Przejdź do głównej zawartości

Torcik cytrynowo-śmietankowy





      Cytrynowe, ucierane ciasto. Wilgotne, lekko kwaskowate, przełożone kremem śmietankowym a na wierzchu pianka orzechowa.



Składniki: 
  • 350 g mąki tortowej 
  • 200 g cukru pudru 
  • 200 g masła temp.pokojowa 
  • 6 jajek 
  • sok i skórka z 2 cytryn 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka sody 
Piana:
  • 2 białka 
  • 100 g cukru 
  • 1 łyżeczka octu 
  • 50 g mielonych orzechów (włoskie, laskowe, migdały) 

Nadzienie:
  • 200 ml śmietany kremówki 
  • 250 g serka naturalnego 
  • 6 łyżek cukru pudru 
  • 4 łyżeczki żelatyny 
 Dodatkowo cukier puder

 Tortownica 21 cm


         Ucieramy masło z cukrem pudrem, następnie na zmianę dodajemy jajka i przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem, i sodą. Ucieramy tylko do połączenia się składników i do momentu aż masa będzie gładka. Na sam koniec dodajemy sok i skórkę z cytryny. Przekładamy ciasto do foremki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 40 minut (przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem czy jest suchy!).
        Piana: Ubijamy białka, następnie wsypujemy cukier i ubijamy aż się nie rozpuści. Dodajemy ocet i orzechy, delikatnie mieszamy. Gdy sprawdzimy, że ciasto jest już upieczone, wyjmujemy je i na wierzch wykładamy pianę. Wkładamy z powrotem do piekarnika na 10 minut w 210*C (jeśli mamy piekarnik elektryczny włączmy tylko górną grzałkę). Studzimy.
        Nadzienie:Żelatynę zalewamy jak najmniejsza ilością wody, odstawiamy do stężenia. Następnie podgrzewamy do rozpuszczenia i studzimy. Kremówkę ubijamy, dodajemy serek i cukier, miksujemy do połączenia. Wlewamy żelatynę i jeszcze raz mieszamy.
 Ciasto przekrawamy na pół, na dolną warstwę wykładamy nadzienie, przykrywamy a wierzch posypójemy cukrem pudrem.

* Ciasto wytrzyma w lodówce do 4 dni






Komentarze

  1. Ukradłam ciasto marchewkowe z mąką gryczaną, chętnie podkradnę i ten torcik :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię cytrynowe słodkości, są świetne. Ciacho prezentuje się pysznie. Pozdrawiam cieplutko bo u mnie dzisiaj zimnica :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie to musiało być pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny tort i na pewno super smakuje. Z chęcią spróbuję, choć nie wiem czy będę potrafił upiec :) Dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O mniam, wygląda kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Twoje wypieki to mistrzostwo! Normalnie aż miło popatrzeć ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie masz litości....;)! Chyba przestanę tu zaglądać...;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasta z wyczuwalnym smakiem cytrynowym to jest coś co lubię. Twój torcik widać z daleka, że jest fantastycznie smaczny. Pysznie i pięknie :)))

    OdpowiedzUsuń
  9. To zdecydowanie moje smaki, więc wpraszam się na duży kawałek tych pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Och, jakie cudo :) Ja też walczę dzisiaj z tortem- drugim w moim życiu :D Ciekawe co wyjdzie :)) Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok