Przejdź do głównej zawartości

Kotleciki ziemniaczane z pieczarkami i serem





           
         Kotleciki z pieczarkami jest to sposób na szybki i tani obiad. Można wykorzystać ziemniaki, które zostały z poprzedniego obiadu. Moje kotleciki podałam z sosem do przekąsek


Składniki: 

  • 1kg mączystych ziemniaków 
  • 300 g pieczarek 
  • 1 duża cebula 
  • 1 kulka mozzarelli 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki 
  • sól, pieprz 
  • 1 jajko 
  • bułka tarta 
  • olej do smażenia 

                Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Jeszcze ciepłe zgnieć albo zblenduj na gładką masę. Cebule pokrój w kostkę i podsmaż dodaj pokrojone w cienkie plasterki pieczarki i usmaż. Dopraw solą i pieprzem. Pieczarki przełóż do ziemniaków, dodaj pietruszkę, mąkę i ser pokrojony w kostkę. Z gotowej masy uformuj kotleciki i ułóż na talerzu, przykryj folią i włóż do lodówki. Przed smażeniem kotlecików obtocz je w jajku a potem w bułce. Smaż na rumiano na średnim ogniu.


Komentarze

  1. delikatne w smaku, ale muszą być smakowite :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy pomysł na imprezkę :D Z dipami musi być mega ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wege kotlety idealne dla mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dobrze wygląda :) U mnie jutro jednak klasyczne placki ziemniaczane, bo tak sobie mąż zażyczył ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne te kotleciki, o dziwo nigdy nie jadłyśmy kotletów z ziemniaków mimo, że za "pyrkami" przepadami :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Kotleciki ziemniaczane z pieczarkami i serem <3 rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam kotlety ziemniaczane, wyglądają pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mi bardzo często zostają ziemniaki z poprzedniego dnia także przepis zapisuję

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz