Przejdź do głównej zawartości

Kostki twarogowo-jagodowe






            Po krótkiej nieobecności witam z powrotem i od razu częstuje was przepysznym ciastem :D Przepis jest na dużą blaszkę, jest podzielne i dziecinnie łatwe w przygotowaniu. Spód jest kruchy i delikatny a masa śmietankowo-kremowa. W połączeniu z jagodami tworzy fajne, letnie ciasto idealne na wakacyjne imprezy.



Składniki: 

Ciasto:
  • 200 g masła temp. pokojowa 
  • 2,5 szklanki mąki krupczatki 
  • 5 łyżek drobnego cukru 
  • 4 żółtka 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia albo sody 
Masa serowa:
  • 1 kg twarogu może być z wiaderka 
  • 400 g jogurtu greckiego albo kwaśnej śmietany  18%-22%
  • 4 jajka 
  • 1 szklanka cukru 
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego albo waniliowego 
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego albo cukru waniliowego 
Dodatkowo:
  • 1 łyżka bułki tartej albo pokruszonych herbatników 
  • 1/2 L jagód 

Foremka 24x36 cm wyłożona pergaminem


            Ciasto: Masło rozetrzyj z cukrem następnie cały czas ucierając dodawaj po jednym żółtku. Gdy masa się połączy, będzie gładka i lśniąca wsyp szklankę mąki i wymieszaj. Dodaj pozostałą mąkę, proszek do pieczenia i zagnieć ciasto. Wyłóż je na dno foremki. Na wierzchu posyp bułka tartą i ułóż jagody.
           Masa serowa: Wszystkie składniki przełóż do miski i zmiksuj na gładką masę. Wylej delikatnie na jagody. Piecz w 200*C około 45-55 minut aż wierzch będzie miał jasny złoty kolor. Przestudź w piekarniku.






Komentarze

  1. Wygląda to przeapetycznie. Zapisuję!

    http://brewilokwencja.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie śliczne i apetyczne kostki mogłybyśmy jeść i jeść :) Szczególnie, że kochamy serniki i jagody a takie połączenie jest dla nas wręcz idealne :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam, witam! Tęskniła za Twoimi cudnymi przepisami ;) Wygląda wybornie ta kostka jagodowa! Zostało trochę dla mnie? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :D Chętnie bym cie poczęstowała, ale ciasto rozeszło się w ekspresowym tempie :D

      Usuń
  4. Smakowicie wygląda pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  5. Porywam co najmniej trzy takie kostki :) Świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają wręcz idealnie<3

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto wygląda prześlicznie i apetycznie!:D

    OdpowiedzUsuń
  8. A można zamiast jagod dodać dżem?apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne że tak :D Możesz użyć też innych owoców. Smakuje jeszcze lepiej :D

      Usuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz