Przejdź do głównej zawartości

Lody owocowe




    Najlepsze na upały są lody a że wykonane są na bazie samych owoców z dodatkiem niewielkiej ilości cukru więc bez wyrzutów sumienia można pochłonąć kilka sztuk.


Składniki:

  • 3 dojrzałe brzoskwinie 
  • 250 ml soku pomarańczowego 
  • 50 g borówek 
  • 1 czubata łyżka cukru trzcinowego 

     Brzoskwinie obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do naczynia albo kubka. Wlewamy sok, cukier i przy pomocy blendera albo innego urządzenia miksujemy. Do pojemników na lody wrzucamy po kilka sztuk całych borówek, zalewamy sokiem i wkładamy do zamrażarki. Po kilku godzinach mrożenia możemy bez wyrzutów sumienia oddać się słodkiemu lenistwu i pochłonąć loda/lody.





Komentarze

  1. Takie lody to samo zdrowie, a do tego wyglądają cudnie. Ten weekend ma być nieludzko skwarny, więc będą jak znalazł. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygladaja lodowo, owocowo, musze wyprobowac wersji na patyku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O tak, takiego loda bym porwała;)

    OdpowiedzUsuń
  4. od jakiegoś czasu "chodzą za mną" domowe lody, a takie jak Twoje, bez większych wyrzutów sumienia- pyszne!!

    OdpowiedzUsuń
  5. pysznie wyglądają, rewelacja na lato:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Poproszę jednego! Na takie upały idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. no, takie to można jeść bez wyrzutów sumienia!

    OdpowiedzUsuń
  8. idealne na dzisiejsze upały i samo zdrowie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. i dzieci je chętnie zjadają :) co ma swoje plusy :) wyglądają świetnie - zdjęcie cudne!!

    OdpowiedzUsuń
  10. sorbety owocowe w takie upały są nieocenione i do tego pięknie podane :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Lody i sorbety na soku orzeźwiają mnie najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  12. ale mają fajny kolor!
    Na te upały w sam raz <3

    OdpowiedzUsuń
  13. Jak pysznie wyglądają, ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. przydałyby się takie teraz :) piękne!

    OdpowiedzUsuń
  15. Jeszcze nigdy nie robiłam swoich lodów, ale te temperatury mnie przekonują. Poza tym ślicznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Od razu mi chłodniej (39 C za oknem)

    OdpowiedzUsuń
  17. Dziś do szczęścia brakuje mi tylko takich właśnie lodów:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wspaniała propozycja na upały :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok