Przejdź do głównej zawartości

Posty

Trochę inna szarlotka

       Całkiem przypadkowo otrzymałam kosz jabłek. Oczka mi się uśmiechnęły i już wiedziałam na co je przeznaczę, na pyszną nietypową szarlotkę. Nietypową dlatego, że z dodatkiem ananasa i chrupiącą kruszonką. Jest to jedna z moich ulubionych szarlotek. Zachęcam do wypróbowania :] Ze słodkim ananasem najlepiej komponują się kwaśne jabłka. Przygotowanie: 1 godzina | Pieczenie: 30-40minut Składniki: Ciasto 300g mąki 150g masła 4 żółtka 2 łyżki cukru pudru skórka otarta z cytryny   Nadzienie 1kg kwaśnych jabłek 50g cukru cytryna puszka ananasa Kruszonka 100g orzechów włoskich 50g cukru 100g masła 50g płatków owsianych 2 łyżki pokruszonych herbatników 1 łyżeczka cukru waniliowego        Do mąki dodać masło i posiekać. Dodać pozostałe składniki, po czym szybko zagnieść ciasto, owinąć folią i na 30 minut włożyć do lodówki. Ananasy pokroić na kawałki. Syrop ananasowy przelać do garnka, ...

Ciasteczka morelowo-szafranowe

          Bardzo fajne kruche ciasteczka z dodatkiem moreli, szafranu i amaretto. Mała odskocznia od zwykłych tradycyjnych, kruchych ciasteczek. Warte uwagi i wypróbowania. Przygotowanie: 30 minut | Pieczenie: 10 minut Składniki: 100g mąki 80g mąki kukurydzianej 1 jajko 50g masła 50g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100g suszonych moreli szczypta soli łyżka likieru amaretto na czubek łyżeczki szafranu Morele pokroić w drobną kostkę. Masło dodać do mąki, posiekać nożem, dodać pozostałe składniki. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Ciasto rozwałkować, wyciąć w dowolnym kształcie ciasteczka. Piec około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180*C .

Tarta jabłkowa

          W mojej kuchni zapachniało dzisiaj szarlotką i to nie byle jaką szarlotką bo z pyszną śmietankową pianką :} Obowiązkowo podana na ciepło z lodami i bitą śmietaną.   Przygotowanie: 40 minut | Pieczenie: około 60 minut Składniki: 250g mąki 100g masła 3 jajka 8 łyżek cukru szczypta soli około 0,5kg jabłek cynamon 3/4 szklanki śmietanki kremówki        Masło dodać do mąki wysypanej na stolnice, posiekać nożem, dodać sól, łyżkę cukru i jajko. Zagnieść składniki, uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Rozwałkować ciasto i wyłożyć nim dno i boki formy, po nakłuwać widelcem i lekko podpiec w temp 180*C.       Jabłka obrać, pokroić w cząstki. Przygotowane jabłka ułożyć na powierzchni podpieczonego placka, posypać łyżką cukru wymieszanego z cynamonem, wstawić do piekarnika o temp. 200*C  na 20 minut. Dwa jaja ubić do "białości"...

Pstrąg pieczony w soli

      Jeden z moich ulubionych sposobów na rybkę. Ryba tak przyrządzona zachowuje całą swą delikatność, soczystość a do mięsa ryby przenika cały smak świeżych ziół. W soli możemy piec też inne ryby np: okoń, dorsz, turbot, strzępiel, trocie, dorady wszystkie tłuste ryby. Najważniejsze jest to żeby były świeże i nie były w filetach i dzwonkach.  Przygotowanie: 15 minut | Pieczenie: 25 minut Składniki:  świeży wypatroszony pstrąg 1 kg soli grubo ziarnistej 7-8 białek  listek laurowy świeże zioła: pietruszka, koperek, oregano ząbek czosnku 2-3 plasterki cytryny pieprz       Sól mieszamy z białkami. Wnętrze ryby posypujemy pieprzem, wkładamy listek laurowy, pokrojony w plasterki czosnek, oregano, pietruszkę, koperek i plasterki cytryny. Na blaszkę wysypujemy część soli, wkładamy rybkę i przykrywamy pozostałą częścią soli. Pieczemy w piekarniku przez 5 minut w temp. 250*C po tym czasie obniżamy temperatur...

Ciasto z kaszą manną i morelami

        Kolejne z moich ulubionych przepisów na ciasto szybko i smacznie. Wysiłku prawie wcale a efekt i smak gwarantowany. Przygotowanie: 30 minut | Chłodzenie: 60 minut | Pieczenie: około 40 minut Składniki: 1 szklanka kaszy manny 1 szklanka śmietany 100 g miękkiego masła 3/4 szklanki cukru 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mąki morele albo inne owoce             Do miseczki wsypujemy kaszę mannę, zalewamy śmietaną dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na godzinę. Jajka i cukier ubijamy do momentu aż masa zrobi się biała. Do kaszy manny, dodajemy masło i miksujemy na wysokich obrotach około 3 minut. Łączymy ze sobą masę jajeczną i grysikową. Dodajemy przesianą mąkę i proszek, mieszamy. Przekładamy na blaszkę i układamy owoce. Pieczemy w temp. 180*C około 40 minut.  

Napój grejpfrutowo-bazyliowy

       Pyszne,odżywcze i orzeźwiające połączenie grejpfruta i limonki daje nam więcej energii niż litr kawy! Jeśli nie mamy schłodzonych grejpfrutów, włóżmy je na 10-15 minut do zamrażarki. Nie polecam dodawanie kostek lodu, sok może stracić na smaku.  Składniki: 2 schłodzone grejpfruty sok z 1/2 limonki 1 łyżka cukru trzcinowego 5-7 liści bazylii drobno posiekanej Wyciskamy sok z grejpfrutów i limonki. Jeśli nie lubimy cząstek owoców przecedzamy. Dodajemy cukier i bazylię.     

Pyszne ciasto z nutellą

            Prosty i szybki sposób na pyszny placek. Kruche, delikatne ciasto przełożone nuttelą w sam raz na popołudniową kawkę ;}. Będzie smakowało nie tylko dzieciom, dorośli również będą zachwyceni  :} Przygotowanie: 30 minut | Pieczenie: około 30 minut Składniki: 400 g mąki 200 g masła 4 żółtka 3 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody rozpuszczonej w 4 łyżkach śmietany 18% szczypta soli 300 g nutelli foremka 25x35cm      Masło z mąką posiekać drobniutko, dodać żółtka, cukier, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli. Zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Nutellę podgrzewamy w mikrofalówce albo w ciepłej wodzie. Na blaszce wykładamy część ciasta około 70%, przykrywamy nutellą na wierzch kładziemy drugą część ciasta (ciasto można rozwałkować, zetrzeć na tarce albo poskubać jak kruszonkę). Pieczemy w temp. 180*C przez około 30 minut.