Przejdź do głównej zawartości

Blok czekoladowy z masłem orzechowym




              Pamiętam blok czekoladowy, który był bardzo modny za czasów mojego dzieciństwa. Duża ilość mielonych herbatników, rodzynki i spora dawka margaryny. Czasy się zmieniły i zamiast margaryny używamy masła a najlepiej jak  jest to masło orzechowe bo jest chrupiące, ma fajny orzechowy posmak i zawiera dawkę witamin.  Blok wyszedł rewelacyjnie moje dzieciaki zakochały się w nim. Jest kruchy, chrupiący i wciągający gwarantuje że na jednym kawałku się nie skończy :)


Składniki: 
  • 300 g masła orzechowego (najlepiej crunchy) 
  • 50 g masła (może być kokosowe)
  • 100 g gorzkiej czekolady 
  • 1 szklanka płatków kukurydzianych 
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego 
  • 2 łyżki cukru (można zamienić na inny słodzik) 
  • 80 g zmielonych herbatników 
Foremka, naczynie o wymiarze 22 x 16cm  (może być mniejsze)


            Do garnka przełóż masło orzechowe, masło, połamaną gorzką czekoladę i cukier. Mieszaj aż  wszystko się rozpuści i połączy. Dodaj zmielone herbatniki i lekko pokruszone płatki. Wymieszaj i przełóż do naczynia wyłożonego pergaminem. Po przestudzeniu włóż do lodówki.Przed podaniem pokrój na mniejsze kawałki.





Komentarze

  1. Taki blok to na pewno jest przepyszny :D Nic dziwnego, że dzieciaki go pokochały :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczny chętnie zjadłabym sobie taki kawałek

    OdpowiedzUsuń
  3. z masłem orzechowym... poezja! <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie jadłam bloku czekoladowego w dzieciństwie, ale robiłam kilka lat temu z przepisu koleżanki. Ten Twój zapowiada się jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie jadłam bloku czekoladowego :) A ta wersja wpasowuje się w moje gusta w 100% :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Klasyka z małym unowocześnieniem, super!

    OdpowiedzUsuń
  7. Chyba zrobię, czekolady nigdy nie jest za dużo :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dawno nie robiłam! :)) a szkoda!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz