31.07.2015

Ciastka szpinakowe z białą czekoladą







      Bardzo mi się podoba i w smaku i w kolorze ciasto szpinakowe. Dlatego postanowiłam zrobić mniejszą wersję ciasta :D Ciastka są kruchutkie, delikatne w smaku można wyczuć szpinak, ale nie jest on nachalny tylko delikatny. Mój czterolatek stwierdził że ciastka są pyszne a jak jemu smakują to coś w nich musi być :D 



Składniki:
  • 200 g mąki tortowej 
  • 50 g mąki ziemniaczanej 
  • 150 g cukru pudru 
  • 140 g rozpuszczonego masła
  • 15 sztuk kostek szpinaku (po rozmrożeniu i odsączeniu waga wynosiła 110g)
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 50 g białej czekolady 


         Szpinak należy wcześniej rozmrozić, odsączyć z płynu i zblendować. Wszystkie składniki oprócz czekolady włóż do miski i porządnie wymieszaj. Odrywaj kawałki ciasta następnie kulaj w dłoni, lekko spłaszcz i ułóż na natłuszczonej foremce. Na każdym ciastku  ułóż kilka kawałków białej czekolady pokrojonej w niewielką kostkę. Piecz około 15 minut w 180*C.




28.07.2015

Szybie ciasto z jagodami






       Kolejne bardzo smaczne ciasto do zrobienia na szybko. Z ulubionymi owocami albo bez. Jest wilgotne  a w smaku troszeczkę przypomina babkę i troszkę drożdżowe. Na kefirze i z minimalną ilością oleju. Do kawki idealne :D



Składniki: 
  • 170 g mąki krupczatki 
  • 300 g mąki tortowej 
  • 200 g cukru trzcinowego 
  • 400 g kefiru 
  • 3 jajka 
  • 50 ml mleka 
  • 50 ml oleju 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka sody 
  • szczypta soli 

Kruszonka:
  • 150 g mąki 
  • 60 g cukru pudru 
  • 80 g masła temp. pokojowa 
Dodatkowo
  • 200 g jagód (mrożonych jagód nie musisz rozmrażać)


Foremka 25x36 cm


          Wszystkie składniki na ciasto włóż do miski i wymieszaj do połączenia się składników zajmie ci to z 2 minuty. Przelej do natłuszczonej foremki. Ułóż jagody a wierzch posyp kruszonką. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180*C i piecz do suchego patyczka około 40-50 minut.
Kruszonka: Wszystkie składniki włóż do miski i rozcieraj między palcami aż uzyskasz grudki.




23.07.2015

Ciasto cielak z wiśniami






          Ciasto "Cielak" było bardzo popularne (przynajmniej u mnie) w latach 90-tych. Połączenie dwóch mas i dwóch faktur. Pierwsza warstwa czekoladowa szybka do przygotowania bo wystarczy wszystko zmiksować a w smaku przypomina murzynka. Druga warstwa to warstwa serowa. Przez to że nie zmieliłam sera delikatnie wyczuwalne są grudki co mi bardzo odpowiadało. Żeby odmienić trochę smak ciasta postanowiłam tym razem dodać wiśnie, ale jeśli chcemy możemy wykorzystać inne nasze ulubione owoce.



Składniki: 

Ciasto czekoladowe:
  • 130 g cukru trzcinowego 
  • 2 jajka 
  • 200 ml oleju 
  • 300 g mąki 
  • 250 ml mleka 
  • 2 łyżki dowolnych powideł 
  • 1 łyżeczka sody 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • szczypta soli 
  • 1 czubata łyżka kakao 

Masa serowa:
  • 500 g półtłustego twarogu 
  • 100 g masła temp. pokojowa 
  • 130 g cukru pudru 
  • 3 jajka 
  • 1 budyń śmietankowy albo wanilia (proszek) 
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego albo 1 łyżka cukru waniliowego 
 Dodatkowo około 250-300 g wydrylowanych wiśni

Foremka 36 x 24 cm wyłożona pergaminem


         Ciasto czekoladowe: Wszystkie składniki włóż do miski i zmiksuj na najwyższych obrotach do połączenia się składników około  2 minuty. Wylej na blaszkę i ułóż wiśnie.
         Masa serowa: Utrzyj masło z cukrem pudrem(jeśli użyjesz cukru waniliowego to wsyp go na samym początku). Następnie na zmianę dodawaj żółtka i ser ( ja sera nie mieliłam ale jak chcesz to możesz to zrobić). Wsyp budyń, dodaj ekstrakt a na koniec delikatnie mieszając dodaj ubite na sztywno białka. Nakładaj łyżkami po całym cieście czekoladowym masę serową. Gdy już wszystko wyłożysz delikatnie rozsmaruj. Włóż do piekarnika na 40 minut dolna grzałka i termoobieg 180*C. Przed wyjęciem sprawdź wykałaczką czy jest upieczone. Jak chcesz możesz oprószyć ciasto cukrem pudrem albo polać polewą.






20.07.2015

Czekoladowe foremki z kremem i jagodami





        Wczoraj prezentowałam wam czekoladowe foremki a dzisiaj mam dla was propozycję jak w bardzo łatwy a zarazem smakowity i apetyczny sposób można je nadziać. 



Składniki: 
  • 14 czekoladowych foremek przepis TU 
  • mały słoiczek frużeliny jagodowej przepis TU 
  • 400 ml śmietany kremówki 
  • 250 g serka mascarpone 
  • 3 łyżeczki żelatyny 
  • świeże jagody do dekoracji 
  • 14 papierowych papilotek 


          Żelatynę namocz w jak najmniejszej ilości wody, wymieszaj a następnie poczekaj aż spęcznieje. Rozpuść i przestudź. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno wymieszaj z serkiem i wlej żelatynę. Czekoladowe foremki powkładaj do papierowych papilotek. Na dno foremek włóż po 1 łyżeczce frużeliny. Krem przełóż do worka cukierniczego z końcówką "gwiazdka" i wyciśnij porcję kremu. Jeśli nie masz worka cukierniczego nakładaj porcje śmietany na dużą łyżkę a następnie małą łyżeczką delikatnie zsuń do foremki. Na wierzchu każdej babeczki ułóż po kilka jagód. Przechowuj w lodówce do 3 dni.







19.07.2015

Czekoladowe foremki






         Czekoladowe foremki w bardzo łatwy sposób wykonujemy z rozpuszczonej czekolady i papierowych papilotek. Ja, wykorzystałam czekoladę gorzką ale można też użyć mleczną albo taką z bardzo drobno pokrojonymi orzechami. Foremki możemy przygotować dużo wcześniej a następnie przechowywać w lodówce. A gdy nadarzy się okazja wyjąc, napełnić ulubionym kremem i podać gościom. W następnym poście pokarze Wam jak w bardzo smakowity sposób można podać czekoladowe foremki.



Składniki: 

  • 500 g gorzkiej czekolady 
  • szczypta soli 
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • 14-16 papierowych papilotek 
  • pędzelek 


          Czekoladę połam na  kostki włóż do miski dodaj cukier i sól. Miskę ustaw nad garnkiem z parująca wodą. Miska nie może dotykać wody! Poczekaj, aż czekolada zacznie się rozpuszczać, pomieszaj aż całkowicie się rozpuści. Zmniejsz płomień a miskę pozostaw nad garnkiem. Pędzelek zanurz w czekoladzie i posmaruj cienką warstwą brzegi i dno papierowej papilotki. Gdy posmarujesz czekoladą wszystkie papilotki przełóż je wszystkie do foremki (obojętnie jakiej) i włóż do zamrażarki na 5 minut. Następnie wyjmij, nałóż warstwę czekolady i do zamrażarki. Uważaj tylko żeby robić to dokładnie. W szczególności uważaj na dno żeby nie powstała żadna dziura. Nakładanie warstw powtarzamy do wyczerpania czekolady. Po nałożeniu ostatniej warstwy foremki wkładamy do lodówki. Gdy czekolada stwardnieje można już zrywać papierową foremkę. Przy brzegu foremki, delikatnie ostrym nożem pociągamy papilotkę i bez problemu zacznie odchodzić. Przechowujemy w lodówce. Przed podaniem wyjmujemy wcześniej 3-5 minut żeby czekolada zmiękła.









14.07.2015

Dżem z pieczonych owoców




        Oj lubię takie pyszności otwierać jak jest już zimno, chłodno i ponuro. Wspomnienie lata, owoce zamknięte w słoiczku z przyprawami korzennymi i miodem. Dżem robi się bardzo szybko i łatwo. Nie trzeba przy nim stać, mieszać i uważać żeby się nie przypaliło. Wystarczy wszystko włożyć do foremki i upiec :D A zapach podczas pieczenia obłędny :D



Składniki na 3 średnie słoiczki 
  • 1 kg brzoskwiń 
  • 500 g wydrylowanych wiśni (mogą być maliny)
  • 2-3 jabłka (około 650g) 
  • 1 łyżka cukru waniliowego 
  • 2 łyżki płynnego miodu (np. wielokwiatowy, lipa)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • 1/2 łyżeczki kardamonu 
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 
  • jeśli lubisz bardzo gęste dżemy to 2 łyżeczki agaru 
  • ew. cukier do smaku 

   
            Brzoskwinie sparz wrzątkiem, obierz skórkę i pozbądź się pestki. Brzoskwinie pokrój na mniejsze kawałki. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój podobnie jak brzoskwinie. Wszystkie owoce włóż do dużej foremki, posyp cukrem waniliowym, polej miodem i posyp przyprawami. Wszystko dokładnie wymieszaj i włóż do piekarnika nagrzanego do 180*C na 40 minut. W trakcie pieczenia 2 albo 3 razy przemieszaj wszystko. Owoce przełóż do garnka i zblenduj. Według własnych gustów i smaków dodaj cukier albo nie. Jeśli lubisz bardzo gęste dżemy dodaj agar, pektynę albo jeśli używasz to cukier żelujący. Dżem przełóż do wyparzonych, gorących słoików, dokładnie zakręć i postaw do góry dnem (ja, jeszcze zawijam w ręcznik- sposób babci)






11.07.2015

Frużelina wiśniowa






         Frużelina jest fantastycznym dodatkiem do ciast, deserów, lodów, gofrów, kaszki manny, jaglanej, kluseczek, placków, bezy i do czego jeszcze tam byśmy chcieli. 



Składniki: 
  • 500 g wiśni 
  • 140 g cukru trzcinowego 
  • 15 g maki ziemniaczanej 
  • 2-3 małe słoiczki 


       Wiśnie przekrój na pół i wyjmij pestki. Włóż do garnka, zasyp cukrem i podgrzewaj na średnim ogniu. Wiśnie puszczą sporo soku niech się w nim trochę pogotują około 10 minut. Następnie wsyp mąkę i porządnie wymieszaj. Podgrzewaj jeszcze z 3 minuty (masa musi delikatnie pyrkać). Konsystencja powinna przypominać kisiel. Nie może być zbyt galaretowata ani zbyt lejąca. Jeszcze gorącą frużelinę powkładaj do wyparzonych słoików, zakręć i postaw do górny dnem do całkowitego wystudzenia.







Frużelina jagodowa






          Frużelina jest fantastycznym dodatkiem do ciast, deserów, lodów, gofrów, kaszki manny, jaglanej, kluseczek, placków, bezy i do czego jeszcze tam byśmy chcieli.




Składniki: 
  • 500 g jagód 
  • 150 ml wody 
  • 140 g cukru trzcinowego 
  • 25 g mąki ziemniaczanej 
  • kilka kropli soku z cytryny 
  • 3-4 małe słoiczki 


      Wsyp jagody do garnka, zalej wodą, dodaj cukier i podgrzewaj do chwili, aż woda zacznie się gotować, zmniejsz ogień i podgrzewaj jeszcze 2-3 minuty. Wsyp mąkę, porządnie wymieszaj i dosmacz sokiem z cytryny. Konsystencja frużeliny powinna przypominać kisiel. Nie może być zbyt mocna galaretowata ani zbyt mocno lejąca. W razie czego zawsze można dosypać jeszcze odrobinę mąki. Frużelinę przelej do słoiczków, zakręć i ustaw do góry dnem do całkowitego wystudzenia.







09.07.2015

Sernik "Wiśniowa Fantazja"







          Kupiłam wiśnie u bardzo miłego Pana na targowisku i chciałam ugotować z nich kompot. A że kobieta zmienną jest powstał sernik :D I tak sobie myślę że dobrze zrobiłam, oj tak. To nic że będę musiała trochę więcej czasu spędzić na siłowni naprawdę warto było. Sernik jest pyszny, delikatny i rozpływa się w ustach. Te wszystkie warstwy cudownie się ze sobą łączą i tworzą wspaniałą, spójną w smaku całość. Koniecznie do wypróbowania w sezonie wiśniowym :D




Składniki: 

Spód:
  • 150 g mąki krupczatki 
  • 100 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • 2 łyżki kakao 
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • 1 żółtko 
Masa serowa:
  • 500 g wydrylowanych wiśni
  • 140 g cukru do wiśni
  • 1 kg sera z wiaderka 
  • 3 jajka 
  • 1 łyżka cukru waniliowego 
  • 125 ml oleju 
  • 70 g mąki ziemniaczanej 
  • 80 g cukru do ciasta  
  • skórka z jednej cytryny 
Dodatkowo:
  • 300 g wydrylowanych wiśni 
  • 40 g cukru 
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 400 ml śmietany kremówki 
  • jeśli sernik ma dłużej postać to żelatyna do śmietany 3 łyżeczki albo inny zagęstnik 


Tortownica 24-26 cm wyłożona pergaminem



         Spód: Wszystkie składniki spodu zagnieć i wyłóż nim dno tortownicy.
Masa serowa: Wiśnie włóż do garnka zasyp cukrem i duś na średnim ogniu około 15 minut. Następnie zmiksuj i przestudź. Wszystkie składniki masy serowej wraz z wiśniami włóż do miksera i zmiksuj do połączenia się składników około 2-3 minuty. Nadzienie wylej na spód i włóż do piekarnika nagrzanego do 160*C i piecz (dolna grzałka i termoobieg) około 60-70 minut. Przed wyłączeniem piekarnika sprawdź czy środek sernika nie jest płynny, musi być sprężysty. Zostaw uchylone drzwiczki i studź przez kilka godzin.
         Frużelina: Wiśnie włóż do garnka, zasyp cukrem i duś na średnim ogniu około 15 minut. Następnie dodaj mąkę i porządnie wymieszaj. Gdyby frużelina była zbyt galaretowata dolej odrobinę wody i wymieszaj. Konsystencja powinna być lekko lejąca.
Na sernik wykładamy ubitą na sztywno śmietanę a na koniec polewamy wiśniową frużeliną.







04.07.2015

Fale Dunaju z porzeczkami i serkiem mascarpone






       Pyszna klasyka w nowym wydaniu :D Połączenie dwóch ciast jasnego i czekoladowego z dużą ilością owoców. W klasycznych falach dunaju znajdziecie przeważnie wiśnie a ja tym razem postawiłam na kwaskowate, czerwone porzeczki. Świetnie się sprawdziły i zrównoważyły słodki smak ciasta i kremu. Ciasto jest bardzo lekkie i przyjemne w smaku w sam raz na letnie przyjęcie. 




Składniki: 
  • 125 g masła temp. pokojowa 
  • 200 g cukru pudru 
  • 3 jajka 
  • 3 łyżki mleka 
  • 200 g mąki 
  • 1 łyżeczka sody 
  • szczypta soli 
  • 2 łyżeczki kakao 
  • 200 g czerwonej porzeczki 
Krem:
  • 200 ml śmietany kremówki 
  • 250 g serka mascarpone 
  • 100 g białej czekolady 


Tortownica 21 cm, pergaminem wykładamy tylko dno



        W misce wymieszaj mąkę, sodę i sól. Ucieraj masło z cukrem  około 5 minut. Następnie dodaj 1 żółtko i 1 łyżkę mleka porządnie wymieszaj . I tak jeszcze dwa razy. Gdy masa będzie już gotowa wsyp mąkę, wymieszaj a na koniec dodaj białka ubite na sztywno (mieszamy delikatnie!). Połowę ciasta wyłóż na blaszkę a do drugiej dodaj dwie łyżeczki kakao. Wymieszaj i wyłóż na jasne ciasto. Na wierzchu ułóż porzeczki, delikatnie dociśnij i włóż do piekarnika nagrzanego do 180*C i piecz do suchego patyczka około 40-50 minut.
      Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodaj serek i czekoladę startą na małych oczkach. Wymieszaj i  wyłóż na wierzch ciasta. 





01.07.2015

Warsztaty z Russell Hobbs



     We wtorek 23.06 miałam wielką przyjemność wziąć udział w warsztatach organizowanych przez markę Russell Hobbs. Warsztaty odbyły się w pięknych okolicznościach przyrody w restauracji Uberto w Parku Cytadela w Poznaniu. 














W trakcie spotkania mieliśmy możliwość porozmawiać z dietetykiem. Doradzał nam jak łączyć składniki, czego unikać i na co zwrócić uwagę przy różnych dietach. Omawialiśmy diety dla sportowców, dla dzieci, wykluczające, poprawiające urodę i odchudzające.
Wszystkie koktajle przygotowane przez Pana dietetyka były bardzo smaczne  :D




























             Mój ulubiony koktajl: garść szpinaku, kiwi, około 200 ml soku jabłkowego i banan :D



 Blender wyposażony jest w dwie przenośne butelki o pojemności 600 ml zamykane pokrywką z dzióbkiem. Można przygotować sobie pyszny i pożywny koktajl w jednym z pojemników  a po zmiksowaniu po prostu zabrać go ze sobą. Do pracy, szkoły, siłownię czy na spacer. Dodatkowo blender wyposażony jest w nakładkę mielącą.















Po omówieniu wszystkich diet zabraliśmy się do pracy i każdy tworzył coś pysznego. Wszyscy szaleli  i kombinowali :D



                Koktajl odmładzający z pieczonych buraków :D

















Na koniec spotkania każdy z uczestników warsztatów otrzymał blender Aura Mix&Go Pro w prezencie. Za co bardzo dziękuje bo blender jest bardzo często użytkowany przez całą rodzinę.Wszyscy teraz miksują i piją :D 



Jeśli chcieli byście uzyskać  troszeczkę więcej informacji o blenderze odsyłam Was na stronę producenta  TU





Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...