Przejdź do głównej zawartości

Pączki bananowe






      Takie trochę inne pączki niż te tradycyjne drożdżowe. Nie dodajemy do nich drożdży tylko proszek do pieczenia przez co ciasto po usmażeniu ma inną konsystencje ( nie są takie puszyste). W smaku bardzo intensywnie bananowe czyli coś dla miłośników tych owoców :D Najlepsze są takie małe na jeden kęs i jeszcze ciepłe. Żałuje tylko, że nie dodałam cynamonu, myślę, że fantastycznie by tu pasował.



Składniki:

  • 1 szklanka mąki (przesiana) 
  • 2 łyżki mąki ryżowej 
  • 250 g puree bananowego (2 sztuki) 
  • 3 łyżki cukru 
  • 1 jajko 
  • 1 łyżeczka wódki 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • olej do smażenia
  • cukier puder 

      Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania gęstej, lepiącej się masy. Olej rozgrzewamy, wrzucamy plasterek ziemniaka i gdy natychmiast wypłynie znaczy to, że olej jest porządnie rozgrzany i możemy zabrać się za smażenie. Na łyżeczkę nakładamy porcje ciasta a drugą łyżeczką zsuwamy je do rozgrzanego tłuszczu. Smażymy na złoty kolor. Po usmażeniu układamy na ręczniku papierowym a następnie oprószamy cukrem pudrem.





Komentarze

  1. Powiadasz że dla miłośników bananów ? W takim razie poczęstuję się jednym jeśli można :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Co za fantastyczny przepis! Na pewno wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy przepis, pączusie wyglądaja wspaniale! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale eksperymentujesz :) świetne!

    OdpowiedzUsuń
  5. Chyba są podobne do takich mini pączków na serku homogenizowanym, prawda? Bo tamte bardzo lubię, a bananowymi nie pogardzę :D!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale muszą pięknie pachnieć: )

    OdpowiedzUsuń
  7. O ja super przepis, o takich pączka nie słyszałam. Zadziwiasz :)
    Wczoraj robiłam takie tradycyjne.

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudowne zdjęcie. Chętnie poczęstowałabym się takim pączkiem.

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak apetycznie u Ciebie...chętnie bym zjadła Twojego pączka.. ado tłustego czwartku jeszcze daleko. Pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudne! Posypałabym cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Śliczne pączusie. Chętnie bym Ci porwała całe wiaderko :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ależ Ty niesamowite rzeczy wymyślasz!

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie dość, że pączki (a ostatnio naszło mnie na nie strasznie, chyba taki okres w roku :P), to jeszcze bananowe - niebo w gębie ;D

    OdpowiedzUsuń
  14. świetny pomysł:D takich pączków jeszcze nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  15. O rety, a ja tu mam przymusowy urlop od gotowania;(:( podrzuć choć jednego:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wspaniałe!
    Z bananami nigdy nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  17. Wspaniałe pączusie, z bananami pycha !

    OdpowiedzUsuń
  18. Super, takie na jeden kęs :)

    OdpowiedzUsuń
  19. oj na 100% zrobię taką wersję :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  20. Widzę że wpadłaś w pączkomanię :)
    Zgrabniutkie Ci wychodzą!

    OdpowiedzUsuń
  21. Przepiękne zdjęcia. *.*
    Chętnie wypróbuję takie urocze pączki!

    OdpowiedzUsuń
  22. Z tymi bananami musi być rewelacyjne, skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Kolejny cudowny przepis :) No i pączki bananowe? Nigdy nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Apetycznie niezwykle, szkoda że nie mam ich koło siebie. :(

    OdpowiedzUsuń
  25. Przepiękne i muszą być przesmaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  26. wyglądają obłędnie:) mniam mniam!

    OdpowiedzUsuń
  27. witam
    pod zdjęciem pączków widnieje źródło przepisu, patrz uważnie, pozdrawiam, a pączusie pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz