Przejdź do głównej zawartości

Ciasto agrestowe






     Agrest to trochę zapomniany i nie modny owoc. A jest naprawdę fantastyczny i można wykorzystać go do wielu ciast nie tylko do ciasta drożdżowego. Ciasto, które Wam dzisiaj przedstawiam można powiedzieć, że ma trzy warstwy. Pierwsza to płatki migdałowe, druga to ciasto ucierane- mięciutkie i puszyste a trzecią warstwę stanowi budyń ugotowany na soku jabłkowym  z agrestem. Polecam!



Składniki: 

Ciasto:
  • 200 g masła temp. pokojowa
  • szklanka cukru ( drobnego)
  • 300 g mąki (przesianej)
  • 125 ml śmietany kremówki temp.pokojowa
  • 3 jajka temp.pokojowa
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 50 g płatków migdałowych

Masa budyniowa:
  • 500 g agrestu umytego i obranego 
  • 400 ml soku jabłkowego 
  • 1 budyń śmietankowy
  • 5 łyżek cukru 
  

        Masło ucieramy z cukrem tak długo aż cukier się nie rozpuści. Następnie dodajemy na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem i jajka ( długo nie ucieramy, wystarczy połączyć składniki!). Na sam koniec wlewamy kremówkę. Tortownice o wymiarach 24 cm wykładamy pergaminem, smarujemy tłuszczem i na spód wysypujemy płatki migdałów. Do formy przekładamy ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C pieczemy 30-35 minut. Studzimy.
       Proszek budyniowy wymieszać z 4 łyżkami soku jabłkowego. Pozostały sok zagotować z agrestem i cukrem. Delikatnie gotować 5 minut ( jeśli agrest jest mocno dojrzały wystarczą 2-3 minuty!) Agrest odsączyć a do soku wlać budyń chwilę gotować do zgęstnienia. Odstawić na bok i włożyć agrest. Lekko studzimy. Wyjmujemy ciasto z formy, usuwamy pergamin.
-Jeśli mamy metalową obręcz to nakładamy ją na ciasto dociskając mocno do brzegów i wlewamy budyń agrestowy.
- Jeśli nie mamy takiej obręczy to zakładamy obręcz od tortownicy i czekamy aż masa bardziej zastygnie. Dopiero gdy zgęstnieje przelewamy ja na ciasto. 
Ciasto wkładamy do lodówki im dłużej tym lepiej. W moim placku całkowite zastygniecie budyniu nastąpiło dopiero po 12h. 








Komentarze

  1. oj, Olu, ale mi smaka narobiłaś, już od dawna mam ochotę na agrest, a jakoś nie mogę go dostać, ciacho z tą masą musi być przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam owocowe ciacha :) i choć agrest bardziej wykorzystuje do kompotu, wiem właśnie, że bardzo fajnie sprawdza się w ciastach-pychota! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja bym nie powiedziała, że agrest jest niemodny. On po prostu nie jest zbyt popularny jako dodatek do wypieków. Za to prawie wszyscy mają w ogródku choc jeden krzaczek i pałaszują owoce na surowo.
    Upiekłaś bardzo pomysłowe ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  4. Musi być fantastyczne tylko skąd zdobyć agrest. W ubiegłym roku zdobyłam łubiankę ale to był cud:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł:) Wykorzystam o ile nie zjem całego agrestu solo:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam agrest:) sama się szykuję na zrobienie jakiegoś ciasta z agrestem. Twoje wygląda bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam agrest, właśnie udało mi się go zakupić i też robię ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja tam bardzo lubię agrest, szkoda tylko,że nie mam krzaczka w ogrodzie :) Ciasto świetne, ta masa agrestowa jest po prostu super! :) Zazdroszczę Ci tego ciasta :P

    OdpowiedzUsuń
  9. Mmm, musiało smakować wyjątkowo :)
    Ja agrest uwielbiam, niestety, tutaj trochę ciężko go kupić...

    OdpowiedzUsuń
  10. a ja jeszcze czekam na pierwszy działkowy agrest ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. pysznie wygląda :) jak będziesz jechała na pierogi to weź ze sobą :D

    OdpowiedzUsuń
  12. ciasto agrestową masą otulone :) pysznie

    OdpowiedzUsuń
  13. ten wierzch jest boski!:) już wyobraziłam sobie jego smak:)

    OdpowiedzUsuń
  14. zdecydowanie zgadzam się z tym, że agrest do wypieków to owoc bardzoo pasujący, a szkoda, że tak rzadko wykorzystywany :) świetne ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Agrest najlepszy prosto z krzaczka:D

    OdpowiedzUsuń
  16. nigdy agrestowego nie miałam przyjemności skosztować - niestety :( Ciekawe jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Nie jadłam jeszcze ciacha agrestowego ;( Ciekawe jak bardzo jest dobre :P

    OdpowiedzUsuń
  18. masz rację- agrest jest ostatnio nieco zapomniany. Ale takie ciasta szybko przywrócą go do łask! :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Pięknie wyrosło a kontrast: kwaśny agrest ze słodyczą i delikatnością ciasta. pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  20. A właśnie dzisiaj szukałam przepisu na ciato z agresem..:) Będzie jak znalazł:)!

    OdpowiedzUsuń
  21. Wygląda na takie... mokre :D a takie jest najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok