Dawno na blogu nie było zdrowszej wersji ciasta a więc najwyższa pora nadrobić zaległości. Spód do ciasta jest bardzo fajny można go wykorzystać do tart pieczonych jak i do tart na zimno. Jest kruchutki, delikatny i bardzo smaczny. A masa, masa jest śmietankowa z dodatkiem przypraw korzennych jeśli dołączymy do tego śliwki i orzechy no to po prostu musi smakować wspaniale! Składniki: 100 g zmielonych migdałów 2 szklanki płatków błyskawicznych żytnich 150 g cukru dark muscovado 100 g rozpuszczonego masła 2 łyżki kakao szczypta soli Nadzienie: 300 g jogurtu greckiego 3 jajka 1/2 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki cynamonu 4 łyżki płynnego miodu 350 g śliwek pokrojonych w kostkę 100 g orzechów pecan albo włoskich Forma do tart 26 cm Mielimy płatki błyskawiczne, mielimy migdały, dodajemy cukier, kakao, sól...