10.05.2018

Kasza jaglana z masłem orzechowym





               Odkąd jestem na diecie bezglutenowej bardzo często sięgam po kasze jaglaną. Przyrządziłam ją na wiele sposobów a dzisiaj zapraszam was na jedną z moich ulubionych wersji. Połączenie banana, masła orzechowego i wiórków czekolady. Coś pysznego jest kremowa i taka delikatna z wyczuwalnymi wszystkimi smakami. 
Ta porcja jest dosyć spora bo wystarczyła mi na trzy śniadania. Inaczej kaszy jaglanej nie potrafię gotować :)



Składniki:
szklanka 250ml
  • 1 szklanka kaszy jaglanej 
  • 350 ml wody albo napój kokosowy-ryżowy 
  • 2 czubate łyżki masła orzechowego 
  • dojrzały banan 
  • coś do osłodzenia cukier, syrop z agawy, syrop klonowy 
  • 20-30 g gorzkiej czekolady 
  • owoce do podania 

              Kaszę porządnie wypłucz i przelej na zmianę raz wrzątkiem raz zimną wodą. Do kaszy wlej dwie szklanki wody(500ml) i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz płomień, przykryj i gotuj 20 minut.
Do kaszy wlej wodę albo mleko i miksuj aż kasza będzie gładka i przypominała konsystencje budyniu. Dodaj masło, pokrojonego banana i jeszcze raz zmiksuj. Nałóż do miseczki porcję jaglanki, posyp startą czekoladą, polej syropem a na wierzchu ułóż owoce. 
 




9 komentarzy:

  1. Super, fajnie rozpocząć dzień takim pysznym śniadaniem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kasza jaglana moją miłością <3 Idealna dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Miseczka pełna smaku i szczęścia :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj jest rewelacyjna :) Takie małe przyjemności :)

      Usuń
  4. Uwielbiam takie połączenie i dlatego tak bardzo mnie boli jak moja pani profesor od żywienia jedzie na wszelkie jaglanki, owsianki i inne słodkie śniadania :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze można zjeść na drugie śniadanie albo jako deser do kawki :)

      Usuń
  5. Pyszności, w dodatku bardzo smakowicie podane :) ekstra! :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...