29.05.2015

Ciasteczka jaglano-orkiszowe z bananem






        Podczas porannego biegu przyszło mi do głowy że upiekę ciastka. Wymyśliłam sobie w głowie co i jak, jak mają wyglądać i z jakich składników się składać. Po powrocie zabrałam się do pracy. Wyszły trochę inne niż w mojej głowie ( w mojej głowie były ładniejsze ;D, ale smak rewelacja! Nie wiem jak to jest, ale jak coś nie wygląda rekompensuje to smakiem. Ciastka wyszły bardzo orzechowe, bardzo kruche i bardzo smaczne. Polecam ciasteczkowym skrytożercom!


Składniki: 
  • 140 g mąki jaglanej 
  • 140 g mąki orkiszowej 
  • 130 g mielonego cukru trzcinowego 
  • 50 g wiórków kokosowych 
  • 260 g masła orzechowego z kawałkami orzechów 
  • 2 jajka 
  • 40 ml zimnej wody 
  • 1/2 łyżeczki sody 
  • 2 banany 
  • 50 g gorzkiej czekolady


         Na stolnice wsyp mąki, cukier, wiórki, dodaj masło, jajka, wodę i sodę. Całość zagnieć, niech wszystkie składniki się połączą. Urywaj kawałek ciasta wielkości orzecha włoskiego. Kulaj w dłoni kulkę, którą następnie spłaszcz. Połóż na foremkę a na środku ciasta ułóż plasterek banana. Ciasta piecz około 13-15 minut w 180*C. Po przestudzeniu zrób na ciastku esy-floresy z rozpuszczonej czekolady.

 * Mąkę jaglaną możesz zastąpić orkiszową.





26.05.2015

Ciasto 2 w 1




       Przepyszne, takie proste a takie dobre! Lekki, delikatny, rozpuszczający się w buzi murzynek. Którego nie trzeba ucierać wystarczy zmiksować wszystkie składniki w 1 minutę. A rolada oprócz ciekawego wyglądu dodaje wilgoci i sprawia że ciasto jest jeszcze wilgotniejsze i jeszcze bardziej pyszniejsze.



Składniki:

Rolada:
  • 3 jajka 
  • 5 łyżek cukru 
  • 1 łyżka oleju 
  • 4,5 łyżki mąki (tortowa, krupczatka)
  • 1/2 łyżeczki sody 
 Foremka 39x35 cm natłuszczona i wyłożona pergaminem

Ciasto czekoladowe:
  • 3 jajka 
  • 125 ml oleju 
  • 280 g mąki 
  • 140 g cukru trzcinowego 
  • 250 ml mleka 
  • 20 g kakao 
  • 110 g dżemu (dowolny) 
  • 2 łyżeczki sody 
 Dodatkowo 250g dżemu



Foremka keksówka  39x11 cm natłuszczona i wyłożona pergaminem


        Rolada: Białka ubij na sztywno, dodaj cukier i miksuj do jego rozpuszczenia. Dodaj żółtka i olej. Na koniec wsyp mąkę i sodę. Wylej na blaszkę, wyrównaj i włóż do piekarnika na 10-12 minut w 180*C. Jeszcze gorące ciasto przekręć i połóż na ściereczkę. Zwiń jak roladę i odłóż do przestudzenia. Rozwiń, posmaruj dżemem i zwiń z powrotem.
       Ciasto czekoladowe: Wszystkie składniki odmierz i zmiksuj do połączenia składników około 1 minuty. Do foremki keksówki wlej trochę ciasta czekoladowego, ułóż po środku roladę i wlej pozostałe ciasto. Piecz około 40-45 minut (do suchego patyczka) w 180*C.

*  Zamiast dżemu w roladzie możesz użyć nutelli, budyniu itp
* Ciasto po przestudzeniu można polać polewa czekoladową





15.05.2015

Koktajl gruszka i pietruszka






Składniki:
  • 1 dojrzała gruszka 
  • 1 dojrzałe kiwi 
  • 1 mrożony banan 
  • mały pęczek pietruszki 

          Dzień wcześniej obierz banana, pokrój na małe kawałki i włóż do zamrażarki.Kiwi i gruszkę obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Poszatkuj natkę pietruszki. Wszystkie składniki zmiksuj.





14.05.2015

Ciasto z rabarbarem i mega kruszonką







        Lubicie kruszonkę? Bo ja bardzo :D Mogła bym tylko ją wyjadać z ciast :D Dlatego zrobiłam "cienkie" ciasto z podwójną porcją kruszonki. Ciasto wyszło mega! Delikatny, miękki spód, bardzo duża ilość chrupiącej kruszonki a do tego lekko kwaskowaty rabarbar, pyszności :D



Składniki:
  • 150 g mąki 
  • 100 g rozpuszczonego masła 
  • 2 jajka 
  • 100 g cukru trzcinowego 
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody 
Kruszonka:
  • 300 g mąki 
  • 200 g masła temp. pokojowa 
  • 2 czubate łyżki cukru waniliowego 
  • 150g zmielonego cukru trzcinowego (może być cukier puder) 
 Dodatkowo 2-3 łodygi rabarbaru


Tortownica 21 cm, wyłożona pergaminem i natłuszczona


          Ubij białka na sztywno, następnie pomalutku wsypuj cukier i ubijaj aż cukier się rozpuści. Wlej żółtka, potem rozpuszczone masło i ubijaj aż masa się połączy. Na koniec delikatnie wmieszaj mąkę połączoną z sodą i solą. Przelej do foremki, ułóż pokrojony rabarbar a na koniec posyp kruszonką. Piecz w 180*C około 40-50 minut (do suchego patyczka).
Kruszonka: wszystkie składniki połącz do uzyskania konsystencji "mokrego piasku".






11.05.2015

Tarta ze szparagami, botwinką i kozim serem



       Wiosenna tarta z młoda botwinką, szparagami i przepysznym kozim serem. Kozi ser fantastycznie pasuje do tart i smakowo współgra z młodymi warzywami. Kozi ser inaczej smakuje jak jest świeży a inaczej jak jest dodatkiem do tart, zapiekanek itp. Nie jest taki intensywny w smaku i zapachu. Tarta jest bardzo chrupiąca i przyjemna w smaku. Polecam!



Składniki:

Spód:
  • 140g zimnego masła
  • 230g mąki krupczatki 
  • 1 jajko 
  • 1/2 łyżeczki soli 
Nadzienie:
  • pęczek zielonych szparagów 
  • same łodyżki z małego pęczka botwinki 
  • 300 g jogurtu greckiego 
  • 3 jajka 
  • kawałek pora około 25g
  • 100 g sera koziego 
  • sól i pieprz 

Foremka do tarty 28 cm

        Spód: Na blat wysyp mąkę, dodaj pokrojone masło i przemieszaj składniki nożem. Dołóż pozostałe składniki i zagnieć ciasto. Powinno być elastyczne. Ciasto rozwałkuj między dwoma arkuszami pergaminu. Przełóż na natłuszczoną foremkę, dociśnij do dna i boków formy. Włóż do lodówki na 30 minut.Ciasto przykryj pergaminem i wysyp obciążenie w postaci np. grochu, ryżu, orzechów, fasoli itp. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180C* na początek na 15 minut, potem wymnij obciążenie i włóż jeszcze na 10 minut. 
       Nadzienie: Odetnij twarde końce szparagów i wyrzuć. Odetnij główki szparagów a resztę pokrój na niewielkie kawałki. Łodygi botwinki drobno pokrój. Pora zalej wrzątkiem a następnie poszatkuj. Jogurt wymieszaj z jajkami i 80g koziego sera. Dodaj szparagi (oprócz główek), por, botwinkę i porządnie wymieszaj. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Wylej nadzienie na podpieczony spód, na wierzchu ułóż główki szparagów i posyp pokruszonym serem. Włóż do piekarnika na 25 minut.







08.05.2015

Szparagi zapiekane z szynką parmeńską





       Szparagi zapiekane z szynką są świetną przystawką/przekąską którą można przygotować w bardzo krótkim czasie. Zielonych szparagów na obieramy wystarczy obciąć twarde końce. Tak przygotowane szparagi są chrupiące, lekko słone i mają delikatny zapach szynki.



Składniki:
  • zielone szparagi (najlepsze są cienkie albo średnie) 
  • szynka np. parmeńska, prosciutto, savoyer
  • 1 łyżka masła 
  • 2 łyżki tartej bułki 
  • 1/2 łyżeczki drobno pokrojonej pietruszki 
  • 1/2 łyżki startego parmezanu

       Szparagów tyle ile masz plasterków szynki. Najlepsze są szparagi cienkie jeśli zdecydujesz się na te o większej średnicy (grube) należy je wcześniej ugotować al`dente. Odkrój twarde końce. 
Każdego szparaga zawiń w szynkę pozostawiając na łodydze margines (żeby można było chwycić dłonią). Łepek szparaga pozostaw nie zawinięty. Rozpuść masło, dodaj bułkę tartą i pietruszkę chwilę podsmaż. Posyp bułką szparagi a na koniec parmezanem. Włóż do piekarnika nagrzanego do 200*C na 10 minut.





06.05.2015

Koktajl owocowy z nutką mięty






        Z wczorajszego koktajlu (przepis TU) został mi ananas, który zmotywował mnie do zrobienia kolejnego. Dzisiaj jest wersja z mrożonymi truskawkami, kiwi i miętą, która sprawia że koktajl zrobił się bardzo orzeźwiający. 
Do koktajli z mrożonymi owocami nie dodajemy już kostek lodu, są zbędne bo koktajl jest już wystarczająco zimny. Gdybym nie dodała soku powstał by sorbet :D 



Składniki: 
  • 1 banan 
  • 100 g mrożonych truskawek 
  • 1/2 świeżego ananasa
  • 100 ml świeżego soku pomarańczowego 
  • 1 kiwi 
  • 10-20 listków mięty 

Banana, kiwi i ananasa pokrój na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj.




05.05.2015

Nocna drożdżówka z rabarbarem




        Dużo osób lubi ciasto drożdżowe, ale nie wszyscy mają odwagę by je zrobić. Jest wymagające to fakt, ale nie taki diabeł straszny :D Drożdżówka nocna no już prościej się nie da :D Najłatwiejsza ze wszystkich drożdżówek nawet dzieciak sobie z nią poradzi :D Wystarczy włożyć większość składników, do lodówki na cała noc a na drugi dzień dosypać mąki, wymieszać i wlać na blachę. Fajnie co? A w smaku bardzo mięciutka, puszysta, sprężysta czyli taka jaka powinna być. Pychota, polecam! 



Składniki:
  • 125 ml oleju 
  • 250 ml mleka 
  • 230 g cukru trzcinowego 
  • 3 jajka 
  • szczypta soli 
  • 50 g drożdży 
  • 500 g mąki luksusowej 
kruszonka:
  • 150 g mąki 
  • 100 g masła o temp. pokojowej 
  • 100 g zmielonego cukru trzcinowego (może być zwykły cukier puder) 
Dodatkowo 2-3 łodygi rabarbaru 

Foremka 20x30 cm


       Do miski włóż po kolei składniki tak jak są wymienione w składnikach oprócz mąki! Nic nie mieszaj, nic nie kombinuj tylko włóż do lodówki na cała noc. Na drugi dzień wsyp mąkę i wymieszaj do połączenia składników. Przelej do foremki i odstaw na godzinę.
      Rabarbar obierz, pokrój na małe kawałki i równomiernie rozłóż na cieście. Wszystkie składniki kruszonki wymieszaj i zagnieć. Powstanie wilgotna, lepiąca się jak mokry piasek kruszonka.
Posyp ciasto i włóż do zimnego piekarnika. Nastaw 170*C i piecz 55-60 minut.





Przepis znaleziony na WŻ


Koktajl z żółtych owoców







Składniki: 
  • 1 mrożony banan 
  • 1/2 świeżego, małego ananasa
  • 100 ml soku pomarańczowego 

       Banana dzień wcześniej obierz ze skórki, włóż do woreczka  i do zamrażarki do porządnego zmrożenia. Ananasa obierz, przekrój na pół, usuń twardy środek i pokrój w kostkę.
Sok z pomarańczy może być świeżo wyciśnięty z pomarańczy, ale możesz też wykorzystać ze sklepu ważne żeby był 100%. Wszystko włóż do blendera i zmiksuj. Na zdrowie :D






Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...