Składniki:
Biszkopt:
- 5 jajek
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka oleju
- 8 łyżek mąki kukurydzianej
- 1/2 łyżeczki proszku
- 1 szklanka kaszy jaglanej (250ml)
- 100 ml mleka kokosowego
- 300 g truskawek
- 1 galaretka truskawkowa
- 6-8 łyżek cukru wg uznania i smaku
- 2 galaretki truskawkowe
- 400 g truskawek
Foremka: 24x35cm
Biszkopt: Ubij białka na sztywno, dodawaj po łyżce cukru i miksuj aż się rozpuści. Cały czas miksując dodawaj po jednym żółtku, wlej olej i na końcu wmieszaj mąkę z proszkiem. Przelej do foremki i piecz 12 minut w 180*C. Po przestudzeniu przewróć na druga stronę.
Masa: galaretkę rozpuść w 250 ml wrzątku. Kaszę jaglaną dobrze przepłucz, zalej 2 szklankami wody i gotuj pod przykryciem 20 minut. Przestudź. Do kaszy dodaj mleko, pokrojone truskawki, cukier i tężejącą galaretkę. Wszystko zblenduj. Włóż do lodówki i poczekaj aż masa zacznie gęstnieć. Przełóż na biszkopt, na wierzchu ułóż pokrojone truskawki i zalej galaretkami rozpuszczonymi w 800 ml wody.
coś pysznego, palce lizać :)
OdpowiedzUsuńOj tak, ciasto rewelacyjne :)
UsuńTakie lekkie i letnie <3 Cudo!
OdpowiedzUsuńKlasyka w wersji bezglutenowej i bezlaktozy :)
UsuńTakie ciasto nie może nie smakować :) Pyszności :)
OdpowiedzUsuńByło rewelacyjne i szybko znikło :)
Usuńpyszności na lato :) mniam :)
OdpowiedzUsuńIdealne ciasto na lato :)
UsuńNa taki deser, ciasto zawsze będziemy mieć apetyt :) I jeszcze z truskawkami <3
OdpowiedzUsuńZ truskawkami obowiązkowo :)
UsuńOluś kochana wspaniałe ciacho ❤️❤️❤️
OdpowiedzUsuńDziękuje Ci Marzenko bardzo :)
UsuńSuper wygląda
OdpowiedzUsuńA jak smakuje :)
Usuń