Przejdź do głównej zawartości

Pyszne ciasto z nutellą



            Prosty i szybki sposób na pyszny placek. Kruche, delikatne ciasto przełożone nuttelą w sam raz na popołudniową kawkę ;}. Będzie smakowało nie tylko dzieciom, dorośli również będą zachwyceni  :}


Przygotowanie: 30 minut | Pieczenie: około 30 minut


Składniki:

  • 400 g mąki
  • 200 g masła
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody rozpuszczonej w 4 łyżkach śmietany 18%
  • szczypta soli
  • 300 g nutelli
  • foremka 25x35cm

     Masło z mąką posiekać drobniutko, dodać żółtka, cukier, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli. Zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Nutellę podgrzewamy w mikrofalówce albo w ciepłej wodzie. Na blaszce wykładamy część ciasta około 70%, przykrywamy nutellą na wierzch kładziemy drugą część ciasta (ciasto można rozwałkować, zetrzeć na tarce albo poskubać jak kruszonkę). Pieczemy w temp. 180*C przez około 30 minut.





Komentarze

  1. miałaś rację, jestem zachwycona :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale świetny pomysł! :) Szybkie i słodkie ciasto, idealne dla niezapowiedzianych gości :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto nie jest takie słodkie jak by się wydawało. Niezapowiedziani goście na pewno będą zachwyceni ;]

      Usuń
  3. O rety, chyba nie potrafiłabym przestać go jeść, zanim nie zjadłabym całego :) Takie ciasta, to zło. Ale takie zło, to "dobre" zło :):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi tak smakowało, że dorobiłam drugą blaszkę ;]

      Usuń
    2. Wiedziałam, że widziałam gdzieś taki przepis, ale nie mogłam przypomnieć sobie gdzie :) Znowu trafiłam na Twojego bloga, w zasadzie zupełnie przypadkiem i się na niego natknęłam :) Przepis dodaję do ulubionych i czekam na okazję, żeby go wykorzystać :) Chociaż chyba nie potrzebuję okazji :)

      Usuń
  4. Pyszność :) uwielbiam nutelle :) zresztą kto jej nie uwielbia :) Super pomysł :) Tutaj nutella na ciepło a u mnie nutella na zimno :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda smakowicie, aż chce się ugryźć kawałek tego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kolejny bardzo prosty przepis! :-) Moje dziecko jest miłośnikiem Nutellii. Niedługo wraca z wakacji, więc pewnie będziemy testować:-). A dziś mam w planach inne Twoje ciasto - to z borówkami amerykańskimi i lemon curd:-).

    OdpowiedzUsuń
  7. idealnie słodkie ciasto na sobotę.

    OdpowiedzUsuń
  8. O rety.. :) Co za pyszności:)
    Jak ja kocham chrupiące ciasta kruche<3

    OdpowiedzUsuń
  9. jak z nutellą to wiadomo, że musi być pyszne:D

    OdpowiedzUsuń
  10. Dla mnie chyba byłoby trochę za słodkie, ale dla reszty rodziny.. czemu nie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto nie jest słodzone dlatego świetnie się komponuje ze słodką nutellą. Smak jest zrównoważony. Polecam spróbować :]

      Usuń
  11. Bardzo podoba mi się Twój przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  12. genialne w swej prostocie, tylko kruche ciasto i Nutella, a jaki efekt, świetny pomysł dla takich zjadaczy Nutelli jak ja :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciasto wygląda pysznie! A ile cukru trzeba dodać do ciasta? W składnikach nie ma cukru. Czy chodzi o cuker waniliowy, czy zwykły?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już poprawiłam :] Ja nie dodawałam do ciasta dużo cukru bo nutella sama w sobie jest bardzo słodka.
      Możesz dodać 2 łyżki cukru białego i 1 łyżkę cukru waniliowego.
      Pozdrawiam.

      Usuń
  14. a śmietana ilu procentowa?

    OdpowiedzUsuń
  15. Ta nutella nie wypłynie w trakcie pieczenia? Przepis na pewno przetestuję :) Uwielbiam nutelle i uwielbiam eksperymentować w kuchni mimo mojego młodego wieku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno nie wypłynie :D Ja zaczynałam swoją przygodę z pieczeniem od jakiegoś 10 roku życia :D Trzymam kciuki i nie przestawaj eksperymentować :D

      Usuń
  16. a co z białkami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na blogu po prawej stroni w kategorii białka znajdziesz kilka przepisów albo schowaj do zamrażarki. Wlej do pojemniczka a na wieczku zapisz ile jest białek. Jak uzbierasz odpowiednią ilość możesz upiec tort bezowy.

      Usuń
  17. W jaki sposób należy podgrzać Nutellę?

    OdpowiedzUsuń
  18. Jest napisane w przepisie albo wkładasz do mikrofali albo wkładasz słoik do gorącej wody i czekasz aż zrobi się bardziej płynna.

    OdpowiedzUsuń
  19. czy można przed włożeniem ciasta na blachę pokryć ja papierem do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
  20. Zamiast kwaśnej śmietany dałam taka do ubijania 😔 ciasto się jeszcze piecze więc zobaczę później czy będzie katastrofa

    OdpowiedzUsuń
  21. Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  22. Banalny, ale ŚWIETNY w swojej prostocie. Robię od 4 miesięcy, nie może się nie udać. Polecam.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok