Przejdź do głównej zawartości

Kasza jaglana z masłem orzechowym





               Odkąd jestem na diecie bezglutenowej bardzo często sięgam po kasze jaglaną. Przyrządziłam ją na wiele sposobów a dzisiaj zapraszam was na jedną z moich ulubionych wersji. Połączenie banana, masła orzechowego i wiórków czekolady. Coś pysznego jest kremowa i taka delikatna z wyczuwalnymi wszystkimi smakami. 
Ta porcja jest dosyć spora bo wystarczyła mi na trzy śniadania. Inaczej kaszy jaglanej nie potrafię gotować :)



Składniki:
szklanka 250ml
  • 1 szklanka kaszy jaglanej 
  • 350 ml wody albo napój kokosowy-ryżowy 
  • 2 czubate łyżki masła orzechowego 
  • dojrzały banan 
  • coś do osłodzenia cukier, syrop z agawy, syrop klonowy 
  • 20-30 g gorzkiej czekolady 
  • owoce do podania 

              Kaszę porządnie wypłucz i przelej na zmianę raz wrzątkiem raz zimną wodą. Do kaszy wlej dwie szklanki wody(500ml) i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz płomień, przykryj i gotuj 20 minut.
Do kaszy wlej wodę albo mleko i miksuj aż kasza będzie gładka i przypominała konsystencje budyniu. Dodaj masło, pokrojonego banana i jeszcze raz zmiksuj. Nałóż do miseczki porcję jaglanki, posyp startą czekoladą, polej syropem a na wierzchu ułóż owoce. 
 




Komentarze

  1. Super, fajnie rozpocząć dzień takim pysznym śniadaniem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kasza jaglana moją miłością <3 Idealna dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Miseczka pełna smaku i szczęścia :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj jest rewelacyjna :) Takie małe przyjemności :)

      Usuń
  4. Uwielbiam takie połączenie i dlatego tak bardzo mnie boli jak moja pani profesor od żywienia jedzie na wszelkie jaglanki, owsianki i inne słodkie śniadania :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze można zjeść na drugie śniadanie albo jako deser do kawki :)

      Usuń
  5. Pyszności, w dodatku bardzo smakowicie podane :) ekstra! :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz