Przejdź do głównej zawartości

Piaskowiec z orzechami




              Ciasto piaskowe jest to klasyczne ciasto ucierane na maśle. Do ciasta dodałam orzechy ale jeśli chcemy możemy dodać owoce jabłka, gruszki, truskawki, wiśnie czyli to na co mamy ochotę. Idealne, proste ciasto do popołudniowej herbatki :D



Składniki: 
  • 250 g masła temp. pokojowej 
  • 380 g mąki 
  • 180 g cukru 
  • 1 budyń śmietankowy 
  • 4 jajka temp. pokojowa 
  • 2 łyżeczki proszku 
  • 125 ml letniego mleka 
  • 100 g orzechów włoskich 
  • cukier puder do oprószenia 

Tortownica 26 - 28 cm

Masło, mleko i jajka powinny mieć temp. pokojową!



                 Wymieszaj razem mąkę, proszek i budyń. Do miski włóż masło i cukier ucieraj aż masa będzie gładka a cukier prawie się rozpuści. Następnie dodawaj na przemian jajko i mąkę. Gdy wszystkie składniki się połączą odłóż 6 łyżek ciasta a pozostałą masę włóż do foremki. Na wierzchu ciasta ułóż orzechy. Do odłożonej masy wlej mleko wymieszaj i wylej na orzechy. Piecz do suchego patyczka w 180*C około 40-45 minut.





Komentarze

  1. Orzechowe musiało być wyśmienite :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie ciasta, są szybkie i pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak, ciasta tego typu najlepiej smakują z herbatą:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja na wszystkie ciasta z orzechami zawsze jestem w stanie się skusić. Pyszna propozycja :)
    Pozdrawiam. Miłego dnia! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowne! Puchate i na pewno przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. No cóż nie dla mnie juz takie ciasta ale cóż popatrzeć można

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie ciasta bardzo lubię . Pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Idealne ciasto do herbatki! :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Dopr...

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpu...

Kruche ciasto z jagodami z pianką kokosową

      Fakt jest taki, że bardzo lubię połączenie jagód z kokosem i nigdy się na tym połączeniu nie zawiodłam. Tak jak w tym cieście, które jest bardzo kruche, delikatne w połączeniu z  jagodami i leciutką kokosową pianką tworzy przepyszne ciasto. Polecam, tym bardziej, że ciasto można przygotować bardzo szybko. Składniki: Kruche ciasto: 2,5 szklanki mąki krupczatki  200 g masła  3/4 szklanki cukru pudru  5 żółtek  2 łyżeczki proszku do pieczenia  Pianka: 5 białek  90 g cukru + 2 łyżki  200 g wiórków kokosowych  125 ml kwaśnej śmietany 18%  Dodatkowo: 3 łyżki kaszy manny  200-250 g jagód  Foremka: 23x33 cm, wyłożona pergaminem i natłuszczona         Ciasto: na stolnicę wsypujemy mąkę, cukier, proszek, dodajemy pokrojone masło i żółtka. Całość zagniatamy. Ciasto dzielimy na 70% i 30%, mniejszą część zawijamy i wkładamy do zamrażar...