26.11.2015

Pierogi z kurkami






        Na świątecznym stole nie może zabraknąć pierogów. W tym roku zdecydowałam się na pierogi z kurkami. Bardzo lubię te grzyby i zawsze jakaś paczuszka w zamrażarce jest schowana. Nadzienie jest pyszne o lekkim posmaku rozmarynu i pietruszki. Do tych pierogów postanowiłam przetestować nowy przepis na ciasto. Jest to ciasto, do którego dodajemy puree ziemniaczane. Ciasto wyszło świetnie, bardzo plastyczne i w bardzo łaty sposób można je przygotować. W smaku bardzo dobre jak dla mnie ziemniaki nie były wyczuwalne bardzo podobne do tradycyjnego ciasta na pierogi. Polecam pierogi z kurkami można je przygotować już teraz, zamrozić a w święta tylko włożyć do wrzątku i zagrzać.



Składniki na około 30 sztuk:

Ciasto:
  • 500 g mączystych ziemniaków np. bryza 
  • 2-2,5 szklanki mąki luksusowej albo poznańskiej 
  • 2 jajka 

Farsz:
  • 250 g mrożonych kurek 
  • 2 średnie cebule 
  • 1 łyżeczka drobno pokrojonej pietruszki 
  • 1/4 łyżeczki rozmarynu 
  • sól i pieprz 
  • olej do smażenia 

          Farsz: Grzyby należy wcześniej rozmrozić i odsączyć z wody. Na patelni podsmaż drobno pokrojoną  cebulę, dodaj grzyby i chwilę smaż. Dopraw solą, pieprzem i rozmarynem. Na sam koniec dodaj pietruszkę. Farsz przełóż do malaksera, blendera albo innego urządzenia z nożami i pulsacyjne rozdrobni. Mają być widoczne małe kawałki, ale żeby to nie była papka. Jeśli nie masz żadnego robota to drobniutko posiekaj nożem. Odstaw do przestudzenia.
         Ciasto: Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Po odcedzeniu zgnieć je na gładkie, bez grudkowe puree. Odstaw do przestudzenia. Na stolnicę wysyp dwie szklanki mąki (320g) dodaj ziemniaki dwa jajka i zagnieć ciasto. Jeśli ciasto będzie mocno przyklejać się do rąk to podsyp jeszcze mąkę. Ciasto podziel na dwie porcje. Blat posyp mąką i rozwałkuj cienko porcję ciasta. Wycinaj koła na środku nałóż farsz i zlep. Ja, korzystałam z takiego plastikowego przyrządu do wycinania i zlepiania pierogów :D. Do dużego garnka wlej wodę i doprowadź do wrzenia dodaj  łyżkę soli i powrzucaj pierogi (nie wszystkie naraz tylko tak podziel na 3 razy). Po wypłynięciu pierogów gotuj je 3-5 minut.

* Jak ktoś lubi to po ugotowaniu pierogi można podsmażyć. 





Przepis na ciasto pochodzi z tej strony


25.11.2015

Mięciutkie pierniczki z dodatkiem słodkiego ziemniaka






         Tym razem tajemniczym składnikiem pierniczków jest słodki ziemniak batat. Dzięki niemu pierniczki zyskują na miękkości i puszystości. Możemy je zrobić tuż przed świętami nie muszą dojrzewać od razu gotowe są do pałaszowania :D



Składniki: 
  • 1 słodki ziemniak ( 450g ) 
  • 120 g mąki gryczanej 
  • 250 g mąki pszennej 
  • 100 g cukru pudru 
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika 
  • 100 g masła pokrojonego w kostkę
  • 2 łyżki płynnego miodu 
  • 1/2 łyżeczki sody 
  • szczypta soli 


           Ziemniaka zawiń w folię aluminiową i upiecz w piekarniku do miękkości (można to zrobić przy okazji pieczenia innego ciasta, albo mięsa) około 40 minut w 180*C.Wyjmij z foli i przestudź. Następnie obierz ze skóry, pokrój na mniejsze kawałki i zblenduj na papkę.
         Wszystkie składniki na ciasta wyłóż na stolnicę i zagnieć. Ciasto nie powinno przyklejać się do rąk, powinno być sprężyste w przeciwnym razie dosyp odrobinę mąki. Ciasto rozwałkuj (ja wałkuje na pergaminie do pieczenia) na grubość 3-4 mm i wycinaj dowolne kształty. Ciasteczka ułóż na natłuszczonej foremce i piecz w 180*C około 12 minut. Po przestudzeniu można dowolnie polukrować. 






19.11.2015

Dojrzewające toruńskie pierniki





          Święta się zbliżają najwyższa pora pomyśleć o pierniczkach. W tym roku polecam Wam przepis na dojrzewające toruńskie pierniczki. Przepis i wykonanie bardzo łatwe, i szybkie. Jedynie musimy odstawić ciasto do lodówki na 3 dni. Pierniczki są bardzo mięciutkie, bardzo korzenne i jak to w każdych tego typu wypiekach im dłużej poleżą tym są lepsze. Polecam jeszcze polukrować pierniczki albo dowolnie ozdobić.



Składniki: 
  • 300 g mąki pełnoziarnistej + do podsypania
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika 
  • 1/2 łyżeczki sody 
  • 1 jajko 
  • 200 g płynnego miodu (u mnie wielkokwiatowy)  
  • 50 g masła temp. pokojowa 
  • skórka z cytryny
  • szczypta soli 

       Wszystkie składniki na pierniczki wyłóż na stolnicę i zagnieć. Ciasto może się kleić. Przełóż do miski, przykryj ściereczką i włóż na 3 dni do lodówki.
       Stolnicę oprósz mąką, wyłóż ciasto i zagnieć jeszcze raz (ciasto jest twarde i mało elastyczne, dopiero pod wpływem zagniatania i ciepła rąk zrobi się miękkie i elastyczne). Jeśli ciasto bardzo mocno się klei możesz dosypać trochę mąki. Ciasto rozwałkuj (ja zawsze wałkuje na pergaminie) na grubość około 0,5 cm wytnij dowolny kształt i ułóż na foremce wyłożonej pergaminem. Piecz około 12-13 minut w 180*C.




Przepis pochodzi z gazety "Pani domu"

12.11.2015

Babeczki z kremem speculoos





         Tyle dobroci w jednej babeczce :D Delikatne i puszyste ciasto babeczki wykonane w połowie z mąki gryczanej. Mąka gryczana fantastycznie podkreśla korzenny smak ciasta, pierników, ciasteczek i innych słodkości. A krem rewelacja jak dla mnie jest to hit tego sezonu świątecznego. Wykorzystam go jeszcze na pewno w świątecznych wypiekach. Połączenie kremowego serka mascarpone z kremem speculoos jest z jednej strony banale a z drugiej po spróbowaniu kubki smakowe warują :D




Składniki suche:
  • 100 g mąki gryczanej 
  • 100 g mąki pszennej 
  • 120 g cukru trzcinowego 
  • 1,5 łyżeczki sody 
  • 1/4 łyżeczki soli 
  • 1/4 łyżeczki kardamonu 
  • 1/4 łyżeczki cynamonu 
Składniki mokre:
  • 2 jajka 
  • 100 ml oleju 
  • 200 ml mleka 
 Krem:
  • 250 g serka mascarpone 
  • 3 łyżki kremu speculoos przepis TU 
  • 1 płaska łyżka cukru pudru 
  • 2 ciasteczka speculoos do dekoracji  
Z podanych składników wyszło 12 babeczek


          W jednej misce wymieszaj suche składniki a w drugiej mokre. Do suchych składników przelej mokre i wymieszaj. Przelej do foremek tak do 3/4 wysokości i upiecz do suchego patyczka około 20-23 minuty w 180*C. Przestudź.
        W misce zmiksuj serek, krem i cukier. Najlepiej przy pomocy płaskiego noża nakładaj krem na babeczki. Na koniec posyp pokruszonymi ciasteczkami.





09.11.2015

Rolada orzechowa






         Czasami najprostsze ciasta są najlepsze :D Samo ciasto jest bardzo kruche, delikatne i maślane. Nadzienie bardzo orzechowe. Jak to połączymy wyjdzie nam coś pysznego.



Składniki: 
  • 200 g masła temp. pokojowa 
  • 100 g cukru pudru 
  • 2 żółtka 
  • 100 g mąki ziemniaczanej 
  • 270 g mąki pszennej + do podsypania 
 Nadzienie:
  • 100 g zmielonych orzechów włoskich 
  • 2 białka 
  • 1/2 laski wanilii 
  • 50 g cukru pudru 

Keksówka 32 cm + pergamin do pieczenia



         Masło utrzyj z cukrem. Cały czas ucierając dodawaj po jednym żółtku i wsypuj mąki. Gdy już dodasz całą mąkę ucieranie stanie się trudne dlatego przenieś masę na stolnicę i zagnieć ciasto. Ciasto nie powinno kleić się do rąk, powinno być elastyczne i sprężyste. Na blacie połóż spory kawałek pergaminu, oprósz mąką, przykryj drugim kawałkiem pergaminu i rozwałkuj na kształt prostokąta mój miał wymiar 42x27 cm.
       Nadzienie: Do białek dodaj ziarenka z wanilii i ubij je na sztywno. Następnie wsyp cukier i ubijaj jeszcze 3 minuty aż cukier się rozpuści. Delikatnie mieszając wsypuj pomalutku zmielone orzechy. Gdy masa się połączy przełóż nadzienie na wcześniej przygotowane ciasto. Nadzienie rozsmaruj na całym cieście a następnie delikatnie zwiń. Jak ciasto gdzieś pęknie to nie panikuj nic się nie stanie, nadzienie nie wypłynie. Delikatnie przełóż do keksówki i włóż do piekarnika nagrzanego do 180*C na 30-35 minut. Wierzch ciasta powinien być złotawy. Po przestudzeniu posyp cukrem pudrem.





04.11.2015

Krem speculoos





         Lubicie korzenne i kruche ciasteczka? Jeśli tak to na pewno rozkochacie się w kremie speculoos. Jest to krem przygotowany ze zmielonych herbatników z dodatkiem śmietanki, białej czekolady i przypraw korzennych. Jeśli się powstrzymacie i nie zjecie wszystkiego na raz od razu ze słoiczka to napiszę że krem można wykorzystać jako dodatek do rożnych słodkości  np. makowca, sernika, można nadziać nim kruche babeczki, do placków, ciasteczek itp. Możliwości jest wiele ale w moim przypadku zawsze kończy się wyjadaniem :D



Składniki: 
  • 180 g korzennych herbatników speculoos 
  • 70 g białej czekolady 
  • 150 ml kremówki 
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • 1/4 łyżeczki kardamonu 
  • 1 łyżka miodu 
  • 1 łyżka cukru pudru 
  • 2 łyżki oleju kokosowego, kukurydzianego albo zwykły 


        Ciastka zmiel na proszek. Do garnuszka wlej śmietanę, dodaj połamaną czekoladę i włóż pozostałe składniki. Cały czas mieszając podgrzewaj aż czekolada się rozpuści. Do pokruszonych ciastek wlej śmietankową mieszankę i porządnie wymieszaj. Przełóż do słoiczka i możesz zacząć łasuchowanie :D





źródło 

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...