27.08.2014

Ciasto dla zapracowanych od babci Geni





          Znam to ciasto, kojarzę przepis i widziałam je chyba na kilku blogach, ale smak poznałam dopiero wtedy kiedy babcia Genia się w nim zakochała :D Historia jest krótka więc wam opowiem :D Babcia, wybrała się na imprezę rodzinną i właśnie tam poznała to ciasto tak jej przypadło do gustu (a jest bardzo wybredna), że od razu poprosiła o przepis. I tak mija drugi miesiąc jak babcia co tydzień piecze te same ciasto. Zwróciłam jej ostatnio na to uwagę to mi odpowiedziała, że przecież ono jest takie dobre, mięciutkie, wilgotne i tak szybko się robi no i jest dla zapracowanych! :} No tak babcia wszystko się zgadza, ale ja już mam dosyć, już basta mam chęć na karpatkę :D




Składniki:
  • 3 szklanki przesianej mąki 
  • 1 szklanka cukru 
  • 1 szklanka mleka 
  • 1 szklanka oleju 
  • 2 jajka 
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia 
Dodatkowo:
  • sezonowe owoce 
  • Jeśli chcemy zrobić ciasto z kruszonką przepis znajdziecie tu. Możecie zrobić tak jak ja pokruszyłam kilka sztuk ciasteczek amaretti + garść płatków migdałów. 


Foremka 23x33 cm, wyłożona pergaminem i natłuszczona


         Wszystkie składniki wkładamy do miski i miksujemy na najwyższych obrotach około 1 minuty. Tak żeby wszystko się ładnie połączyło. Przelewamy do foremki, układamy owoce (śliwki miąższem do góry), posypójemy kruszonką albo płatkami i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na około 40 minut.

* Moja szklanka ma pojemność 250 ml





20.08.2014

Ciasto czekoladowe z cukinią




        W końcu się skusiłam i zrobiłam po raz pierwszy ciasto z cukinią. I się nie zawiodłam bo wyszło przepyszne, wilgotne i niesamowicie czekoladowe. Cukinia jest kompletnie nie wyczuwalna a jej dodatek ma za zadanie sprawić że ciasto będzie wilgotne i tak też się stało. Żeby ciasto wyglądało i smakowało bardziej odświętne postanowiłam przełożyć je masą z serka mascarpone. Skutek tego jest taki że mamy do czynienia z prawdziwa, czekoladową  rozpustą!



Składniki:
  • 3 jajka 
  • 180 g cukru 
  • 100 ml oleju 
  • 250 g mąki 
  • 50 g kakao 
  • 1 łyżeczka sody 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • szczypta soli 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • 150 g drobno pokrojonej gorzkiej czekolady 
  • 400 g startej na dużych oczkach cukinii
Masa:
  • 500 g serka mascarpone 
  • 100 g gorzkiej czekolady 
  • 1 czubata łyżka kakao 
  • szczypta soli 
  • 3 łyżki cukru pudru

Tortownica o wymiarze 21 cm,  wyłożona pergaminem i natłuszczona


       Do miski przesiewamy mąkę, kakao, proszek, sodę, cynamon i sól. Odstawiamy na bok. Ubijamy jajka z cukrem do momentu aż masa zrobi się jasna a cukier się rozpuści. Następnie cienkim strumykiem wlewamy olej. Delikatnie mieszając wsypujemy mąkę. Gdy masa będzie już gotowa dodajemy czekoladę i odciśniętą cukinię. Mieszamy i przekładamy do tortownicy. Pieczemy w 180*C do suchego patyczka około 45-60 minut. Studzimy.
      Masa: Czekoladę łamiemy, wkładamy do miski z dodatkiem soli i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Serek mascarpone mieszamy z kakao, cukrem i cały czas mieszając cienkim strumykiem wlewamy czekoladę.Ciasto przekrawamy na pół. Na jedną połówkę wykładamy połowę masy, przykrywamy i wykładamy pozostałą masę. Wierzch możemy posypać startą czekoladą. Przechowujemy w lodówce. 






Źródło 

16.08.2014

Ciasto z awokado z malinami





     Dzisiaj wyskrobałam dla Was bardzo fajne ciasto, bardzo ciekawe, interesujące w smaku i odważne. Nie każdy ma odwagę eksperymentować z dodatkiem składników, ale ja was zachęcam czasami warto jest zaryzykować i spróbować czegoś nowego.Ciasto jest bardzo wilgotne, przez dodatek maku lekko chrupiące a masa jest przepyszna! Połączenie miąższu z awokado z malinami jest zaskakująco fantastyczne. Awokado jest maślane, maliny są lekko kwaskowate a dodatek cukru to równoważy. Masa sprawdzi się również jako dodatek np. jako nadzienie do babeczek, krem do kanapek itp. Polecam, warto go zapisać i zrobić.



Składniki: 
  • 100 g mąki (przesiana)
  • 50 g maku 
  • 50 g zmielonych migdałów 
  • 50 g rozpuszczonego masła 
  • 200 g cukru 
  • 4 jajka temp. pokojowa
  • 2 małe awokado 
  • 2 łyżeczki sody 
  • kilka kropel soku z cytryny 
Nadzienie:
  • 1 awokado 
  • 150 g malin + do dekoracji
  •  60 g cukru pudru 
  • sok z cytryny do smaku 

Tortownica 21 cm, wyłożona pergaminem i natłuszczona



       W misce mieszamy mąkę, migdały, mak i sodę. Awokado przekrawamy na pół, pozbywamy się pestki a miąższ miksujemy z sokiem z cytryny na papkę. Ubijamy jajka z cukrem do momentu aż się rozpuści a jajka zbieleją. Następnie cienkim strumykiem wlewamy masło i dodajemy po łyżce awokado. Delikatnie mieszając dodajemy pomalutku mąkę. Gdy masa będzie już gotowa przelewamy do foremki i pieczemy do suchego patyczka około 40 minut w 180*C. Studzimy.
        Nadzienie: Maliny przecieramy przez siko (żeby pozbyć się pestek). Do naczynia wkładamy miąższ z awokado, przetarte maliny, cukier i sok z cytryny wszystko miksujemy na gładka papkę.
Ciasto przekrawamy na pół, wykładamy nadzienie, przykrywamy drugim plackiem. Na koniec posypójemy cukrem pudrem i dekorujemy świeżymi malinami.






06.08.2014

Ucierane ciasto ze śliwkami i marcepanem







       Na blogu dużą popularnością cieszą się ciasta ucierane dlatego wykorzystując sezon na śliwki ukręciłam coś nowego. Z dwoma sekretnymi składnikami octem, który podobno nadaje ciastu wilgotności i marcepanem, który fantastycznie pasuje do śliwek i orzechów. Mam nadzieje, że wam posmakuje tak jak mi bo jest łatwe w przygotowaniu, mięciutkie, wilgotne i długo zachowuje świeżość.



Składniki: 
  • 200 g masła temp. pokojowa 
  • 1 szklanka cukru pudru 
  • 2 szklanki przesianej mąki 
  • 4 jajka 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2 łyżki octu 
Dodatkowo:
  • około 300-400 g śliwek 
  • 200 g marcepanu 
  • 80 g migdałów pokrojonych w słupki 

Foremka 23x33 cm, natłuszczona i wyłożona pergaminem


       Masło ucieramy z cukrem pudrem, następnie na przemian dodajemy  mąkę wymieszana z proszkiem i jajka. Gdy wszystkie składniki już się połączą dodajemy ocet, mieszamy i przekładamy do foremki. Na cieście układamy równomiernie przekrojone na pół śliwki ( miąższem do góry). Na śliwki ścieramy marcepan i posypójemy migdałami. Pieczemy około 35-40 minut w 180*C.

* Jeśli mamy problem z zakupem marcepanu możemy zastąpić go kruszonką. Przepis na kruszonkę znajdziecie tu -->>




Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...