Przejdź do głównej zawartości

Szarlotka Pani Grażyny






       Na ostatnim spotkaniu wielkopolskich blogerów zorganizowanym przez dziewczyny z Foodlook miałam okazję spróbować tej przepysznej szarlotki, którą upiekła pani Grażynka a jak zobaczyłam, że MatkaWariatka zdobyła przepis podskoczyłam z radości i postanowiłam upiec. Dlaczego mi tak smakuje a no dlatego, że ciasto jest bardzo delikatne, niesamowicie kruche, maślane z dużą ilością jabłek i cynamonem. Ktoś powie, że to zwykła szarlotka jakich wiele, ale wystarczy spróbować i zrozumieć. Polecam! 



Składniki: 

  • 1 szklanka mąki krupczatki 
  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • 250 g masła pokrojonego w kostkę
  • 3 łyżki cukru pudru 
  • 5 żółtek 
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 
  • szczypta soli 

Piana:
  • 5 białek 
  • 3/4 szklanki cukru 

Nadzienie:
  • 1,5 kg jabłek 
  • 2,5 łyżeczki cynamonu 
  • sok z cytryny 
  • ew. cukier 

Foremka 20x35 cm, wyłożona pergaminem i natłuszczona

  
         Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy je na 80% i 20%. Mniejszy kawałek ciasta zawijamy w folie i wkładamy do zamrażarki a większy rozkładamy w foremce. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cynamon i jeśli jabłka są bardzo kwaśne dodajemy około 2 łyżek cukru. Odstawiamy. Ubijamy białka na sztywno, następnie pomalutku wsypujemy cukier i ubijamy tak długo, aż pod palcami nie będziemy wyczuwać grudek cukru. Jabłka odciskamy z soku i układamy na wcześniej przygotowanym spodzie. Na jabłka nakładamy pianę a na nią ścieramy pozostała część ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 45-50 minut. Do momentu, aż ciasto uzyska złoty kolor.





Komentarze

  1. wspaniale się prezentuje! :]

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale dawno nie robiłam szarlotki:)) Śliczne zdjęcia;) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. świetnie wygląda pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Taką właśnie szarlotkę pamiętam z dzieciństwa. Pamiętam też, że byłą przepyszna: )

    OdpowiedzUsuń
  5. Znam ten przepis pod nazwą "szarlotka pychotka". Dziękuję za przypomnienie :) pewnie wkrótce zrobię.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Ah uwielbiam takie ciacha z pianką. Może miałam szczęście, ale zawsze jak mnie ktoś takim częstuje to jest przepyszne :D Albo poprostu ono zawsze wychodzi przepszyne ;P

    OdpowiedzUsuń
  7. I ja mam swoją Panią Grażynkę, której szarlotki są boskie. Podana przez ciebie, wygląda doskonale i zazdroszczę, że nawet kawałek nie trafił do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja też bardzo lubię ciasta z pianką:) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam szarlotki a ta wygląda doskonale !

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda świetnie, właśnie teki szarlotki lubię najbardziej :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękna, uwielbiam w takiej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetnie wygląda, musi genialnie smakować :P

    OdpowiedzUsuń
  13. Moja jest w piekarniku. Ciasto wyszło bardzo sypkie ale jakoś je ugniotłam. Czy to za sprawą mąki krupczatki czy przez to, że dałam kostkę masła 200 gram?
    Ola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przez to że dałaś 200 g masła. Jeśli zmniejszyłaś ilość masła to w zamian za to powinnaś dodać kwaśną śmietanę albo zimną wodę (około 2-3 łyżek).

      Usuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz