Przejdź do głównej zawartości

Piklowane ogórki do kanapek






           Piklowane ogórki do kanapek i nie tylko! Fantastycznie pasują do hamburgera, hot-doga, jako dodatek do mięsa, mięsa z grilla i do samodzielnego podjadania. Są słodsze od klasycznych ogórków konserwowych. W smaku są słodkawo-ostre. Są fantastyczne polecam!



Składniki:
  • 7 sztuk średniej wielkości ogórków gruntowych 
  • 1 średnia cebula 
  • 2 łyżki soli morskiej 
  • 250 ml octu jabłkowego 
  • 140 g cukru trzcinowego 
  • 2 łyżki ziaren gorczycy 
  • 1/4 łyżeczki kurkumy 
  • 1/4 łyżeczki nasion selera 
  • 1/4 łyżeczki płatków chili albo duża szczypta w proszku 
  • kostki lodu i 200 ml wody 
  • duży słoik około 500 ml 
        


             Ogórki pokrój w plasterki nie za cienkie nie za grube. Cebulę pokrój w plasterki i włóż razem z ogórkami do sitka, posyp solą i przykryj kostkami lodu. Włóż do lodówki na dwie godziny.
Do garnka wlej 200 ml wody, ocet dodaj cukier, gorczycę, kurkumę, nasiona selera, chili i doprowadź do wrzenia. Gotuj 5 minut. Przestudź do temp. pokojowej. Ogórki i cebulę przełóż do słoika i zalej zalewą. Zamknij i włóż do lodówki na minimum 3 godziny. Można je przechowywać w lodówce do 2 tygodni.






 źródło "good food"

Komentarze

  1. Kiedyś robiłyśmy ale teraz jadają je tylko rodzice więc dostają od babci kilka słoiczków :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Ekstra :) U mnie kiedyś były robione, ale teraz jakoś niestety się od nich odchodzi. Szkoda wielka. Do kanapeczki bym zjadła :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Dopr...

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpu...

Kruche ciasto z jagodami z pianką kokosową

      Fakt jest taki, że bardzo lubię połączenie jagód z kokosem i nigdy się na tym połączeniu nie zawiodłam. Tak jak w tym cieście, które jest bardzo kruche, delikatne w połączeniu z  jagodami i leciutką kokosową pianką tworzy przepyszne ciasto. Polecam, tym bardziej, że ciasto można przygotować bardzo szybko. Składniki: Kruche ciasto: 2,5 szklanki mąki krupczatki  200 g masła  3/4 szklanki cukru pudru  5 żółtek  2 łyżeczki proszku do pieczenia  Pianka: 5 białek  90 g cukru + 2 łyżki  200 g wiórków kokosowych  125 ml kwaśnej śmietany 18%  Dodatkowo: 3 łyżki kaszy manny  200-250 g jagód  Foremka: 23x33 cm, wyłożona pergaminem i natłuszczona         Ciasto: na stolnicę wsypujemy mąkę, cukier, proszek, dodajemy pokrojone masło i żółtka. Całość zagniatamy. Ciasto dzielimy na 70% i 30%, mniejszą część zawijamy i wkładamy do zamrażar...