Przejdź do głównej zawartości

Posty

Papryka faszerowana po grecku

        Uczta w słońcu! Uczta dla podniebienia! Uczta z dobrym winem! Uczta z dobrym towarzystwem! Uczta zapachu i smaku! Uczta z faszerowaną papryką. Polecam! Przygotowanie: 30 minut | Pieczenie: 30-40 minut Składniki: 2 duże czerwone papryki cebula czerwona 8 pomidorków koktajlowych 1 pierś z kurczaka mała cukinia czarne oliwki ser feta 4 łyżki oliwy z oliwek lub masło 2 ząbki czosnku świeże zioła: tymianek, oregano, bazylia pieprz       Pierś z kurczaka, pokroić na małe kawałki, doprawić dowolnymi przyprawami i usmażyć. Papryki przekroić na pół i usunąć pestki. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z oliwą i posiekanymi ziołami. Posmarować oliwą środki papryki, część zostawić. Do środka papryk powkładać pierś z kurczaka, pokrojoną na drobne kawałki cukinie, pomidory, cebule i fetę. Posypać pieprzem i skropić resztą oliwy. Zawinąć w folię, piec w piekarniku lub grillować.     ...

Drożdżówka z lemon curd i borówkami

 Co by tu napisać o drożdżówce.... Jest pyszna, delikatnie kwaskowata, trochę inaczej wykonana i wybornie smakuje przy kawce a jeszcze lepiej smakuje ciepła popijana mlekiem. Przygotowanie: 50 minut | Czas dodatkowy: 1,5 godziny | Pieczenie około 40 minut Składniki: 5 szklanek mąki 3/4 szklanki cukru 1/2 opakowania świeżych drożdży dwa jajka i żółtko około 300 ml letniej wody 3 łyżki oliwy z oliwek szczypta soli lemon curd (przepis znajdziecie post niżej) około 0,5kg borówek Przygotować rozczyn: do 1/2 szklanki wody wkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru, wymieszać i zostawić do wyrośnięcia około 10 minut. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, dodajemy jedno jajko, żółtko, sól, oliwę, rozczyn i tyle wody aby powstała jednolita kula ( jeśli ciasto jest zbyt luźne, dodajcie mąki). Wyrabiamy ciasto około 10 minut. Jeśli ciasto jest już elastyczne i sprężyste odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Stolnice posypujemy mąką, wykładamy ciasto i w...

Lemon curd

         Tyle słońca zamknięte w tak małym słoiczku mniam :} Kto jeszcze nie próbował polecam! Angielski krem cytrynowy o konsystencji budyniu. Używany do deserów, przekładania biszkoptów, nadziewania babeczek albo jak to robi większość wielbicieli wyjadanie kremu wprost ze słoiczka :] Zamiast cytryn możemy wykorzystać limonki, pomarańcze albo grejpfruty. Składniki: 6 żółtek 1 szklanka cukru pudru 1/2 szklanki soku z cytryny 1 łyżka startej skórki cytrynowej 100 g miękkiego masła          Wszystkie składniki, oprócz masła wkładamy do rondelka z grubym dnem i podgrzewamy ciągle mieszając. Pogotować około 2-3 minut, aż wszystkie składniki się połączą i masa zgęstnieje. Masło kroimy na małe kawałki, wrzucamy do masy i mieszamy, aż masło się rozpuści. Przekładamy do słoiczków. Przechowujemy w lodówce do tygodnia.            ...

Skubaniec Oli

Jedno z moich ulubionych ciast, przypomina mi dzieciństwo. Zawsze jak miałam chrapkę na coś słodkiego piekłam skubańca. Składniki: 3 szklanki mąki 3 łyżki cukru 2 łyżki cacao 2 łyżki smalcu 5 jaj 1 kostka masła 1 mały proszek do pieczenia 1 szklanka cukru pudru (do białek) 2 łyżki mąki ziemniaczanej (do białek) dowolne owoce Na stolnice wsypać mąkę, dodać masło i smalec wyrobić nożem, dodać żółtka, cukier i proszek wyrobić rękami. Ciasto podzielić na trzy części, do jednej z części dodać kakao. Białka ubijamy, pod koniec dodajemy cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Na blaszkę wykładamy część ciasta jasnego, na to dowolne owoce, na wierzch rozkruszamy ciemne ciasto, nakładamy piane z białek a na koniec rozkruszamy trzecią jasną cześć. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180*C 

Sernik z sera ricotta

        Ser ricotta jest białym, wilgotnym serem robionym z serwatki. Ma konsystencję twarogu, jest delikatny w smaku i nie jest solony. Wyrabia się z mleka owczego Ricotta di Pekora i z mleka krowiego Ricotta Veccina.Ricotta ma bardzo wiele zastosowań kulinarnych. Ja dzisiaj polecam pyszny kremowy sernik na ciasteczkowo-orzechowym spodzie.Dzięki kąpieli wodnej wychodzi aksamitny i kremowy w smaku. Nie pęka, dzięki czemu jego powierzchnia jest gładka i równa. Przygotowanie: 40 minut | Pieczenie: 1,5 godziny Składniki: 1kg sera ricotta 900g kwaśnej smietany 6 jajek 1 szklanka cukru opakowanie herbatników albo ciastek zbożowych około 250g 1 szklanka prażonych migdałów (bez skórki) 2 łyżki cukru trzcinowego cukier waniliowy 100g masła ( rozpuszczone i ostudzone)       Foremkę bardzo dokładnie i szczelnie obwijamy folią aluminiową. Ciastka i migdały drobno rozdrabniamy, dodajemy 2 łyżki cukru trzcinowego i...

Placek z ananasem

  Bardzo prosty przepis na jogurtowy placek z ananasem. Zawsze się udaje i smakuje niebiańsko. Do ciasta z powodzeniem można wykorzystać inne owoce sezonowe a jogurt kokosowy zastąpić naturalnym. Przygotowanie: 30 minut | Pieczenie 60 minut Składniki: 125g masła (rozpuszczone i ostudzone) 250g mąki 125g cukru cukier waniliowy 4 jajka 250 ml jogurtu kokosowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia ananasy lub mix egzotyczny z puszki Jajka i cukier waniliowy ubijamy. Wsypujemy na raty cukier. Cały czas ubijając, dodajemy rozpuszczone masło i jogurt (lejemy po ściance miski, żeby ciasto nie opadło). Do masy wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy owoce. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180*C.

Torcik porzeczkowy

Pyszny czekoladowy spód, połączony z delikatną śmietankową masą, z dodatkiem kwaskowatych porzeczek tworzą trio idealne. Przygotowanie: 45minut | Czas dodatkowy: chłodzenie Składniki: 300 g  herbatników czekoladowych 125 g  masła 400 ml śmietany kremówki 300 ml jogurtu naturalnego 300 g serka śmietankowego np. Bieluch cukier puder żelatyna (opakowanie na 1 litr) 0,5 kg porzeczek      Żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać i zostawić do napęcznienia. Herbatniki pokruszyć i wymieszać z rozpuszczonym masłem, przełożyć do foremki i docisnąć. Włożyć do lodówki na około 15 minut. Napęczniałą żelatynę podgrzewamy cały czas mieszając, do powstania płynnej cieczy. Studzimy. Śmietanę kremówkę ubić, dodać jogurt, serek, cukier i rozpuszczoną żelatynę. Na spód wyłożyć 1/2 masy potem porzeczki i pozostałą część kremu. Wkładamy do lodówki. Smacznego =}