13.04.2018

Muffinki bananowe z masłem orzechowym (bez glutenu)






           Babeczki powstały na spontanie. Banany były tak ciemne że nikt nie miał na nie ochoty a szkoda było je wyrzucać. Na chlebek bananowy za mało więc pomyślałam o babeczkach. Dodatek masła orzechowego też jest przypadkowy chciałam dodać czekoladę a do ręki przykleił się słoik. A jak wiecie połączenie banów i masła orzechowego jest genialne. Babeczki wyszły świetne z każdym kęsem czuć wszystkie smaki. Mniam, pyszności :)


Składniki: 

  • 2 dojrzałe banany 
  • 2 jajka
  • 50 ml oleju 
  • 100 ml mleka (u mnie ryżowe) 
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego 
  • 150 g mąki ryżowej 
  • 50 g mąki kukurydzianej 
  • 2 czubate łyżeczki kakao 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 50 g cukru trzcinowego 
  • 3 czubate łyżki masła orzechowego 

          Banany rozgnieć widelcem, dodaj jajka, mleko,olej i ekstrakt. Wszystko wymieszaj, mniejsze kawałki bananów mogą zostać. W drugiej misce wymieszaj mąki, kakao, proszek i cukier. Do suchych składników wlej mokre i wymieszaj. Na koniec dodaj masło orzechowe, przemieszaj nie musi być dokładnie połączone.Ciastem napełnij foremki tak do 3/4 wysokości i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180*C grzanie góra i dół. Na 15-18 minut. Przestudź na kratce.



9 komentarzy:

  1. Oooo tak idealne dla mnie :) Banany+masło orzechowe+kakao to idealne combo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. przepiękne zdjęcia! wiosna na 100%! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam babeczki za to, że zawsze są takie proste przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ostatnio też mamy chęć na muffiny więc niebawem będziemy piec swoje ale Twoja propozycja jak najbardziej nam sie podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają uroczo w tej wiosennej stylizacji :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...