Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z styczeń, 2016

Słodkie mrowisko

         Słodkie mrowisko są to nałożone na siebie warstwy ciastek w smaku i kształcie przypominające faworki a całość polana polewą z cukru, masła i miodu. Wygląda to bardzo ciekawie a dla większego urozmaicenia mrowisko można posypać makiem, drobno pokrojonymi orzechami, rodzynkami. Polecam na rodzinną imprezkę idealne  :D Składniki:  5 jajek  360 g mąki + mąka do podsypania (poznańska, luksusowa) 200 g masła  300 g cukru  1 czubata łyżka miodu olej do smażenia               Jajka porządnie roztrzep w misce, wsyp mąkę i wymieszaj. Ciasto przełóż na blat i zagniataj do chwili aż będzie sprężyste i elastyczne. Jeśli ciasto będzie bardzo mocno przyklejać się do blatu podsyp jeszcze mąki. Zagniatanie ciasta może potrwać około 20-30 minut. Podziel ciasto na trzy części. Posyp blat odrobiną mąki i rozwałkuj cienko pierwsze ciasto. Pokrój je w paski niezbyt długie i niezbyt szerokie. Tak samo postępuj z resztą ciasta. Paseczki ciasta smaż w głębokim tłuszczu na ładny

Pączusie kokosowe z serkiem mascarpone

             Bardzo szybki i łatwy przepis na pączusie z dodatkiem wiórków kokosowych i serka mascarpone. Pączusie choć nie są na drożdżach wychodzą bardzo mięciutkie i puszyste. Jeśli mamy ochotę każdego pączka możemy zanurzyć w roztopionej białej czekoladzie, fantastycznie podkreśli smak wiórków kokosowych . Składniki:  280 g mąki  250 g serka mascarpone  100 g wiórków kokosowych  80 g cukru  200 ml mleka (może być kokosowe)  2 żółtka  2 łyżki wódki albo likieru kokosowego  1 łyżeczka sody  Dodatkowo: olej do smażenia  cukier puder do oprószenia             Wszystkie składniki na ciasto porządnie wymieszaj. Rozgrzej olej. Przed włożeniem ciasta zrób test czy olej jest rozgrzany. Wrzuć kawałek chleba jeśli wypłynie i zacznie się smażyć olej będzie gotowy. Nakładaj na łyżkę niewielką ilość ciasta a następnie małą łyżeczką zsuń ciasto do oleju. Smaż na rumiano z obu stron. Pączusie wykładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym niech reszta oleju wsiąk

Podudzia z kurczaka pieczone w jogurcie

             Podudzia z kurczaka pieczone w jogurcie z dodatkiem suszonych pomidorów, rozmarynu i czosnku. Kurczak marynowany w jogurcie ma bardzo delikatne mięso i jest soczysty. Im dłużej poleży w sosie jogurtowym tym więcej smaków przeniknie do mięsa dlatego dobrze jest przygotować go np. wieczorem a upiec po powrocie z pracy. Składniki:  6-10 sztuk podudzi z kurczaka  400 g jogurtu greckiego  2 ząbki czosnku  4 suszone pomidory  1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu  sól i pieprz            Podudzia z kurczaka umyj, osusz papierowym ręcznikiem i oprósz solą i pieprzem. W misce wymieszaj jogurt z drobno pokrojonym czosnkiem, pomidorami i rozmarynem. Wymieszaj i polej nim kurczaka. Przykryj folią i włóż do lodówki na minimum 2 godziny a najlepiej na całą noc.  Kurczaka przełóż do naczynia żaroodpornego razem z sosem. Przykryj folią aluminiowa i piecz w 200*C  50 minut. 5 minut przed końcem czasu możesz zdjąć folię i lekko przyrumienić wierzch.

Sałatka z ciecierzycą

      Lekka i bardzo smaczna sałatka w wiosennych kolorach polana domowym winegretem. Mniam! Składniki: 1 puszka ciecierzycy gotowanej na parze (pojemność opakowania 425 ml) 1 awokado  2 jajka ugotowane na twardo  około 20 g kiełków rzodkiewki  1/2 pęczka szczypiorku  200 g sera feta    Winegret: 1 ząbek czosnku  1/2 łyżeczki soli  1/2 łyżki musztardy (najlepiej dijon)  1 łyżeczka miodu  1 łyżeczka octu balsamicznego albo sok z cytryny  6 łyżek oleju           Ciecierzycę odsącz na sitku. Miąższ z awokado i jajka pokrój w kostkę albo w plasterki. Szczypiorek drobno posiekaj a ser pokrój w kostkę. Wszystkie składniki ułóż w misce i polej przed podaniem winegretem.          Winegret: Ząbek czosnku przeciśnij przez praskę, dodaj pozostałe składniki oprócz oleju i wymieszaj. Cały czas mieszając dodawaj po jednej łyżce oleju. Po połączeniu się składników polej sałatkę.

Ciasto fasolowe z powidłami

           Witam w Nowym Roku :D i zapraszam od razu na coś słodkiego. Dzisiaj wyjątkowe ciasto z dodatkiem białej fasoli. Ciasto bardzo leciutkie, delikatne i bardzo puszyste troszeczkę przypominające biszkopt. Fasoli na pewno w nim nie wyczujemy. Ciasto jest  bez dodatku mąki i mleka. Składniki:  4 jajka temp. pokojowa  100 g cukru pudru  200 g białej fasoli z puszki  3 łyżki mielonych migdałów  2 łyżki kaszy manny  1 łyżeczka sody  Dodatkowo: 150 g ulubionych powideł  cukier puder do oproszenia Tortownica 21 cm            Fasole odcedź i porządnie opłucz w zimnej wodzie. Przełóż do blendera i zmiksuj na gładkie puree. Oddziel białka od żółtek. Do żółtek dodaj cukier i ucieraj aż powstanie jasna, puszysta masa. Następnie po łyżce dodawaj fasolę. Gdy całość się połączy wsyp zmielone migdały, kasze mannę, sodę i wymieszaj. Białka ubij na sztywno a następnie dodaj do ciasta. Wymieszaj i przelej do foremki. piecz w 180*C około 35 minut. Przed wyjęciem ciasta