Sezon na śliwki pomału się rozpoczyna dlatego warto go rozpocząć od czegoś naprawdę prostego a zarazem pysznego. Od ciasta ucieranego, które jest łatwe w przygotowaniu wystarczy mieć masło i jajka w temp. pokojowej. Oprószone cukrem pudrem smakuje wyśmienicie jak u babci :D
Składniki:
- 200 g masła temp. pokojowa
- 200 g cukru
- 300 g mąki
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 3 jajka temp. pokojowa
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300-400 g małych śliwek
- cukier puder do oprószenia
Tortownica 26 cm
Do miski przesiej mąkę, mąkę ziemniaczana i proszek. Odstaw na bok. W misce ucieraj masło z cukrem, następnie dodawaj po jednym jajku. Masa powinna być gładka gdy zaczniesz wsypywać mąkę. Mąkę wsypuj pomalutku, porcjami ucieraj do chwili aż wszystko się połączy. Gotową masę przełóż do natłuszczonej foremki a na wierzchu ułóż połówki śliwek miąższem do góry. piecz w 180*C około 40-45 minut. Przed wyjęciem sprawdź patyczkiem czy ciasto w środku się upiekło. Po przestudzeniu oprósz cukrem pudrem.
Idealne ciasto do herbaty:)
OdpowiedzUsuńpyszne i szybkie ciacho :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto :) Do tego łatwe w przygotowaniu. Same plusy :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam je! Moja mam nie lubi piec ani gotować, a więc jako szybkie słodkości robiła właśnie takie ciasto jak byłam mała :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie ciasta!! Może wymiana? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńChętnie :D tylko my już pochłonęliśmy cały placek :D Pozdrawiam.
UsuńJuż sie nie możemy doczekać na szczyt sezonu śliwkowego :D Ciacho jest super :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam świeże, ucierane ciasta ze śliwkami:D
OdpowiedzUsuń