Przejdź do głównej zawartości

Ciasteczka "Gniazdka"






         Zanim zaprezentuje pierniczki zapraszam was na kruche ciasteczka otoczone delikatna pianką z dodatkiem konfitury malinowej. Polecam ciasteczka są bardzo pyszne!



Składniki:

  • 200 g masła temp. pokojowa 
  • 130 g cukru pudru 
  • 4 żółtka 
  • 100 g mąki ziemniaczanej 
  • 270 g mąki pszennej + mąka do podsypywania
Beza:
  • 4 białka temp.pokojowa
  • 280 g cukru 
  • 1 czubata łyżka cukru waniliowego (najlepiej własnej produkcji) 
Dodatkowo:
  • 240 g konfitury malinowej 
  • dwie duże blachy do ciastek 
  • worek cukierniczy 
  • tylka "gwiazdka"

Przed pieczeniem warto jest sparzyć jajka wrzątkiem!

        Ucieramy masło z cukrem, następnie dodajemy pojedynczo żółtka masa powinna być gładka i błyszcząca. Następnie partiami dodajemy mąki na sam koniec będzie już ciężko ucierać dlatego przenosimy ciasto na stolnicę i zagniatamy. Ciasto powinno być mięciutkie, sprężysta i nie powinno przyklejać się do ręki. Oprószamy stolnice mąką i wałkujemy ciasto mniej więcej na grubość 0,3 mm, wycinamy okrągłą foremką ciastka i układamy na blaszce. Pieczemy w 180*C na lekki złoty kolor około 12-15 minut. Studzimy.
      Beza:Białka najlepiej ubijają się gdy są w temp.pokojowej. Miska powinna być odtłuszczona a w białku nie powinna znaleźć się nawet odrobina żółtka!
Białka ubijamy na sztywno, pomalutku wsypujemy cukier i chwilę jeszcze ubijamy. Następnie stawiamy miskę nad garnkiem z mocno parującą wodą (dno miski nie powinno dotykać wody) i ubijamy na najwyższych obrotach przez 15 minut. Pianę przekładamy do worka cukierniczego i wyciskamy na brzegach ciastka koło pozostawiając pusty środek. Wszystkie ciastka układamy na blaszce albo desce tak żeby się nie dotykały i odstawiamy do wysuszenia w temp. pokojowej minimum 24h, najlepiej dwa dni.
Do środka ciastka nakładamy 1/2 łyżeczki konfitury.






Komentarze

  1. Ależ one smakowicie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie potrafiłabym się oprzeć takim ciasteczkom. Pyszne... z bezą... chyba byłyby moimi ulubionymi :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak zwykle kusisz tymi łakociami:)))

    OdpowiedzUsuń
  4. A! to białe to beza a myślałam, że kremik jakiś:) urocze

    OdpowiedzUsuń
  5. Ojoj ale fantastyczne ciasteczka :-) poproszę chociaż jedno :-) zabieram sobie przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Śliczne są w zam raz do popołudniowej herbatki. tak mi się jakoś angielsko kojarzą. Pasowały by na podwieczorek u jej królewskiej wysokości :)

    OdpowiedzUsuń
  7. rewelacyjnie wyglądają:) świetny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakie piękne! Szczęka opada :D

    OdpowiedzUsuń
  9. To kiedy będzie u mnie kurier z tymi pysznościami?; D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak tylko upiekę druga partię, pierwsza znikła :}

      Usuń
  10. sliczne te ciasteczka:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Baaaardzo kusząco wyglądają :D mmm.... ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ależ piękne i urocze. Jestem pod wrażeniem :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Śliczne :) I na pewno pyszniutkie.

    OdpowiedzUsuń
  14. Urocze ciasteczka, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ależ one są śliczne :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Olu są cudne!! Aż trudno się im oprzeć!

    OdpowiedzUsuń
  17. Powiem krótko, ślicznotki zrobiłaś, ślinka cieknie. A i zdjęcia cudne !

    OdpowiedzUsuń
  18. Smakowicie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Śliczne chrupacze, bardzo delikatne....ustawiam się w kolejce po kilka sztuk :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Te ciacha są fantastyczne!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz