21.01.2016

Słodkie mrowisko





         Słodkie mrowisko są to nałożone na siebie warstwy ciastek w smaku i kształcie przypominające faworki a całość polana polewą z cukru, masła i miodu. Wygląda to bardzo ciekawie a dla większego urozmaicenia mrowisko można posypać makiem, drobno pokrojonymi orzechami, rodzynkami. Polecam na rodzinną imprezkę idealne  :D



Składniki: 
  • 5 jajek 
  • 360 g mąki + mąka do podsypania (poznańska, luksusowa)
  • 200 g masła 
  • 300 g cukru 
  • 1 czubata łyżka miodu
  • olej do smażenia 



             Jajka porządnie roztrzep w misce, wsyp mąkę i wymieszaj. Ciasto przełóż na blat i zagniataj do chwili aż będzie sprężyste i elastyczne. Jeśli ciasto będzie bardzo mocno przyklejać się do blatu podsyp jeszcze mąki. Zagniatanie ciasta może potrwać około 20-30 minut.
Podziel ciasto na trzy części. Posyp blat odrobiną mąki i rozwałkuj cienko pierwsze ciasto. Pokrój je w paski niezbyt długie i niezbyt szerokie. Tak samo postępuj z resztą ciasta. Paseczki ciasta smaż w głębokim tłuszczu na ładny złoty kolor. Nie wrzucaj od razu zbyt dużej ilości paseczków ponieważ pod wpływem wysokiej temp. zaczną rosnąć. Po wyjęciu z oleju odsącz na papierowym ręczniku.
Do garnka włóż masło, cukier i miód rozpuść a następnie delikatnie podgrzewaj 15 minut. Odstaw na 5 minut. Na talerzu ułóż warstwę smażonych pasków i delikatnie polej każdy pasek odrobiną polewy. Znowu ułóż warstwę ciastek i polej polewą i tak dalej aż skończą ci się składniki.







18.01.2016

Pączusie kokosowe z serkiem mascarpone






            Bardzo szybki i łatwy przepis na pączusie z dodatkiem wiórków kokosowych i serka mascarpone. Pączusie choć nie są na drożdżach wychodzą bardzo mięciutkie i puszyste. Jeśli mamy ochotę każdego pączka możemy zanurzyć w roztopionej białej czekoladzie, fantastycznie podkreśli smak wiórków kokosowych.




Składniki: 
  • 280 g mąki 
  • 250 g serka mascarpone 
  • 100 g wiórków kokosowych 
  • 80 g cukru 
  • 200 ml mleka (może być kokosowe) 
  • 2 żółtka 
  • 2 łyżki wódki albo likieru kokosowego 
  • 1 łyżeczka sody 
Dodatkowo:
  • olej do smażenia 
  • cukier puder do oprószenia   



         Wszystkie składniki na ciasto porządnie wymieszaj. Rozgrzej olej. Przed włożeniem ciasta zrób test czy olej jest rozgrzany. Wrzuć kawałek chleba jeśli wypłynie i zacznie się smażyć olej będzie gotowy.
Nakładaj na łyżkę niewielką ilość ciasta a następnie małą łyżeczką zsuń ciasto do oleju. Smaż na rumiano z obu stron. Pączusie wykładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym niech reszta oleju wsiąknie w niego. Następnie oprósz cukrem pudrem.





14.01.2016

Podudzia z kurczaka pieczone w jogurcie






            Podudzia z kurczaka pieczone w jogurcie z dodatkiem suszonych pomidorów, rozmarynu i czosnku. Kurczak marynowany w jogurcie ma bardzo delikatne mięso i jest soczysty. Im dłużej poleży w sosie jogurtowym tym więcej smaków przeniknie do mięsa dlatego dobrze jest przygotować go np. wieczorem a upiec po powrocie z pracy.




Składniki: 
  • 6-10 sztuk podudzi z kurczaka 
  • 400 g jogurtu greckiego 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 4 suszone pomidory 
  • 1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu 
  • sól i pieprz 



          Podudzia z kurczaka umyj, osusz papierowym ręcznikiem i oprósz solą i pieprzem. W misce wymieszaj jogurt z drobno pokrojonym czosnkiem, pomidorami i rozmarynem. Wymieszaj i polej nim kurczaka. Przykryj folią i włóż do lodówki na minimum 2 godziny a najlepiej na całą noc. 
Kurczaka przełóż do naczynia żaroodpornego razem z sosem. Przykryj folią aluminiowa i piecz w 200*C  50 minut. 5 minut przed końcem czasu możesz zdjąć folię i lekko przyrumienić wierzch.






11.01.2016

Sałatka z ciecierzycą






      Lekka i bardzo smaczna sałatka w wiosennych kolorach polana domowym winegretem. Mniam!




Składniki:
  • 1 puszka ciecierzycy gotowanej na parze (pojemność opakowania 425 ml)
  • 1 awokado 
  • 2 jajka ugotowane na twardo 
  • około 20 g kiełków rzodkiewki 
  • 1/2 pęczka szczypiorku 
  • 200 g sera feta 
  Winegret:
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 1/2 łyżki musztardy (najlepiej dijon) 
  • 1 łyżeczka miodu 
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego albo sok z cytryny 
  • 6 łyżek oleju 


         Ciecierzycę odsącz na sitku. Miąższ z awokado i jajka pokrój w kostkę albo w plasterki. Szczypiorek drobno posiekaj a ser pokrój w kostkę. Wszystkie składniki ułóż w misce i polej przed podaniem winegretem.
         Winegret: Ząbek czosnku przeciśnij przez praskę, dodaj pozostałe składniki oprócz oleju i wymieszaj. Cały czas mieszając dodawaj po jednej łyżce oleju. Po połączeniu się składników polej sałatkę.






08.01.2016

Ciasto fasolowe z powidłami






           Witam w Nowym Roku :D i zapraszam od razu na coś słodkiego. Dzisiaj wyjątkowe ciasto z dodatkiem białej fasoli. Ciasto bardzo leciutkie, delikatne i bardzo puszyste troszeczkę przypominające biszkopt. Fasoli na pewno w nim nie wyczujemy. Ciasto jest  bez dodatku mąki i mleka.



Składniki: 
  • 4 jajka temp. pokojowa 
  • 100 g cukru pudru 
  • 200 g białej fasoli z puszki 
  • 3 łyżki mielonych migdałów 
  • 2 łyżki kaszy manny 
  • 1 łyżeczka sody 
Dodatkowo:
  • 150 g ulubionych powideł 
  • cukier puder do oproszenia

Tortownica 21 cm


           Fasole odcedź i porządnie opłucz w zimnej wodzie. Przełóż do blendera i zmiksuj na gładkie puree. Oddziel białka od żółtek. Do żółtek dodaj cukier i ucieraj aż powstanie jasna, puszysta masa. Następnie po łyżce dodawaj fasolę. Gdy całość się połączy wsyp zmielone migdały, kasze mannę, sodę i wymieszaj. Białka ubij na sztywno a następnie dodaj do ciasta. Wymieszaj i przelej do foremki. piecz w 180*C około 35 minut. Przed wyjęciem ciasta sprawdź patyczkiem czy ciasto się upiekło. Przestudź.
Przekrój ciasto na pół i przełóż powidłami. Na koniec oprósz cukrem pudrem.





przepis pochodzi z gazety "Tina"

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...