Przejdź do głównej zawartości

Posty

Proste ciasto ze śliwkami

          Sezon na śliwki pomału się rozpoczyna dlatego warto go rozpocząć od czegoś naprawdę prostego a zarazem pysznego. Od ciasta ucieranego, które jest łatwe w przygotowaniu wystarczy mieć masło i jajka w temp. pokojowej. Oprószone cukrem pudrem smakuje wyśmienicie jak u babci :D Składniki:  200 g masła temp.  pokojowa  200 g cukru  300 g mąki  40 g mąki ziemniaczanej  3 jajka temp. pokojowa  2 łyżeczki proszku do pieczenia  300-400 g małych śliwek  cukier puder do oprószenia  Tortownica 26 cm              Do miski przesiej mąkę, mąkę ziemniaczana i proszek. Odstaw na bok. W misce ucieraj masło z cukrem, następnie dodawaj po jednym jajku. Masa powinna być gładka gdy zaczniesz wsypywać mąkę. Mąkę wsypuj pomalutku, porcjami ucieraj do chwili aż wszystko się połączy. Gotową masę przełóż do natłuszczonej for...

Koktajl energetyczny

            Opieka nad chłopakami wymaga ode mnie sporo wysiłku ;) Dlatego wspomagam się pysznym energetycznym koktajlem z dużą ilością jarmużu, który zawiera sporo białka, witamin i składników mineralnych. Bananem, który jest skarbnicą potasu. Z natką pietruszki, która zawiera dużą ilość witaminy C, A i żelazo. Z brzoskwinią, która jest symbolem piękna no i sokiem pomarańczowym. Mówię wam pyszotka!

Kostki twarogowo-jagodowe

             Po krótkiej nieobecności witam z powrotem i od razu częstuje was przepysznym ciastem :D Przepis jest na dużą blaszkę, jest podzielne i dziecinnie łatwe w przygotowaniu. Spód jest kruchy i delikatny a masa śmietankowo-kremowa. W połączeniu z jagodami tworzy fajne, letnie ciasto idealne na wakacyjne imprezy. Składniki:  Ciasto: 200 g masła temp. pokojowa  2,5 szklanki mąki krupczatki  5 łyżek drobnego cukru  4 żółtka  1 łyżeczka proszku do pieczenia albo sody  Masa serowa: 1 kg twarogu może być z wiaderka  400 g jogurtu greckiego albo kwaśnej śmietany  18%-22% 4 jajka  1 szklanka cukru  2 opakowania budyniu śmietankowego albo waniliowego  2 łyżki ekstraktu waniliowego albo cukru waniliowego  Dodatkowo: 1 łyżka bułki tartej albo pokruszonych herbatników  1/2 L jagód  Foremka 24x36 cm wyłożona pergaminem   ...

Ciasto ucierane z czereśniami

            Pyszne, mięciutkie ciasto ucierane z dodatkiem moich ulubionych owoców. Jeśli chcemy owoce możemy zmieniać w zależności od sezonu. Ciasto jest tak dobre że będzie pasowało do wszystkich. Przepis jest na dużą blachę, jest podzielne i możemy nim poczęstować większą ilość gości :D Składniki:  250 g masła temp. pokojowa  1 szklanka drobnego cukru  3 szklanki mąki  6 jajek temp. pokojowa 10 łyżek mleka  2 łyżeczki sody  około 350-400 g wydrylowanych czereśni  foremka 24x36 cm          Mąkę i sodę przesiej i odstaw na bok. Masło ucieraj z cukrem do chwili jego rozpuszczenia. Następnie dodaj żółtko i rozetrzyj do połączenia się z masłem. Dodawaj kolejne żółtka. Białka ubij na sztywno. Do masy maślanej dodawaj na przemian mąkę i mleko. Na koniec dodaj dwie łyżki piany z białek i delikatnie wymieszaj. Gdy piana połączy się z masą dodaj resztę białek i...

Dżem truskawka & ananas

            Objadłam się truskawkami teraz przyszła pora na zamknięcie tych pysznych owoców w słoikach. Oprócz klasycznego dżemu truskawkowego mam ochotę ma mixy owocowe. Połączenie truskawek z egzotycznym owocem jakim jest ananas było świetnym pomysłem. Dżem wyszedł przepyszny, owoce świetnie dopasowały się do siebie :D Polecam! Składniki:  2 kg truskawek  1 dojrzały ananas  cukier do smaku             Truskawki umyj, obierz z szypułek i włóż do garnka. Ananasa obierz i pokrój w drobną kostkę, dorzuć do truskawek. Podgrzewaj na małym ogniu od czasu do czasu mieszając żeby nie przypalić. Podgrzewaj do chwili aż owoce się rozpadną, sok odparuje a masa zgęstnieje. Jeśli chcesz mieć bardziej gładką  konsystencję wystarczy zmiksować. Dodaj cukru do smaku. Ilość cukru zależy od upodobać smakowych i od tego jakie słodkie były owoce. Jeszcze gorąc...

Młode ziemniaki zapiekane w sosie szpinakowym

              Przepyszne młode ziemniaczki polane sosem szpinakowym i zapieczone. Ziemniaczki mogą stanowić osobne danie a świetnie też będą pasować do pieczonej ryby abo polędwiczki. Składniki: Szpinak: 0,5-1kg świeżego szpinaku 1 duża cebula  3 ząbki czosnku  odrobina masła i oleju do smażenia   Sos beszamelowy: 30 g masła  20 g mąki  300 ml mleka  40 g parmezanu, grana padano sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej  1,5-2 kg ziemniaków (najlepsze są małe groszki)             Szpinak: Cebulę pokrój w kostkę wrzuć na patelnię i podsmaż. Dodaj drobno pokrojony czosnek i umyty, przebrany szpinak. Smaż do chwili aż szpinak zmniejszy objętość. Dopraw odrobiną soli i pieprzem.            Sos: Na patelni rozpuść masło, wsyp mąkę i podsmaż. Uwa...

Brownie z czerwoną fasolą i musem z truskawek

        Przepyszne czekoladowe ciasto, które kryje w sobie tajemniczy składnik w postaci czerwonej fasoli. Zapewniam jest ona niewyczuwalna :D Ciasto ma głęboki czekoladowy smak, który przełamałam kwaskowatym musem truskawkowo-miętowym. Ciasto jest bez dodatku mąki dlatego osoby na diecie bezglutenowej mogą je spokojnie skosztować. Polecam jest przepyszne :D Składniki:  375 g czerwonej fasoli (waga po odsączeniu)  100 g gorzkiej czekolady  130 g masła  szczypta soli  1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (można zamienić na 1 łyżkę ekstraktu waniliowego) 6 jajek  160 g brązowego cukru  2 czubate łyżki kakao  250 g truskawek  8 listków mięty  Foremka  22x26 cm               Fasole odsącz na sitku i przepłucz wodą. Następnie zblenduj ją na papkę. W garnuszku rozpuść czekoladę, masło, kawę i szczyptę soli. Odstaw...