Przejdź do głównej zawartości

Awokado zapiekane z jajkiem



            Jak się nie je chleba to czasami muszę kombinować ze śniadaniami. Awokado zapiekane z jajkiem świetnie  sprawdza się jako danie po treningu albo dużym wysiłku fizycznym. Zawiera dużo białka, dobre tłuszcze, znaczne ilości aminokwasów, witaminy a,d i b. Tyle dobra i same korzyści.


Składniki: 
  • 1 dojrzałe awokado 
  • 2 jajka 
  • 1 plasterek szynki najlepiej wędzonej (u mnie szwarcwaldzka) 
  • sól i pieprz 
  • szczypiorek do podania  albo kiełki

             Awokado przekrój na pół, wyciągnij pestkę i wydrąż odrobinę miąższu. Do środka włóż drobno pokrojona szynkę (jeśli chcesz możesz pominąć dodatek wędlin), posól i popieprz. Ułóż w naczyniu żaroodpornym do każdego wgłębienia wbij jajko (jeśli poleci bokiem to się nie przejmuj). Włóż do piekarnika nagrzanego do 200*C grzanie góra i dół na 8-10 minut. Podawaj na ciepło posypane szczypiorkiem i jak masz to kiełkami.




Komentarze

  1. Podchodzimy do zapiekanego awokado jak do jeża :P Raz nam wyszły okrutnie gorzkie i teraz nie możemy się przełamać :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda, jestem ciekawa dlaczego. Może z awokado było coś nie tak, za mało dojrzałe?

      Usuń
  2. ja bez awokado żyć nie potrafię :) a zwłaszcza jaksię przeprowadziłam doHiszpanii, to tutejsze jest zupełnie inne niż importowane... jeju, to jeden z niewielu składników w kuchni bez których nie mogę się obejśc :) <3 lubię takie klasyczne zapiekane z jajkiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tak jak ja. Awokado jest bardzo uniwersalne. Zdecydowanie te twoje jest pyszniejsze :)

      Usuń
  3. Ja też nie mam szczęscia do awokado, zawsze coś wyjdzie nie tak, ale bardzo podoba mi się ten przepis, więc przełamię się i spróbuję jeszcze raz. Trzymajcie kciuki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Awokado żeby wyszło musi być miękkie. Musisz kupić i położyć obok banana poleży dwa, trzy dni i zmięknie. Trzymamy kciuki :)

      Usuń
  4. wygląda bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam awokado w takiej wersji! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne i tak pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszności kochana, muszę sobie zrobić takie śniadanko :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz