyciekł skrywany przepis na kurczaka pułkownika Sandersa. Postanowiłam go przetestować i sprawdzić czy jest prawdziwy czy może jest to forma reklamy i zwrócenia na siebie uwagi taki chwyt marketingowy. Po sprawdzeniu przepisu muszę przyznać że jest to najlepszy przepis na kurczaka kfc jaki do tej pory jadłam a w internecie jest tego mnóstwo. Jedyny minus to jet taki że nie uzyskałam złotego koloru panierki i tak sobie pomyślałam żeby następnym razem zastąpić mąkę pszenną mąką kukurydzianą. Zobaczymy. W smaku super odpowiednio pikantny z chrupiącą skórką i mięciutkim środkiem. Polecam! Składniki:  250 ml maślanki  1 jajko  2 szklanki mąki  2/3 łyżki soli  1/2 łyżki tymianku  1/2 łyżki bazylii  1/3 łyżki oregano  1 łyżka soli selerowej  1 łyżka pieprzu  1 łyżka gorczycy (sama mieliłam)  4 łyżki słodkiej papryki  2 łyżki soli czo...

Ukraiński sernik

          Trochę inny sernik od tych, które do tej pory jadłam czy piekłam. Nie jest taki kremowy, delikatny jest bardziej zbity a jego faktura przypomina trochę babkę i trochę sernik. Ale to działa na jego korzyść jest bardzo smaczny, łatwo można go zrobić a przy tym pokryty jest chrupiącą, karmelową skórką. Podany na ciepło z domową konfiturą smakuje wyśmienicie. Składniki:  500 g twarogu  100 g rozpuszczonego masła  3 jajka  100 g cukru  200 g mąki kukurydzianej  1 łyżka ekstraktu waniliowego              Ser zmiel albo dokładnie zmiksuj. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj. Odstaw na 15 minut. Foremkę keksówkę wysmaruj odrobiną rozpuszczonego masła, przełóż masę. Piecz przez 1h w 160*C. Odstaw na 15 minut do ostygnięcia. Podawaj na ciepło z ulubiona konfiturą. * Jeśli chcemy podać sernik następnego dnia możemy zawinąć go w...

Likier śmietankowo-pomarańczowy

           Przepyszny likier śmietankowo-pomarańczowy. Schłodzony będzie idealnym zakończeniem kolacji. Możemy też wlać do ładnej butelki i podarować w prezencie. Smakuje wyśmienicie ja lubię dodać do niego kostki lodu.  Wspaniałych świąt Bożego Narodzenia spędzonych w ciepłej, rodzinnej atmosferze życzy Ola Składniki:  350 g cukru  400 ml śmietany kremówki  100 ml soku pomarańczowego  200 ml wódki               Do garnka/patelni z jasnym dnem wsyp cukier. Podgrzewaj na średnim ogniu aż cukier zacznie się rozpuszczać, zmniejsz płomień. Podgrzewaj cały czas mieszając aż cukier się rozpuści. Jeśli zrobią się gródki to się nie przejmuj. Wlej kremówkę, sok i delikatnie gotuj aż składniki się połączą a gródki cukru rozpuszczą. Na koniec wlej wódkę i krótko zagotuj. Po przestudzeniu wlej do butelki i włóż do lodówki.

Pomarańczowy makowiec na czekoladowym spodzie

                  O jacie, makowiec jest mega! Wyszedł w smaku lepszy niż to sobie wymyśliłam. Niby takie proste połączenie składników a efekt końcowy zaskakuje. Wymyśliłam sobie makowca na czekoladowym spodzie a że to było zbyt nudne postanowiłam dodać coś jeszcze. Tym czymś jest smak pomarańczy. Najbardziej świąteczne połączenie smaków mak, czekolada i pomarańczo :D To jest to koniecznie dopiszcie do świątecznej listy przysmaków. Składniki:  Masa makowa: 400 g mielonego maku (użyłam backmit)  400 ml soku pomarańczowego  3 jajka  200 g cukru  120 g rozpuszczonego masła  1 łyżka mąki ziemniaczanej  1 łyżka kakao  skórka z 3 pomarańczy  1/2 łyżeczki kardamonu  100 g skórki kandyzowanej z pomarańczy  Spód: 150 g masła  100 g gorzkiej czekolady  120 g cukru  4 jajka  1 łyżka kakao   2 łyżki mąki...

Karp po węgiersku

             Jest ryba po grecku może też być i po węgiersku. Karp pieczony jest w warzywach, wszystkie ich smaki przenikają do mięsa ryby dzięki czemu mięso jest delikatne i bardzo smaczne. Ryba jest bardzo smaczna zarówno na ciepło jak i na zimno. Składniki:  1 kg sprawionego karpia (bez głowy, ogona, łusek)  3 czerwone papryki  3-4 pomidory (zależy od wielkości)  3-4 cebule  sól i pieprz  jeśli chcemy żeby ryba była ostrzejsza w smaku to mała papryczka chili              Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem. Rybę pokrój na niewielkie porcje i oprósz z każdej strony pieprzem i solą. Pokrój warzywa: cebulę w krążki, paprykę w paseczki a pomidora na ćwiartki. Połowę  warzyw wyłóż dno naczynia na nich ułóż rybę i przykryj resztą warzyw. Przykryj folia i piecz w 160* z termoobiegiem przez 30-40 minut (długość pieczenia ...

Rolada biszkoptowa z makiem i wiśniami

             Podsyłam Wam kolejny przepis na ciasto. Tym razem jest to rolada biszkoptowa przełożona masą makową z dodatkiem wiśni. W tym całym przedświątecznym zabieganiu nie zawsze mamy dużo czasu dlatego zawsze w zanadrzu trzeba mieć przepis na łatwe, szybkie w przygotowaniu ciasto, z fajnym efektem i co najważniejsze smaczne.  Składniki:  Biszkopt: 6 jajek  6 łyżek cukru  10 łyżek mąki  2 łyżki oleju  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  cukier puder do oprószenia  Masa makowa: 100 g mielonego maku ( użyłam backmit) 400 ml mleka  budyń śmietankowy 1 łyżeczka cukru waniliowego    50 g cukru  Dodatkowo: 250-300 g wiśni z kompotu albo frużelinę wiśniową, może być też dżem z kawałkami owoców  200 ml śmietany kremówki  jeśli ciasto dłużej postoi to śmietan-fix do śmietany wiśnie do dekoracji  Foremka 39x35 cm wyłożona ...

Rillettes z makreli

            Rillettes jest to smarowidło do chleba. We Francji rillettes przygotowuje się z mięsa gęsi, kaczki, wieprzowiny albo z łososia. Ja, przygotowałam bardziej prostą wersję tego smarowidła i zamiast mięsa użyłam makrele. Pasta wyszła pyszna, kremowa z lekką cytrynową nutką. Idealna na lekkie świąteczne śniadanie albo możemy jej użyć  jako dip do warzyw. Do pasty możemy wykorzystać każdą inną wędzoną rybę. Składniki:  200 g kremowego serka  100 g kwaśnej śmietany  mięso z małej, wędzonej makreli  skórka z 1/2 cytryny albo kilka kropli soku  1 łodyga selera  sól i pieprz               Do miski włóż serek, śmietanę, mięso z ryby i skórkę z cytryny.  Wszystko zmiksuj, dopraw solą i pieprzem. Na końcu dodaj drobno pokrojoną łodygę selera.