Cytrynowe, ucierane ciasto. Wilgotne, lekko kwaskowate, przełożone kremem śmietankowym a na wierzchu pianka orzechowa.
Składniki:
- 350 g mąki tortowej
- 200 g cukru pudru
- 200 g masła temp.pokojowa
- 6 jajek
- sok i skórka z 2 cytryn
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 2 białka
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka octu
- 50 g mielonych orzechów (włoskie, laskowe, migdały)
Nadzienie:
- 200 ml śmietany kremówki
- 250 g serka naturalnego
- 6 łyżek cukru pudru
- 4 łyżeczki żelatyny
Tortownica 21 cm
Ucieramy masło z cukrem pudrem, następnie na zmianę dodajemy jajka i przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem, i sodą. Ucieramy tylko do połączenia się składników i do momentu aż masa będzie gładka. Na sam koniec dodajemy sok i skórkę z cytryny. Przekładamy ciasto do foremki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 40 minut (przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem czy jest suchy!).
Piana: Ubijamy białka, następnie wsypujemy cukier i ubijamy aż się nie rozpuści. Dodajemy ocet i orzechy, delikatnie mieszamy. Gdy sprawdzimy, że ciasto jest już upieczone, wyjmujemy je i na wierzch wykładamy pianę. Wkładamy z powrotem do piekarnika na 10 minut w 210*C (jeśli mamy piekarnik elektryczny włączmy tylko górną grzałkę). Studzimy.
Nadzienie:Żelatynę zalewamy jak najmniejsza ilością wody, odstawiamy do stężenia. Następnie podgrzewamy do rozpuszczenia i studzimy. Kremówkę ubijamy, dodajemy serek i cukier, miksujemy do połączenia. Wlewamy żelatynę i jeszcze raz mieszamy.
Ciasto przekrawamy na pół, na dolną warstwę wykładamy nadzienie, przykrywamy a wierzch posypójemy cukrem pudrem.
* Ciasto wytrzyma w lodówce do 4 dni
Ukradłam ciasto marchewkowe z mąką gryczaną, chętnie podkradnę i ten torcik :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię cytrynowe słodkości, są świetne. Ciacho prezentuje się pysznie. Pozdrawiam cieplutko bo u mnie dzisiaj zimnica :-)
OdpowiedzUsuńŚwietne połączenie
OdpowiedzUsuńJakie to musiało być pyszne! :)
OdpowiedzUsuńPiękny tort i na pewno super smakuje. Z chęcią spróbuję, choć nie wiem czy będę potrafił upiec :) Dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuńO mniam, wygląda kusząco :)
OdpowiedzUsuńTwoje wypieki to mistrzostwo! Normalnie aż miło popatrzeć ;)
OdpowiedzUsuńNie masz litości....;)! Chyba przestanę tu zaglądać...;)
OdpowiedzUsuńCiasta z wyczuwalnym smakiem cytrynowym to jest coś co lubię. Twój torcik widać z daleka, że jest fantastycznie smaczny. Pysznie i pięknie :)))
OdpowiedzUsuńTo zdecydowanie moje smaki, więc wpraszam się na duży kawałek tych pyszności :-)
OdpowiedzUsuńOch, jakie cudo :) Ja też walczę dzisiaj z tortem- drugim w moim życiu :D Ciekawe co wyjdzie :)) Pozdrawiam!:)
OdpowiedzUsuńJaki śliczny torcik :)
OdpowiedzUsuń