04.07.2018

Ciasto z truskawkami i kremem jaglanym





Składniki: 

Biszkopt:
  • 5 jajek 
  • 4 łyżki cukru 
  • 1 łyżka oleju 
  • 8 łyżek mąki kukurydzianej 
  • 1/2 łyżeczki proszku 
Krem:
  • 1 szklanka kaszy jaglanej  (250ml)
  • 100 ml mleka kokosowego 
  • 300 g truskawek 
  • 1 galaretka truskawkowa 
  • 6-8 łyżek cukru wg uznania i smaku 
Dodatkowo:
  • 2 galaretki truskawkowe 
  • 400 g truskawek  

Foremka: 24x35cm

               Biszkopt: Ubij białka na sztywno, dodawaj po łyżce cukru i miksuj aż się rozpuści. Cały czas miksując dodawaj po jednym żółtku, wlej olej i na końcu wmieszaj mąkę z proszkiem. Przelej do foremki i piecz 12 minut w 180*C. Po przestudzeniu przewróć na druga stronę.
               Masa: galaretkę rozpuść w 250 ml wrzątku. Kaszę jaglaną dobrze przepłucz, zalej 2 szklankami wody i gotuj pod przykryciem 20 minut. Przestudź. Do kaszy dodaj mleko, pokrojone truskawki, cukier i tężejącą galaretkę. Wszystko zblenduj. Włóż do lodówki i poczekaj aż masa zacznie gęstnieć. Przełóż na biszkopt, na wierzchu ułóż pokrojone truskawki i zalej galaretkami rozpuszczonymi w 800 ml wody.






14 komentarzy:

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...