Przejdź do głównej zawartości

Posty

Powykręęęcane kiełbaski

Dzisiaj mam smaka na kiełbaskę :]  Przygotowanie: 30 minut | Czas dodatkowy: 1 godzina | Pieczenie 10 minut Składniki: 3 szklanki mąki  250 ml letniej wody  0,5 łyżeczki soli  2 łyżki oliwy z oliwek  40 g drożdży  4-5 kiełbas np: śląska, zwyczajna  przyprawa np: ostra papryka, do grilla, do karkówki ser parmezan  Przygotować rozczyn: do 1/2 szklanki wody w kruszyć drożdże, dodać sól, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy dwie łyżki oliwy z oliwek, rozczyn i wodę. Mieszamy do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski. Wyrabiamy ciasto około 5-10 minut. Jeśli jest zbyt luźne dosypujemy mąki,jeśli jest zbite dodajemy więcej wody. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę. Ciasto dzielimy na tyle części ile mamy kiełbas. Stolnice posypujemy mąką, wykładamy porcje ciasta i wałkujemy na kształt prostokąta. Po środku układamy kiełbaskę, zawijamy i przy użyciu os...

Taka tam tarta z żurawiną

Taka tam sobie tarta z brzoskwinką i żurawiną, opatulona migdałową pierzynką.  Przepis pochodzi z książki "120 wypieków".    Przygotowanie: 45 minut | Czas dodatkowy: godzina | Pieczenie: 70 minut Składniki: Ciasto: 150 g mąki  100 g cukru 125 g masła 1 łyżka wody  Farsz: 200 g masła  150 g cukru  1 jajko 2 żółtka  40 g mąki  175 g zmielonych migdałów  4 łyżki śmietanki kremówki  puszka brzoskwiń 130 g świeżych żurawin   Foremka do tarty o średnicy 24 cm. Fasola + pergamin Masło z mąką posiekać drobniutko, dodać cukier, wodę i wyrobić ciasto. Owinąć w folię i schładzać przez 30 minut. Stolnicę oprószyć mąką, wyłożyć ciasto i rozwałkować. Przełożyć na formę, nakłuć spód widelcem i włożyć do lodówki na 30 minut. Na ciasto wyłożyć pergamin i wysypać fasolę. Piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 190*C przez 15 minut. Zdjąć fasolę z pergaminem, piec przez kolejne 10 minut. Utrzeć w misce masło z c...

Konfitura bananowo-gruszkowo-jabłkowa

         Pierwszy raz jak zobaczyłam przepis trochę się zdziwiłam, gruszki i banan? Nietypowe połączenie, jeszcze o takim nie słyszałam. Zainteresował mnie na tyle, że postanowiłam zamieszać w garnku. Muszę przyznać, że wyszło ciekawe połączenie, smaki się uzupełniają tworząc pyszną całość. W oryginalnym przepisie został użyty cukier żelując, ja zamieniłam go na galaretkę cytrynową a cukru już nie dodawałam dla mnie było wystarczająco słodkie. Sezon na gruszki jeszcze trwa więc zachęcam do mieszania w garach :] Przygotowanie: 2,5 godziny Składniki: 3 kg obranych gruszek  3 duże banany 3 żółte jabłka np. antonówka  cynamon 2 galaretki cytrynowe  ew. cukier              Gruszki gotować na małym ogniu 15 minut. Jabłka obrać, pokroić na małe kawałki wrzucić do garnka i rozgotować. Odcedzić gruszki, dodać pokrojone banany, jabłka i cynamon do smaku. Składniki wymieszać, dop...

Zakręcony chlebek orzechowy

Zakręciło mnie dzisiaj orzechowo :]   Przygotowanie: 40 minut | Czas dodatkowy: 2,5 godziny | Pieczenie: 45 minut Składniki: Ciasto 1 3 szklanki mąki  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  2 łyżki oliwy z oliwek  250-300 ml letniej wody  40 g drożdży  Ciasto 2 2 szklanki mąki  1 szklanka zmielonych migdałów  1 łyżka kakao  1 łyżeczka cukru  0,5 łyżeczki soli  40 drożdży  250-300 ml letniej wody  2 łyżki oliwy z oliwek  Dodatkowo 100 g orzechów włoskich   4 kostki lodu  Przygotować rozczyn: do 1/2 szklanki wody w kruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru, wymieszać i zostawić do wyrośnięcia około 10 minut. Do miski wsypujemy mąkę, sól, oliwę z oliwek, rozczyn i wodę, mieszamy. Jeśli ciasto jest zbyt luźne, dodajemy mąki, jeśli jest zbite dodajemy więcej wody. Wyrabiamy ciasto około 10 minut. Kiedy ciasto jest już elastyczne i sprężyste smarujemy oliwą i odstawiamy...

Ciasteczka pełnoziarniste ze snickersem

Nie da się ukryć, że jest ze mnie ciasteczkowy potwór :] Uwielbiam ciastka i lubię je piec. Tym bardziej, że po domu krąży mały bąbel i lubię wiedzieć co mu daje do jedzenia. Dzisiaj zdrowsza wersja ciastek bo z mąki pełnoziarnistej. Przepis pochodzi z książki " Ciasta, ciastka i takie tam". Przygotowanie: 30 minut | Pieczenie: 10-15 minut Składniki: 2,5 szklanki mąki pełnoziarnistej 1,5 łyżeczki sody 200 g masła 1 szklanka cukru trzcinowego  1/2 szklanki masła orzechowego  2 jajka 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 batony snickers Batony snickers pokroić na małe kawałki. Masło z mąką posiekać drobniutko, dodać pozostałe składniki i zagnieść. Z ciasta odrywamy małe kawałki, formujemy kulki i układamy na blaszce a potem delikatnie spłaszczamy. Pieczemy 10-15 minut w 190*C.

Łapy!

    Łapy, łapy straszne ciasteczka na zabawę Halloween. Mocno orzechowe z szybką wersją almond cream. Oczywiście nie muszę mówić jakie są dobre :] Przygotowanie: 1 godzina | Pieczenie: 15 minut Składniki na ciasto: 350 g mąki  100 g zmielonych migdałów  2 łyżki kakao 200 g masła 4 żółtka 150 g cukru trzcinowego  1 łyżeczka sody rozpuszczonej w 4 łyżkach śmietany 1 łyżeczka proszku Składniki almond cream: 1 szklanka zmielonych migdałów  1/2 szklanki cukru pudru  1 jajko 3 łyżki mąki 100 g miękkiego masła łyżeczka ekstraktu z wanilii ( albo łyżeczka spirytusu)   Dodatkowo: migdały nóż do pizzy  Almond cream: Przy pomocy miksera mieszamy wszystko do połączenia składników. Ciasto:  Masło z mąką posiekać drobniutko, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić ciasto na 9-12 części. To zależy jakiej wielkości chcemy zrobić łapy. Ciasto wałkujemy i formujemy kształt prostokąta. Na brz...

Tort stracciatella z gruszkami

      Tort nie jest pracochłonny, najwięcej czasu zajmie nam krojenie czekolady, ale warto się poświęcić bo połączenie jej z masą śmietankowo-serową, gruszkami komponuje się idealnie. Zamiast ciasta francuskiego możemy upiec biszkopty. Co do gruszek najlepiej jak będą miękkie i dojrzałe, twarde gruszki należy chwilę pogotować w osłodzonej wodzie.  Przygotowanie: 50 minut | Pieczenie: 20 minut Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego  300 ml śmietanki kremówki 400 g serka śmietankowego 100 g czekolady 1/2 szklanki cukru pudru żelatyna 2 łyżki nutelli 3-4 gruszki żółtko Przydatne akcesoria: - linijka - nóż do pizzy - obręcz tortownicy       Z ciasta francuskiego wyciąć obręczą tortownicy dwa koła. Jedno koło posmarować żółtkiem, piec 10-15 minut w temp. 200*C. Drugie koło podzielić przy pomocy linijki i noża na 12 trójkątów. Ułożyć na blaszce, posmarować żółtkiem i upiec.      Żelatynę na...