Przejdź do głównej zawartości

Trochę inna szarlotka






       Całkiem przypadkowo otrzymałam kosz jabłek. Oczka mi się uśmiechnęły i już wiedziałam na co je przeznaczę, na pyszną nietypową szarlotkę. Nietypową dlatego, że z dodatkiem ananasa i chrupiącą kruszonką. Jest to jedna z moich ulubionych szarlotek. Zachęcam do wypróbowania :] Ze słodkim ananasem najlepiej komponują się kwaśne jabłka.


Przygotowanie: 1 godzina | Pieczenie: 30-40minut

Składniki:

Ciasto
  • 300g mąki
  • 150g masła
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • skórka otarta z cytryny
 Nadzienie
  • 1kg kwaśnych jabłek
  • 50g cukru
  • cytryna
  • puszka ananasa
Kruszonka
  • 100g orzechów włoskich
  • 50g cukru
  • 100g masła
  • 50g płatków owsianych
  • 2 łyżki pokruszonych herbatników
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

       Do mąki dodać masło i posiekać. Dodać pozostałe składniki, po czym szybko zagnieść ciasto, owinąć folią i na 30 minut włożyć do lodówki.
Ananasy pokroić na kawałki. Syrop ananasowy przelać do garnka, dodać cukier, sok z cytryny i chwilkę pogotować. Następnie dodać pokrojone w plasterki jabłka. Podgrzewać cały czas mieszając, aż jabłka zrobią się miękkie. Dodać ananasa i wymieszać.
     Przygotować kruszonkę. Rozgrzać na patelni masło, wsypać orzechy, płatki owsiane, pokruszone herbatniki, cukier cały czas mieszając smażyć około 5 minut.
Formę do pieczenia wyłożyć pergaminem, wyłożyć ciasto i podpiec w piekarniku nagrzanym do 220*C.
Posypać ciasto 1/2 częścią kruszonki, na niej rozłożyć nadzienie i przykryć resztą kruszonki. Piec ciasto 20 minut w temp.200*C Do momentu, aż kruszonka zrobi się złotawa.








Komentarze

  1. Podoba mi się połączenie jabłek z ananasem. Nie omieszkam wypróbować:-).

    OdpowiedzUsuń
  2. ejże, ananasa spotkałam w Twojej szarlotce!
    ale ekstra pomysł ;]

    OdpowiedzUsuń
  3. o,z ananasem, to dla mnie coś nowego,podoba mi się to zestawienie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Olu, ciacho wygląda baaardzo apetycznie i zachęcająco, niemal czuję jego zapach! :-)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. ja robię taką http://ania-gotuje.blog.pl/2012/08/21/placek-jablkowy-z-kruszonka-owsiana/

    OdpowiedzUsuń
  6. Zapisuję :). Ponieważ z ananasem szarlotki nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda baaardzo smakowicie. :) Połączenie jabłka z ananasem wydaje się dobrym pomysłem, a na pewno takim, które moje podniebienie chciałoby przetestować ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Faktycznie ciekawe połączenie :P

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuje, Wszystkim za komentarze. Szarlotka jest pyszna, naprawdę polecam :]

    OdpowiedzUsuń
  10. Z ananasem nigdy nie jadłąm. Wpadam na kawałek;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wczoraj został pochłonięty ostatni kawałek. Ale są ciasteczka :]

      Usuń
  11. Bardzo smacznie wygląda i to połączenie z ananasem bardzo ciekawe, koniecznie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciekawa kruszonka:)
    Bardzo smaczne ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Olu skąd takie przepiękne serwetki? Takiej szarlotki jeszcze nie widziała, ale jabłko z ananasem musi pysznie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serwetki kupiłam w intermarche :] Szarlotka jest pyszna :]

      Usuń
  14. O jaki fajny pomysł :) Idealny dla mojego pożeracza szarlotek :P

    OdpowiedzUsuń
  15. Genialny sposób na kruszonkę! I na szarlotkę zresztą też ;-)
    Jako fanta tego ciasta jestem w niebo wzięta, bardzo mi się podoba Twój przepis. Koniecznie wypróbuję jak tylko kupię dużą porcję jabłek na ciasto.

    Serdecznie pozdrawiam,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
  16. Nominowałam Twojego bloga do Versatile Blogger Award ;). http://www.odrobinaprzyjemnosci.blogspot.com/2012/08/pare-sow-o-mnie.html

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok