06.05.2018

Pesto z liści rzodkiewki



              

            Pesto z liści rzodkiewki ostatnio bardzo popularne. Teraz jest najlepsze kiedy rzodkiewka jest młoda a listki delikatne. Jak każde pesto jest świetnym dodatkiem do kanapek, makaronu i rożnego rodzaju przekąsek. Zamiast orzechów możemy wykorzystać pestki słonecznika. 

Składniki: 
  • liście z jednego pęczka rzodkiewki 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 35-40 g orzechów włoskich 
  • sól, pieprz 
  • kilka kropli soku z cytryny 
  • 2 łyżki oliwy 

Wszystkie składniki zmiksuj na  pastę. Przechowuj w lodówce do tygodnia.


14 komentarzy:

  1. Z liści rzodkiewki jeszcze pesto nie jadłyśmy ale brzmi ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie pesto to dla mnie nowość, ale kusisz, kusisz! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do spróbowania. Najlepsze rzodkiewki z ogródka albo babcinki z targowiska :)

      Usuń
  3. Ciekawy pomysł na pesto, muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. zapowiada się ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawy pomysł, do tej pory wyrzucałam liście rzodkiewki, bo nie wiedziałam, że można je jeść :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A widzisz następnym razem spróbuj zrobić pesto :)

      Usuń
  6. Rewelacyjny pomysł! Mamy pyszne pesto, i nic się nie marnuje :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Odpowiedzi
    1. Dokładnie a do tego tanie i szybkie w wykonaniu :)

      Usuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...