Przejdź do głównej zawartości

Pesto z liści rzodkiewki



              

            Pesto z liści rzodkiewki ostatnio bardzo popularne. Teraz jest najlepsze kiedy rzodkiewka jest młoda a listki delikatne. Jak każde pesto jest świetnym dodatkiem do kanapek, makaronu i rożnego rodzaju przekąsek. Zamiast orzechów możemy wykorzystać pestki słonecznika. 

Składniki: 
  • liście z jednego pęczka rzodkiewki 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 35-40 g orzechów włoskich 
  • sól, pieprz 
  • kilka kropli soku z cytryny 
  • 2 łyżki oliwy 

Wszystkie składniki zmiksuj na  pastę. Przechowuj w lodówce do tygodnia.


Komentarze

  1. Z liści rzodkiewki jeszcze pesto nie jadłyśmy ale brzmi ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie pesto to dla mnie nowość, ale kusisz, kusisz! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do spróbowania. Najlepsze rzodkiewki z ogródka albo babcinki z targowiska :)

      Usuń
  3. Ciekawy pomysł na pesto, muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. zapowiada się ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawy pomysł, do tej pory wyrzucałam liście rzodkiewki, bo nie wiedziałam, że można je jeść :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A widzisz następnym razem spróbuj zrobić pesto :)

      Usuń
  6. Rewelacyjny pomysł! Mamy pyszne pesto, i nic się nie marnuje :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Odpowiedzi
    1. Dokładnie a do tego tanie i szybkie w wykonaniu :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz