Przejdź do głównej zawartości

Kostki twarogowo-jagodowe






            Po krótkiej nieobecności witam z powrotem i od razu częstuje was przepysznym ciastem :D Przepis jest na dużą blaszkę, jest podzielne i dziecinnie łatwe w przygotowaniu. Spód jest kruchy i delikatny a masa śmietankowo-kremowa. W połączeniu z jagodami tworzy fajne, letnie ciasto idealne na wakacyjne imprezy.



Składniki: 

Ciasto:
  • 200 g masła temp. pokojowa 
  • 2,5 szklanki mąki krupczatki 
  • 5 łyżek drobnego cukru 
  • 4 żółtka 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia albo sody 
Masa serowa:
  • 1 kg twarogu może być z wiaderka 
  • 400 g jogurtu greckiego albo kwaśnej śmietany  18%-22%
  • 4 jajka 
  • 1 szklanka cukru 
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego albo waniliowego 
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego albo cukru waniliowego 
Dodatkowo:
  • 1 łyżka bułki tartej albo pokruszonych herbatników 
  • 1/2 L jagód 

Foremka 24x36 cm wyłożona pergaminem


            Ciasto: Masło rozetrzyj z cukrem następnie cały czas ucierając dodawaj po jednym żółtku. Gdy masa się połączy, będzie gładka i lśniąca wsyp szklankę mąki i wymieszaj. Dodaj pozostałą mąkę, proszek do pieczenia i zagnieć ciasto. Wyłóż je na dno foremki. Na wierzchu posyp bułka tartą i ułóż jagody.
           Masa serowa: Wszystkie składniki przełóż do miski i zmiksuj na gładką masę. Wylej delikatnie na jagody. Piecz w 200*C około 45-55 minut aż wierzch będzie miał jasny złoty kolor. Przestudź w piekarniku.






Komentarze

  1. Wygląda to przeapetycznie. Zapisuję!

    http://brewilokwencja.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie śliczne i apetyczne kostki mogłybyśmy jeść i jeść :) Szczególnie, że kochamy serniki i jagody a takie połączenie jest dla nas wręcz idealne :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam, witam! Tęskniła za Twoimi cudnymi przepisami ;) Wygląda wybornie ta kostka jagodowa! Zostało trochę dla mnie? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :D Chętnie bym cie poczęstowała, ale ciasto rozeszło się w ekspresowym tempie :D

      Usuń
  4. Smakowicie wygląda pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  5. Porywam co najmniej trzy takie kostki :) Świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają wręcz idealnie<3

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto wygląda prześlicznie i apetycznie!:D

    OdpowiedzUsuń
  8. A można zamiast jagod dodać dżem?apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne że tak :D Możesz użyć też innych owoców. Smakuje jeszcze lepiej :D

      Usuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola