29.07.2016

Proste ciasto ze śliwkami






          Sezon na śliwki pomału się rozpoczyna dlatego warto go rozpocząć od czegoś naprawdę prostego a zarazem pysznego. Od ciasta ucieranego, które jest łatwe w przygotowaniu wystarczy mieć masło i jajka w temp. pokojowej. Oprószone cukrem pudrem smakuje wyśmienicie jak u babci :D



Składniki: 
  • 200 g masła temp.  pokojowa 
  • 200 g cukru 
  • 300 g mąki 
  • 40 g mąki ziemniaczanej 
  • 3 jajka temp. pokojowa 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 300-400 g małych śliwek 
  • cukier puder do oprószenia 

Tortownica 26 cm 


            Do miski przesiej mąkę, mąkę ziemniaczana i proszek. Odstaw na bok. W misce ucieraj masło z cukrem, następnie dodawaj po jednym jajku. Masa powinna być gładka gdy zaczniesz wsypywać mąkę. Mąkę wsypuj pomalutku, porcjami ucieraj do chwili aż wszystko się połączy. Gotową masę przełóż do natłuszczonej foremki a na wierzchu ułóż połówki śliwek miąższem do góry. piecz w 180*C około 40-45 minut. Przed wyjęciem sprawdź patyczkiem czy ciasto w środku się upiekło. Po przestudzeniu oprósz cukrem pudrem.





8 komentarzy:

  1. Idealne ciasto do herbaty:)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszne i szybkie ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne ciasto :) Do tego łatwe w przygotowaniu. Same plusy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam je! Moja mam nie lubi piec ani gotować, a więc jako szybkie słodkości robiła właśnie takie ciasto jak byłam mała :)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam takie ciasta!! Może wymiana? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chętnie :D tylko my już pochłonęliśmy cały placek :D Pozdrawiam.

      Usuń
  6. Już sie nie możemy doczekać na szczyt sezonu śliwkowego :D Ciacho jest super :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam świeże, ucierane ciasta ze śliwkami:D

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...