Przejdź do głównej zawartości

Ciasto milionera z orzechami




               Ciasto milionera - inaczej Caramel shortbread to tradycyjne szkockie ciasto. 3 pyszne warstwy kruche ciasto, karmel i polewa z mlecznej czekolady ja do mojego dodałam jeszcze prażone orzechy żeby dodały większej chrupkości i było jeszcze bogatsze. Jak ciasto milionera to ciasto milionera dużo kalorii ale też dużo przyjemności z jedzenia. Troszeczkę przypomina popularne batony Twix :)


Składniki: 
  • 175 g mąki pszennej 
  • 125 g masła 
  • 50 g cukru pudru 
Nadzienie:
  • 50 g masła 
  • 50 g cukru 
  • 400 ml słodkiego skondensowanego mleka  
Dodatkowo:
  • 100 g orzechów 
  • 200 g mlecznej czekolady +szczypta soli 

Foremka 25x22 cm


             Na stolnicę wysyp mąkę, cukier dodaj masło i wszystko posiekaj a następnie zagnieć. Ciasto rozłóż w foremce wyłożonej pergaminem i piecz w 190*C przez 20 minut. Przestudź.
Na patelnię z grubym dnem wsyp cukier dodaj masło i mleko. Podgrzewaj na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając aż masa zgęstnieje będzie przypominać gęsty budyń  (u mnie to zajęło 20 minut). Gorącą masę wylej na spod, równomiernie rozprowadź  a wierzch posyp drobno pokrojonymi orzechami. Włóż do lodówki na minimum 1 godzinę. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i polej ciasto. Przechowuj w temp. pokojowej przechowywane w lodówce bardzo stwardnieje.







Komentarze

  1. Coś w moich klimatach :) Oj ślinka cieknie!

    OdpowiedzUsuń
  2. O mniam mniam mniam! Uwielbiam takie wypieki!!! Może uda mi sie upiec je w weekend ��

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobię, ale w wersji z masą krówkową, bo akurat takowa siedzi gdzieś w kącie kuchennej szafki :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglada yami :D rozumiem że mleka nie gotujemy? orzechy włoskie ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co do orzechów to dodaj swoje ulubione. Ja zrobiłam mix. Co do mleka to gotujesz tak delikatnie żeby nie przypalić i gotujesz tak długo aż nie zgęstnieje.

      Usuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz