Kotleciki z pieczarkami jest to sposób na szybki i tani obiad. Można wykorzystać ziemniaki, które zostały z poprzedniego obiadu. Moje kotleciki podałam z sosem do przekąsek
Składniki:
- 1kg mączystych ziemniaków
- 300 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 kulka mozzarelli
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka posiekanej pietruszki
- sól, pieprz
- 1 jajko
- bułka tarta
- olej do smażenia
Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Jeszcze ciepłe zgnieć albo zblenduj na gładką masę. Cebule pokrój w kostkę i podsmaż dodaj pokrojone w cienkie plasterki pieczarki i usmaż. Dopraw solą i pieprzem. Pieczarki przełóż do ziemniaków, dodaj pietruszkę, mąkę i ser pokrojony w kostkę. Z gotowej masy uformuj kotleciki i ułóż na talerzu, przykryj folią i włóż do lodówki. Przed smażeniem kotlecików obtocz je w jajku a potem w bułce. Smaż na rumiano na średnim ogniu.
delikatne w smaku, ale muszą być smakowite :)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł na imprezkę :D Z dipami musi być mega ;)
OdpowiedzUsuńWege kotlety idealne dla mnie:)
OdpowiedzUsuńDobrze wygląda :) U mnie jutro jednak klasyczne placki ziemniaczane, bo tak sobie mąż zażyczył ;)
OdpowiedzUsuńŚwietne te kotleciki, o dziwo nigdy nie jadłyśmy kotletów z ziemniaków mimo, że za "pyrkami" przepadami :D
OdpowiedzUsuńKotleciki ziemniaczane z pieczarkami i serem <3 rewelacja!
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kotlety ziemniaczane, wyglądają pysznie ;)
OdpowiedzUsuńZnakomie! <3
OdpowiedzUsuńMi bardzo często zostają ziemniaki z poprzedniego dnia także przepis zapisuję
OdpowiedzUsuń