Przejdź do głównej zawartości

Herbatniki





     Kruchutkie, delikatne, maślane, rozpływają się w ustach - ciasta idealne! Polecam!


Składniki:

  • 200 g masła temp. pokojowa 
  • 3/4 szklanki cukru pudru 
  • 4 żółtka 
  • 100 g mąki ziemniaczanej 
  • 270 g mąki pszennej 


         Ucieramy masło z cukrem, następnie dodajemy pojedynczo żółtka masa powinna być gładka i błyszcząca. Następnie partiami dodajemy mąki. Pod koniec będzie już ciężko ucierać dlatego przenosimy ciasto na stolnicę i zagniatamy. Ciasto powinno być mięciutkie, sprężysta i nie powinno przyklejać się do ręki. Oprószamy stolnice mąką i wałkujemy ciasto mniej więcej na grubość 0,3 mm, wycinamy kształt dowolną foremką i układamy na blaszce. Pieczemy w 180*C na lekki złoty kolor około 12-13 minut.
Z podanych składników wyszło mi 38 sztuk.





Komentarze

  1. Przeidealne. Nie wiem jak można upiec ciastka tak perfekcyjne w kształcie, ale Tobie się ta sztuka udała :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Super :) przelozyc je jeszcze pysznym kremem... pycha! Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie domowe herbatniki są bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wow..!! Sama je tak zrobiłaś? Ten kształt, idealna grubość..
    Wow! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają idealnie, muszę je koniecznie wypróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają, jak sklepowe, ale na pewno o wiele lepiej smakują. Prześliczne są!

    OdpowiedzUsuń
  7. Też chciałem je upiec, tylko jakoś brakowało czasu. Chyba wykorzystam ten przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Patrząc na przepis..muszą być delikatniutkie :-) Chętnie wypróbuję. :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wow, jakie idealne. *.*
    Świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  10. Wierzę że można się w nich zakochać :) Są cudne i pewnie skorzystam z przepisu !

    OdpowiedzUsuń
  11. Mój Młody uwielbia herbatniki. Muszę koniecznie taką wykrawaczkę do nich kupić :)

    OdpowiedzUsuń
  12. wyglądają jak sklepowe!:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Moim zdaniem te herbatniki mają jedną poważną wadę. Obawiam się, że one zbyt szybko znikają z pudełek na ciastka, o ile w ogóle zdążą tam trafić ;-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Super! Uwielbiam takie herbatniki:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Super herbatniki! Takie domowe, rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Domowe herbatniki najlepsze ;) ! - uwielbiam je ze szklaneczką mleka ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz