Zapraszam na pomidorówkę w nowoczesnym wydaniu :) Bardzo mi smakuje ma intensywny, pomidorowy smak taki jaki lubię. Jest lekko pikantna, lekko słodka i bardzo pożywna. Bardzo szybka w przygotowaniu 10 minut a później robi się sama. Zupa jest wegańska, bez glutenu i laktozy. Polecam!
Składniki:
- 1 duża cebula
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 puszki pomidorów z puszki (bez skórki)
- 6 sztuk suszonych pomidorów w oleju
- 2 ząbki czosnku (ja użyłam tych, które były w pomidorach suszonych)
- 1 szklanka czerwonej soczewicy (250ml)
- sól, pieprz i 2 łyżeczki cukru
- jeśli chcemy możemy dodać oregano i bazylię do smaku
Cebule i seler pokrój na mniejsze kawałki wrzuć do garnka i podsmaż na oleju. Dodaj pomidory z puszki i suszone, czosnek i gotuj 5 minut. Następnie zblenduj. Do zupy wsyp soczewicę i wlej 3 szklanki wody, posól, przykryj i gotuj 30 minut (ja dodałam jeszcze 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów). Na końcu dopraw solą, pieprzem i cukrem.
Uwielbiam pomidorową :) Ale takiej ciekawej wersji jeszcze nie jadłam ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie zupy :-)
OdpowiedzUsuńO mniam! Uwielbiam takie zupki. <3
OdpowiedzUsuń