Przejdź do głównej zawartości

Posty

Szybkie ciasto kokosowe z truskawkami

                              Świetne ciasto, takie na szybko kiedy czas nagli a goście się zbliżają :) Ciasto jest wilgotne, puszyste i bardzo mięsiste.W cieście wyczuwalna jest nutka kokosowa co sprawia, że ciasto nie jest takie nudne ma w sobie to coś, co powoduje przyciąganie :) To przyciąganie jest niebezpieczne, ale bardzo przyjemne :) Truskawki i kokos uwielbiam to połączenie i chyba nigdy mi się nie znudzi :) Do przygotowania ciasta użyłam blendera kielichowego marki Panasonic MX-ZX1800 Składniki: 3 szklanki przesianej mąki  1 szklanka cukru  1 szklanka mleka kokosowego  1 szklanka oleju  2 jajka temp. pokojowa 2 łyżeczki proszku do pieczenia  2 łyżki likieru kokosowego  50 g wiórków kokosowych  około 350 g truskawek  Foremka: 36x24 cm       ...

Tarta ze szpinakiem i łososiem

           Sezon na szpinak w pełni. Uwielbiam go i mogłabym jeść codziennie zarówno w sałatkach jak i z makaronem, i białym serem. A czasami mam ochotę na tartę na kruchym maślanym spodzie z dodatkiem ryby i sera. Idealna na obiad albo na kolacje z kieliszkiem wina :) Składniki:  Spód: 140g zimnego masła 230g mąki krupczatki  1 jajko  1/2 łyżeczki soli  Nadzienie: 180 g śmietany 18%  3 jajka  500 g świeżego szpinaku  1 cebula  2 ząbki czosnku   1 kulka mozzarelli  50 g wędzonego łososia   sól i pieprz  olej do smażenia  Forma do tart 24 cm                  Spód: Na blat wsyp mąkę, dodaj pokrojone masło i przemieszaj składniki nożem. Dołóż pozostałe składniki i zagnieć ciasto. Powinno być elastyczne. Ciasto rozwałkuj między dwoma arkuszami pergaminu...

Test blendera Panasonic MX-ZX1800

                    Witam Was serdecznie :) Dzisiaj zapraszam na test profesjonalnego blendera firmy Panasonic MX-ZX1800. Obudowa blendera ma bardzo nowoczesny i minimalistyczny wygląd czarno-srebny. Wykonana jest z aluminium i szkła. Na pewno nie trzeba będzie chować go po szafkach. Pięknie prezentuje się w drewnianych, białych, czarnych czy szarych kuchniach. Panel urządzenia jest dotykowy z podświetleniem ledowym.  Obsługa blendera jest dziecinnie prosta zawiera 6 wstępnie zaprogramowanych ustawień: -Sok -Smoothie -Puree -Zupa  -Mielenie  -Mrożonka -Tryb ręczny  Wystarczy wybrać program a pokrętłem regulować szybkość i czas pracy blendera. Proste? Proste, i to jak :) Mój 6 letni synek bez problemu miksuje sobie owoce (oczywiście pod moim czujnym okiem :)                  Wszystkie części plastikowe oznaczone są zna...

Muffinki czekoladowe z niespodzianką

                 Idealne muffinki na dzień dziecka :) Bardzo czekoladowe z niespodzianką w środku. Większym łasuchom proponuje polać babeczki rozpuszczoną czekoladą. Buźki będą brudne od czekolady ale co tam radości będzie sporo :D Składniki:  suche: 320 g mąki  20 g kakao  1 budyń śmietankowy (proszek) 160 g cukru trzcinowego  1,5 łyżeczki sody  szczypta soli  mokre: 3 jajka  150 ml oleju  250 ml zsiadłego mleka   dodatkowo: 1 czekolada mleczna z prażynkami albo zwykła mleczna  50 g zbożowych kulek o smaku czekoladowym                        Potrzebne ci będą dwie miski. Do jednej dodaj suche składniki i porządnie wymieszaj, do drugiej dodaj mokre i połącz. Do suchych wlej mokre i wymieszaj do połączenia się wszys...

Gryczanka

               Gryczanka - sposób na pyszne i pożywne śniadanie. Gotowa w 20 minut, można dodać swoje ulubione dodatki owoce, bakalie i co tam jeszcze chcecie. Ja często gotuję wieczorem większą ilość a rano podgrzewam odpowiednią porcje. Gryczanka to również prosty sposób na przekonanie dzieci do jedzenia kaszy. Smakuje jak czekoladowy budyń. Składniki: 1/2 szklanki kaszy gryczanej prażonej 500 ml mleka albo wody  1/2 laski wanilii 2 - 3 łyżki cukru (albo miodu, 8 szt daktyli albo inny ulubiony słodzik) 1 dojrzały banan  1 czubata łyżeczka kakao  bakalie do podania                  Mleko zagotuj, wrzuć laskę wanilii, kaszę gryczaną i cukier. Gotuj pod przykryciem na średnim ogniu przez 20 minut (kaszy w tym czasie nie mieszamy) . Wyjmij wanilię a do kaszy dodaj kakao, pokrojonego banana i zblenduj na ...

Tort z rafaello i truskawkami

                 Takie torty to ja lubię! Delikatny biszkopt przełożony kremem o delikatnym posmaku kokosa z dodatkiem pokruszonych pralinek rafaello. Całość wykończona świeżymi truskawkami zanurzonymi w galaretce. Jedno z moich ulubionych połączeń truskawki i kokos. Świetnie do siebie pasują. Tort jest delikatny, śmietankowy a truskawki sprawiają że ciasto jest bardziej orzeźwiające i takie nieprzeciętne. Polecam, na te wyjątkowe okazje jak i na spotkanie przy kawce.  Zapraszam na mojego Instagrama  Składniki:  Biszkopt: 3 jajka  4 łyżki cukru  1 łyżka oleju  4,5 łyżki mąki  Nadzienie: 2 puszki mleka kokosowego każda po 400 ml   390 g jogurtu naturalnego gęstego  250 g serka mascarpone  6 łyżeczek żelatyny  50-80 g cukru pudru  10 kuleczek rafaello  Dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe  300 g świeżych truskaw...

Smoothie z mango

                 Smoothie z mango, truskawek i z wodą kokosową. Przepyszne połączenie smaków. Idealne na letnie orzeźwienie.  Składniki: 1/2 dojrzałego mango  300 g mrożonych truskawek  200 ml wody kokosowej  Wszystko razem zmiksować.