05.03.2018

Kotleciki ziemniaczane z pieczarkami i serem





           
         Kotleciki z pieczarkami jest to sposób na szybki i tani obiad. Można wykorzystać ziemniaki, które zostały z poprzedniego obiadu. Moje kotleciki podałam z sosem do przekąsek


Składniki: 

  • 1kg mączystych ziemniaków 
  • 300 g pieczarek 
  • 1 duża cebula 
  • 1 kulka mozzarelli 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki 
  • sól, pieprz 
  • 1 jajko 
  • bułka tarta 
  • olej do smażenia 

                Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Jeszcze ciepłe zgnieć albo zblenduj na gładką masę. Cebule pokrój w kostkę i podsmaż dodaj pokrojone w cienkie plasterki pieczarki i usmaż. Dopraw solą i pieprzem. Pieczarki przełóż do ziemniaków, dodaj pietruszkę, mąkę i ser pokrojony w kostkę. Z gotowej masy uformuj kotleciki i ułóż na talerzu, przykryj folią i włóż do lodówki. Przed smażeniem kotlecików obtocz je w jajku a potem w bułce. Smaż na rumiano na średnim ogniu.


10 komentarzy:

  1. delikatne w smaku, ale muszą być smakowite :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy pomysł na imprezkę :D Z dipami musi być mega ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wege kotlety idealne dla mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dobrze wygląda :) U mnie jutro jednak klasyczne placki ziemniaczane, bo tak sobie mąż zażyczył ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne te kotleciki, o dziwo nigdy nie jadłyśmy kotletów z ziemniaków mimo, że za "pyrkami" przepadami :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Kotleciki ziemniaczane z pieczarkami i serem <3 rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam kotlety ziemniaczane, wyglądają pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mi bardzo często zostają ziemniaki z poprzedniego dnia także przepis zapisuję

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...