Pesto z liści rzodkiewki ostatnio bardzo popularne. Teraz jest najlepsze kiedy rzodkiewka jest młoda a listki delikatne. Jak każde pesto jest świetnym dodatkiem do kanapek, makaronu i rożnego rodzaju przekąsek. Zamiast orzechów możemy wykorzystać pestki słonecznika.
Składniki:
- liście z jednego pęczka rzodkiewki
- 2 ząbki czosnku
- 35-40 g orzechów włoskich
- sól, pieprz
- kilka kropli soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy
Wszystkie składniki zmiksuj na pastę. Przechowuj w lodówce do tygodnia.
Z liści rzodkiewki jeszcze pesto nie jadłyśmy ale brzmi ciekawie :)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńTakie pesto to dla mnie nowość, ale kusisz, kusisz! :)
OdpowiedzUsuńZachęcam do spróbowania. Najlepsze rzodkiewki z ogródka albo babcinki z targowiska :)
UsuńCiekawy pomysł na pesto, muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńDla mnie rewelacja :)
Usuńzapowiada się ciekawie :)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńCiekawy pomysł, do tej pory wyrzucałam liście rzodkiewki, bo nie wiedziałam, że można je jeść :)
OdpowiedzUsuńA widzisz następnym razem spróbuj zrobić pesto :)
UsuńRewelacyjny pomysł! Mamy pyszne pesto, i nic się nie marnuje :)
OdpowiedzUsuńHa, ha dokładnie :)
UsuńProste i pycha!
OdpowiedzUsuńDokładnie a do tego tanie i szybkie w wykonaniu :)
Usuń