Przejdź do głównej zawartości

Ciasto czekoladowe z czarną porzeczką





     Ciasto można przygotować z dodatkiem dowolnych owoców np. z malinami, jagodami, borówkami, truskawkami co kto lubi. Tak sobie myślę, że do czekolady pasują każde albo prawie każde owoce. Ja zdecydowałam się na czarną porzeczkę. Zapraszam dzisiaj na czekoladowy biszkopt z dodatkiem czekolady a nie kakao, przełożony owocami i czekoladową kremówką. Ciasto jest pyszne, biszkopt mięciutki, owoce lekko kwaskowate całość świetnie się ze sobą komponuje.


Składniki:


Biszkopt czekoladowy:

  • 5 jajek temp.pokojowa
  • 100 g mąki pszennej (przesiana)
  • 50 g mąki ziemniaczanej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 100 g czekolady 
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 125 g cukru 
  • szczypta soli 

Nadzienie:

  • 600 ml śmietany kremówki 
  • 200 g gorzkiej czekolady 
  • 3 łyżeczki żelatyny albo 3 śmietan-fixy 
  • 500 g czarnej porzeczki (umytej i obranej)
  • 1 łyżeczka cukru pudru +1 łyżeczka kakao do posypania


      Biszkopt: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy, gdy będą już podbite zaczynamy pomalutku wsypywać cukier i cukier waniliowy miksujemy tak długo aż się nie rozpuści a piana będzie sztywna. Dodajemy po jednym żółtko następnie cienkim strumykiem wlewamy czekoladę, i chwilę miksujemy. Wyłączamy robota, bierzemy łyżkę w dłoń i cały czas delikatnie mieszając wsypujemy mąki wymieszane z proszkiem. Ciasto przekładamy do wyłożonej pergaminem, natłuszczonej fory o wymiarach 23x33 cm. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 30 minut. Studzimy.
      Nadzienie:  Do garnka wlewamy kremówkę, dodajemy połamaną czekoladę i podgrzewamy do momentu aż czekolada się nie rozpuści. Studzimy a następnie wkładamy do lodówki na około 4 godziny ( można to zrobić dzień wcześniej). Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia. Gdy już napęcznieje stawiamy na niewielki ogień i cały czas mieszając rozpuszczamy, studzimy. Czekoladową kremówkę ubijamy mikserem gdy już będzie gęsta dodajemy żelatynę.
      Wykończenie: 1/3 ciasta odcinamy i kruszymy. Na biszkopt wykładamy owoce, przykrywamy kremówką i posypujemy pokruszonym ciastem. Wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z kakao.







Komentarze

  1. ale super to ciasto ma kolor-nie za ciemne, nie za jasne! wygląda na takie chrupiące :) a ja to zrobiłabym 1sze z tym, drugie z borówkami, a trzecie z malinami, haha :D nie umiałabym się zdecydować ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Zwariowałam na punkcie porzeczek a tu jeszcze ciasto czekoladowe do tego ! Mniaaaaam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda rewelacyjnie:) pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ja też poproszę kawałeczek do kawki :) pyszności!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Kolejne Twoje świetne ciacho!:-) Połączenie przecudownie smaczne. :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Akurat mam szczęście, bo mam takie krzaczki na działce;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepysznie wygląda, i przepis porywam :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajne ciacho. Domyślam się, że ciasto jest takie słodsze, a porzeczka kwaśniejsza, przez co ciasto jeszcze lepiej smakuje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmmm? Czy słodkie raczej powiedziała bym, że nie. Może jak bym zamieniła czekoladę gorzką na mleczną to tak. Ale połączenie czekolady i porzeczki jest pyszne :D Polecam!

      Usuń
  9. Slicznie to ciasto wygląda, ale ten krem mnie powalił na kolana. Szacun jeszcze takiego nie spotkałam. Koniecznie muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  10. Normalnie na prawie wszystkich zaprzyjaźnionych blogach takie pyszności mnie ominęły...Teraz zwariować można :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. czy mogę dodać czerwoną porzeczkę mrożoną, która mi zalega w zamrażarce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej tylko wcześniej musisz ja rozmrozić i odsączyć na sitku. Albo możesz ją podgrzać, dodać trochę cukru do smaku i żelatynę albo agar do zagęszczenia i powstanie fajna galaretka.
      Pozdrawiam
      Ola

      Usuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok