Przejdź do głównej zawartości

Posty

Jajka zapiekane w sosie pomidorowym

       Bardzo dobra propozycja na świąteczny stół. Jajka faszerowane serem i śmietaną. Jeśli chcemy nadzienie możemy dowolnie modyfikować dodając np. krewetki, wędzonego łososia, kapary co kto lubi :D Do tego jest sos pomidorowy lekko słodki, lekko ostry smaki się równoważą i całość smakuje naprawdę bardzo dobrze. Składniki:  8 jajek  puszka pomidorów bez skórki  1 cebula  3 ząbki czosnku  1 łyżka masła 1 łyżka oleju 1 łyżeczka cukru  sól, pieprz  około 1 łyżeczki suszonego oregano  2 łyżki kwaśnej śmietany 80 g sera grana padano albo gorgonzoli 1/2 pęczka szczypiorku  Naczynie żaroodporne do zapiekania        Jajka ugotuj na twardo, zalej zimna wodą i przestudź. Następnie obierz, przekrój na pół  i wymnij żółtka. Żółtka rozgnieć widelcem, dodaj śmietanę, 50 g startego sera, drobno posiekany szczypiorek i przypraw solą i pieprzem. Nadzieniem nafaszeruj ...

Maritozzi

       M aritozzi są serwowane na śniadanie w całym Rzymie. Są to miękkie drożdżowe bułki z dodatkiem skórki pomarańczowej. Do ich wykonania używa się wody zamiast mleka i dodaje niewielką ilością masła i cukru. Po upieczeniu jeszcze gorące smaruje się syropem z cukru a po przestudzeniu wypełnia bitą śmietaną . Składniki:  500 g mąki luksusowej 80 g cukru  80 g rozpuszczonego masła  250 ml letniej wody  40 g drożdży  1 żółtko  1/2 łyżeczki soli  skórka z jednej pomarańczy  1 żółtko + 20 ml mleka  Syrop: 8 łyżek wody  4 łyżki cukru  Nadzienie: 300 ml śmietany kremówki          Do garnuszka wlej około 100 ml wody pokrusz drożdże, wsyp łyżeczkę cukru i wymieszaj. Odstaw na chwilę. Do miski wsyp mąkę, sól, cukier, skórkę z pomarańczy, dodaj żółtko, resztę wody i wymieszaj. Wlej drożdże, wymieszaj i na koniec dodaj masło. Zagniataj ...

Sałatka warstwowa ze śledziem

Składniki:   2 zielone śledzie   3 małe cebule    1 czerwona papryka    250 g marynowanych kurek Sos:  2 łyżki jogurtu naturalnego   2 czubate łyżki majonezu    2 łyżeczki musztardy    ½ łyżeczki cukru    1 łyżeczka koperku   sól i pieprz        W miseczce  wymieszaj wszystkie składniki sosu, dopraw solą i pieprzem. Śledzie opłucz i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę i paprykę pokrój w kostkę a grzyby odsącz na sitku. Układaj warstwami najpierw śledzie, potem cebula, 1/2 sosu, papryka, grzyby i na koniec sos. Włóż do lodówki żeby smaki się przegryzły. *Przepis na sałatkę opracowałam do styczniowego wydania Top Agrar Polska

Pascha kokosowa

        Bardzo dobra pascha smakuje trochę jak sernik kokosowy i Raffaello. Na blogu można znaleźć również przepis na paschę tradycyjną i czekoladową .  Składniki: 500 g półtłustego twarogu 4 żółtka  100 g cukru pudru  50 ml śmietany kremówki  100 g wiórków kokosowych  200 ml mleka  50 g masła  100 g białej czekolady Miseczka, gaza albo folia spożywcza          Twaróg zmiel dwukrotnie. Do garnka wsyp wiórki kokosowe zalej mlekiem i duś 10 minut. Zblenduj i odstaw na bok. Do miski włóż żółtka, wsyp cukier i ustaw nad garnkiem z parującą wodą. Ubijaj około 10 minut. Zestaw z garnka i dalej ubijając wlewaj śmietankę, dodaj połamaną czekoladę, pokrojone masło a gdy całość już się połączy dodaj masę kokosową. Na sam koniec wmieszaj twaróg. Miskę wyłóż gazą albo folią wlej masę serową, przykryj i włóż do lodówki na minimum 12 godzin.  Przed podaniem posy...

Babka bazyliowa

        Bardzo puszysta, mięciutka i bardzo delikatna babka. Bazylii jest dużo bo cały pęczek, ale w babce ten smak się równoważy, nie jest nachalny tylko delikatny a w połączeniu ze skórką z cytryny i lukrem cytrynowym tworzy wspaniały smak. Polecam! Składniki:  6 jajek  200 g cukru trzcinowego  200 g masła  pęczek bazylii  skórka z cytryny  225 g mąki  100 g mąki ziemniaczanej  2 łyżeczki sody  duża szczypta soli   Lukier: szklanka cukru pudru  sok z cytryny           W misce wymieszaj mąki, sodę i sól. Rozpuść masło, wrzuć listki bazylii, skórkę z cytryny i zmiksuj. Odstaw na bok. Jajka wbij do miski, wsyp cukier i ubijaj nad garnkiem z parującą wodą (woda nie może dotykać miski). Ubijaj do czasu aż masa podwoi objętość a cukier się rozpuści. Zdejmij z garnka, zmniejsz obroty i cienkim strumykiem wlewaj do masy rozpu...

Babka z ajerkoniakiem

                     Babeczka pierwsza klasa! Szybka i dziecinnie prosta w przygotowaniu nie musimy przy niej zbyt długo stać wystarczy zmiksować wszystkie składniki. W babce dominują dwa smaki ajerkoniak i czekolada. Są to dwa smaki, które zdecydowanie pasują do siebie. Do babki wykorzystałam domowy ajerkoniak, który zrobiony został z wódki i ekstraktu waniliowego dzięki czemu jego smak jest delikatniejszy. Jeśli ajerkoniak zrobiony jest ze spirytusu to jego smak jest zdecydowanie ostrzejszy. Babka nie jest ani wilgotna ani sucha taka pół na pół. Składniki:  380 g mąki  50 g kakao  200 g cukru trzcinowego  2 łyżeczki sody  1/4 łyżeczki soli  200 ml ajerkoniaku (przepis TU ) 100 ml mleka  250 ml oleju  2 jajka  Polewa: 100 g gorzkiej czekolady  5-6 łyżek mleka  szczypta soli  1 łyżka cukru pudru  Foremka do babki albo keksów...

Pasta z tuńczyka, awokado i suszonych pomidorków

    Bardzo dobra i zarazem szybka w wykonaniu pasta  do posmarowania kanapek idealna :D Bez majonezu i jajek. Składniki:  1 dojrzałe, miękkie awokado  puszka tuńczyka w sosie własnym  około 5 sztuk suszonych pomidorków w zalewie  mała cebulka albo pęczek szczypiorku łyżka posiekanej natki pietruszki kilka kropel soku z cytryny  sól i pieprz         Awokado przetnij usuń pestkę i wyjmij miąższ. Zgnieć widelcem na papkę i skrop sokiem z cytryny. Do awokado dodaj odsączonego tuńczyka, pietruszkę, cebulkę i pomidorki drobno pokrojone. Całość porządnie wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Jeśli lubisz gładkie pasty, bez kawałków to najlepiej jest ją zblendować. Przechowuj w lodówce do 3 dni.