Ziemniaki zapiekane w śmietanie czyli Gratin dauphinois. Danie wywodzące się z Francji. Tradycyjnie podaje się ją samodzielnie, ale ja lubię dodać do niej kawałeczki łososia. Świetnie pasuje do polędwicy.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków po obraniu (Denar, Lord, Vineta)
- 300 ml śmietany kremówki
- 300 ml mleka
- 50 g sera z niebieską pleśnią
- 1/2 łyżeczki soli
Obrane ziemniaki pokrój w cienkie plasterki, włóż do garnka zalej mlekiem i śmietaną, dodaj pokruszony ser i sól. Gotuj na średnim ogniu przez 10 minut. Foremkę do zapiekania wysmaruj odrobina masła albo oleju przełóż ziemniaki, wyrównaj i włóż do piekarnika rozgrzanego do 200*C na 30 minut. Podaj na ciepło.
nigdy nie jadłyśmy ziemniaków w śmietance :P i do tego ten ser, to musi być obłędne a jakie proste :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam takich ziemniaków :D Niby ziemniak, a jak wykwintnie wygląda!
OdpowiedzUsuńSuper, takie proste składniki i taki pyszny efekt :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo pyszniutko:)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam ziemniaków z dodatkiem śmietany, ale na pewno całość wypada pysznie :)
OdpowiedzUsuń