Pamiętacie "Ptasie Mleczko" ? Tym razem zrobiłam dla was wersję w formie torcika. Na kruchym ciasteczkowym spodzie z dodatkiem malin. Po oblaniu czekoladą prezentuje się fantastycznie a jest dziecinnie prosty do przygotowania.
Składniki:
- 120 g herbatników
- 60 g rozpuszczonego masła
- 250 ml mleka
- 10 g żelatyny
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 250 g malin + do dekoracji
- 50 g gorzkiej czekolady + 4 łyżki mleka
Tortownica 18 cm
Zmiel herbatniki dodaj do nich rozpuszczone masło i wymieszaj. Przełóż do foremki i dociśnij do dna. Schowaj do lodówki.
Żelatynę wsyp do garnka zalej mlekiem i odstaw na 5 minut. Następnie wsyp cukier, wlej ekstrakt i cały czas mieszając podgrzej aż cukier i żelatyna się rozpuszczą (nie gotuj). Przestudź. Przelej do miksera i ubijaj 10 minut na średnich obrotach a później 10 minut na najwyższych. Dodaj maliny i delikatnie wymieszaj. Przełóż do foremki i włóż do lodówki. Przed podaniem ułóż maliny i polej rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.
Czekoladę połam, włóż do miski wlej mleko i ustaw nad garnkiem z parująca wodą mieszaj do rozpuszczenia.
Prezentuje się rewelacyjnie i z pewnością jest też pyszne :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł :D
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńTakie Ptasie Mleczko z pewnością na głowę bije to wedlowskie. Uczta prawdziwa i sam najlepszy smak :) Tort wygląda tak wykwintnie. Ach! Narobiłaś mi smaka... :) Pozdrowionka cieplutkie!
OdpowiedzUsuńMusiało być pyszne :) Wygląd niesamowicie!
OdpowiedzUsuńWspaniale się prezentuje :) Ojoj! Jadłabym takie z wielkim apetytem :)
OdpowiedzUsuńJuż czujemy jego delikatność! Wspaniały!
OdpowiedzUsuńZachęcamy do wzięcia udziału w naszym konkursie :)
Muszę spróbować zrobić takie z agarem:) Wygląda bosko!
OdpowiedzUsuńAle cudo! ;)
OdpowiedzUsuńBajeczny efekt, a tak mało wysiłku, magia :)
OdpowiedzUsuńMniam :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękny torcik!:D
OdpowiedzUsuńświetnie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńMmm... bajecznie wygląda;)))
OdpowiedzUsuńbardzo ładna rzecz! Lekka i pyszna:)
OdpowiedzUsuń