Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z listopad, 2015

Pierogi z kurkami

        Na świątecznym stole nie może zabraknąć pierogów. W tym roku zdecydowałam się na pierogi z kurkami. Bardzo lubię te grzyby i zawsze jakaś paczuszka w zamrażarce jest schowana. Nadzienie jest pyszne o lekkim posmaku rozmarynu i pietruszki. Do tych pierogów postanowiłam przetestować nowy przepis na ciasto. Jest to ciasto, do którego dodajemy puree ziemniaczane. Ciasto wyszło świetnie, bardzo plastyczne i w bardzo łaty sposób można je przygotować. W smaku bardzo dobre jak dla mnie ziemniaki nie były wyczuwalne bardzo podobne do tradycyjnego ciasta na pierogi. Polecam pierogi z kurkami można je przygotować już teraz, zamrozić a w święta tylko włożyć do wrzątku i zagrzać. Składniki na około 30 sztuk: Ciasto: 500 g mączystych ziemniaków np. bryza  2-2,5 szklanki mąki luksusowej albo poznańskiej  2 jajka  Farsz: 250 g mrożonych kurek  2 średnie cebule  1 łyżeczka drobno pokrojonej pietruszki  1/4 łyżeczki rozmarynu  sól i pieprz  olej do smażenia         

Mięciutkie pierniczki z dodatkiem słodkiego ziemniaka

          Tym razem tajemniczym składnikiem pierniczków jest słodki ziemniak batat. Dzięki niemu pierniczki zyskują na miękkości i puszystości. Możemy je zrobić tuż przed świętami nie muszą dojrzewać od razu gotowe są do pałaszowania :D Składniki:  1 słodki ziemniak ( 450g )  120 g mąki gryczanej  250 g mąki pszennej  100 g cukru pudru  2 łyżeczki przyprawy do piernika  100 g masła pokrojonego w kostkę 2 łyżki płynnego miodu  1/2 łyżeczki sody  szczypta soli             Ziemniaka zawiń w folię aluminiową i upiecz w piekarniku do miękkości (można to zrobić przy okazji pieczenia innego ciasta, albo mięsa) około 40 minut w 180*C.Wyjmij z foli i przestudź. Następnie obierz ze skóry, pokrój na mniejsze kawałki i zblenduj na papkę.          Wszystkie składniki na ciasta wyłóż na stolnicę i zagnieć. Ciasto nie powinno przyklejać się do rąk, powinno być sprężyste w przeciwnym razie dosyp odrobinę mąki. Ciasto rozwałkuj (ja wałkuje na pergaminie do pieczenia) na gruboś

Dojrzewające toruńskie pierniki

          Święta się zbliżają najwyższa pora pomyśleć o pierniczkach. W tym roku polecam Wam przepis na dojrzewające toruńskie pierniczki. Przepis i wykonanie bardzo łatwe, i szybkie. Jedynie musimy odstawić ciasto do lodówki na 3 dni. Pierniczki są bardzo mięciutkie, bardzo korzenne i jak to w każdych tego typu wypiekach im dłużej poleżą tym są lepsze. Polecam jeszcze polukrować pierniczki albo dowolnie ozdobić. Składniki:  300 g mąki pełnoziarnistej + do podsypania 2 łyżeczki przyprawy do piernika  1/2 łyżeczki sody  1 jajko  200 g płynnego miodu (u mnie wielkokwiatowy)   50 g masła temp. pokojowa  skórka z cytryny szczypta soli         Wszystkie składniki na pierniczki wyłóż na stolnicę i zagnieć. Ciasto może się kleić. Przełóż do miski, przykryj ściereczką i włóż na 3 dni do lodówki.        Stolnicę oprósz mąką, wyłóż ciasto i zagnieć jeszcze raz (ciasto jest twarde i mało elastyczne, dopiero pod wpływem zagniatania i ciepła rąk zrobi się miękkie i elastyczne

Babeczki z kremem speculoos

         Tyle dobroci w jednej babeczce :D Delikatne i puszyste ciasto babeczki wykonane w połowie z mąki gryczanej. Mąka gryczana fantastycznie podkreśla korzenny smak ciasta, pierników, ciasteczek i innych słodkości. A krem rewelacja jak dla mnie jest to hit tego sezonu świątecznego. Wykorzystam go jeszcze na pewno w świątecznych wypiekach. Połączenie kremowego serka mascarpone z kremem speculoos jest z jednej strony banale a z drugiej po spróbowaniu kubki smakowe warują :D Składniki suche: 100 g mąki gryczanej  100 g mąki pszennej  120 g cukru trzcinowego  1,5 łyżeczki sody  1/4 łyżeczki soli  1/4 łyżeczki kardamonu  1/4 łyżeczki cynamonu  Składniki mokre: 2 jajka  100 ml oleju  200 ml mleka   Krem: 250 g serka mascarpone  3 łyżki kremu speculoos przepis TU  1 płaska łyżka cukru pudru  2 ciasteczka speculoos do dekoracji   Z podanych składników wyszło 12 babeczek           W jednej misce wymieszaj suche składniki a w drugiej mokre. Do suchych skł

Rolada orzechowa

         Czasami najprostsze ciasta są najlepsze :D Samo ciasto jest bardzo kruche, delikatne i maślane. Nadzienie bardzo orzechowe. Jak to połączymy wyjdzie nam coś pysznego. Składniki:  200 g masła temp. pokojowa  100 g cukru pudru  2 żółtka  100 g mąki ziemniaczanej  270 g mąki pszennej + do podsypania   Nadzienie: 100 g zmielonych orzechów włoskich  2 białka  1/2 laski wanilii  50 g cukru pudru  Keksówka 32 cm + pergamin do pieczenia          Masło utrzyj z cukrem. Cały czas ucierając dodawaj po jednym żółtku i wsypuj mąki. Gdy już dodasz całą mąkę ucieranie stanie się trudne dlatego przenieś masę na stolnicę i zagnieć ciasto. Ciasto nie powinno kleić się do rąk, powinno być elastyczne i sprężyste. Na blacie połóż spory kawałek pergaminu, oprósz mąką, przykryj drugim kawałkiem pergaminu i rozwałkuj na kształt prostokąta mój miał wymiar 42x27 cm.        Nadzienie: Do białek dodaj ziarenka z wanilii i ubij je na sztywno. Następnie wsyp cukier i ubijaj

Krem speculoos

          Lubicie korzenne i kruche ciasteczka? Jeśli tak to na pewno rozkochacie się w kremie speculoos. Jest to krem przygotowany ze zmielonych herbatników z dodatkiem śmietanki, białej czekolady i przypraw korzennych. Jeśli się powstrzymacie i nie zjecie wszystkiego na raz od razu ze słoiczka to napiszę że krem można wykorzystać jako dodatek do rożnych słodkości  np. makowca, sernika, można nadziać nim kruche babeczki, do placków, ciasteczek itp. Możliwości jest wiele ale w moim przypadku zawsze kończy się wyjadaniem :D Składniki:  180 g korzennych herbatników speculoos  70 g białej czekolady  150 ml kremówki  1 łyżeczka mąki kukurydzianej  1/2 łyżeczki cynamonu  1/4 łyżeczki kardamonu  1 łyżka miodu  1 łyżka cukru pudru  2 łyżki oleju kokosowego, kukurydzianego albo zwykły          Ciastka zmiel na proszek. Do garnuszka wlej śmietanę, dodaj połamaną czekoladę i włóż pozostałe składniki. Cały czas mieszając podgrzewaj aż czekolada się rozpuści. Do pokruszonyc