Przejdź do głównej zawartości

Mięciutkie pierniczki z dodatkiem słodkiego ziemniaka






         Tym razem tajemniczym składnikiem pierniczków jest słodki ziemniak batat. Dzięki niemu pierniczki zyskują na miękkości i puszystości. Możemy je zrobić tuż przed świętami nie muszą dojrzewać od razu gotowe są do pałaszowania :D



Składniki: 
  • 1 słodki ziemniak ( 450g ) 
  • 120 g mąki gryczanej 
  • 250 g mąki pszennej 
  • 100 g cukru pudru 
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika 
  • 100 g masła pokrojonego w kostkę
  • 2 łyżki płynnego miodu 
  • 1/2 łyżeczki sody 
  • szczypta soli 


           Ziemniaka zawiń w folię aluminiową i upiecz w piekarniku do miękkości (można to zrobić przy okazji pieczenia innego ciasta, albo mięsa) około 40 minut w 180*C.Wyjmij z foli i przestudź. Następnie obierz ze skóry, pokrój na mniejsze kawałki i zblenduj na papkę.
         Wszystkie składniki na ciasta wyłóż na stolnicę i zagnieć. Ciasto nie powinno przyklejać się do rąk, powinno być sprężyste w przeciwnym razie dosyp odrobinę mąki. Ciasto rozwałkuj (ja wałkuje na pergaminie do pieczenia) na grubość 3-4 mm i wycinaj dowolne kształty. Ciasteczka ułóż na natłuszczonej foremce i piecz w 180*C około 12 minut. Po przestudzeniu można dowolnie polukrować. 






Komentarze

  1. ej, zachwyca mnie Twoja produkcja pierniczków! :D Meega są! :) Dla mnie bomba ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. pierniczki robię i uwielbiam, ale nie pomyślałam o dodatku batata... super pomysł - wyglądają bardzo smacznie :) I ten zapach w domu - ach! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie śliczne :) Zapisuję przepis, na pewno zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jakie ładne! podziel się!!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawy pomysł, pierniczki wyglądają przepysznie :)
    Pozdrawiam,
    M

    OdpowiedzUsuń
  6. A gdyby tak zamienić mąkę pszenną na inną bez glutka? Masz jakąś propozycję? Bo właśnie szukałyśmy takiego prostego przepisu na pierniczki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możecie zostać przy samej gryczanej albo migdałowa.

      Usuń
  7. Podoba mi się ten tajemniczy składnik:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudne na święta idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniałe, chyba sobie takie upiekę :-) a można dać samą mąkę pszenną - mój Junior nie za bardzo lubi smak gryczanej :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne że tak :D Smak mąki gryczanej w połączeniu z przyprawami korzennymi jest niewyczuwalny :D

      Usuń
  10. Ale urocze! Piękne, idealny kształt :D Boskie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wow, o takim sposobie nie słyszałam! :D Genialne ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ach! Te Twoje pierniczki wyglądają lepiej niż z cukierni! Od razu zjadłabym całą paczuszkę takich :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zaskoczyłaś mnie! Nigdy nie dodawałam batatów do ciasteczek. Jestem bardzo ciekawa ich smaku;)

    OdpowiedzUsuń
  14. bardzo ciekawy dodatek w postaci batata :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok