Przejdź do głównej zawartości

Babka czekoladowa






       Przyszła wiosna a jak przyszła to znak, że pomalutku zbliżają się święta wielkanocne. Czas babek, mazurków, serników, jajek, żurku i białek kiełbasy. To jeszcze przed nami bo inspiracji i pomysłów całe mnóstwo i ciężko jest się czemukolwiek oprzeć. Więc na początek zapraszam na mocno czekoladową babką z delikatną nutką kawy. Nie jest ani sucha ani wilgotna taka pół na pół.
Idealna na wielkanocne spotkanie przy kawie :D



Składniki:

  • 200 g masła temp. pokojowa
  • 200 g cukru pudru 
  • 250 g mąki 
  • 250 g białego sera ( mascarpone, ricotta, bieluch, homogenizowany) 
  • 2 czubate łyżki kakao 
  • 5 jajek temp. pokojowa
  • 1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • duża szczypta soli 
  • 1 łyżeczka sody 
  • 100 g gorzkiej czekolady 

Polewa
  • 100 g gorzkiej czekolady 
  • 1 łyżka cukru pudru 
  • 3 łyżki mleka 
  • szczypta soli 
( 2 łyżki mleka możemy zastąpić likierem czekoladowym albo kawowym)
Foremka do babki


       Mąkę, kakao, sodę, sól przesiewamy razem, dodajemy kawę. Gorzką czekoladę drobno kroimy.W misce ucieramy masło z cukrem, następnie cały czas ucierając dodajemy po żółtku. Gdy żółtka nam się już skończą dodajemy na zmianę ser i mąkę. Ucieramy do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywno, następnie delikatnie łączymy je z ciastem, dodajemy czekoladę. Całość przekładamy do natłuszczonej foremki i pieczemy do suchego patyczka około 40-50 minut w 180*C. Studzimy.
      Polewa: Do miski wkładamy połamaną czekoladę i pozostałe składniki. Ustawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą         ( miska nie może dotyka wody!), mieszamy do połączenia składników. Gdy czekolada lekko przestygnie i zgęstnieje pokrywamy nią całą babkę najlepiej jest to zrobić przy  użyciu pędzelka. Dekoracje możemy zrobić z małych czekoladowych jjajeczek albo zetrzeć czekoladę na tarce i posypać nią babkę.





Komentarze

  1. Mega apetyczna!!!!
    Zapisujemy przepis i wypróbujemy:):)
    Serdeczności!!!
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  2. Babka wygląda rewelacyjnie - kawa i czekolada to jest to co lubię ;) Ale musi być pyszna !

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda obłędnie:) uwielbiam czekoladowe wypieki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pięknie, musiała smakować cudownie intensywnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie piję kawę, Twoja babka byłaby do niej w sam raz:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo apetycznie się prezentuje. Wygląda na bardzo wilgotną :) Ech i teraz ja będę musiała coś upiec!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale ma piękny, mocno czekoladowy kolor<3

    OdpowiedzUsuń
  8. To już wiem co będę piekła w weekend :)!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda przepysznie! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudowna, taka czekoladowa :)

    OdpowiedzUsuń
  11. No tak, święta idą, czas piec baby i mazurki. Ta babeczka czekoladowa zapowiada się pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. ale ciemna, ale czekolaaadowa <3 <3
    o mamusiu... toż to raj! :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda obłędnie! Uwielbiam babki! Zapisuję do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wspaniała! Pulchna taka i czekolaaaadowa :)))

    OdpowiedzUsuń
  15. Wyczuwam świąteczne klimaty w czekoladowej babce. Jestem bardzo za bo nie jestem wielką fanką mazurków. Właściwie lubię tylko 2 smaki, a taka babkę to bardzo chętnie poproszę.

    OdpowiedzUsuń
  16. ojeeej, ale czekoladowa! megastycznie :]

    OdpowiedzUsuń
  17. Bajeczna! Gdyby to zobaczyła moja babkowa forma pewnie wyskoczyłaby z szafki!

    OdpowiedzUsuń
  18. Super, połączenie czekolady i mojego ulubionego serka Bielucha:) Nie mogę się oprzeć, muszę wypróbować to ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Takiego przepisu szukałam na weekend :) Z dodatkiem serka jeszcze nie piekłam, więc przepis zabieram i w sobotę piekę !

    OdpowiedzUsuń
  20. Zrobiłam i bardzo nam smakowała :)! Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz